Prenašalec 2 [Transporter 2]

Žanr: akcijski film
Režija: Louis Leterrier
Scenarij: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Igrajo: Jason Statham, Alessandro Gassman, Amber Valletta, Kate Nauta, Matthew Modine, Jason Flemyng idr.
Na sporedu od: 8.12.2005
Dolžina: 87 min.

Frank Martin je najboljši v svojem poslu. Nekdanji operativec posebnih enot dela kot prevoznik. Prevaža dobrine – ljudi ali karkoli pač nanese. Zelo preprosto, on dostavi … in ne zastavlja vprašanj.
Frank se je s francoskega Mediterana preselil v Miami na Floridi, saj prijatelju na uslugo prevaža premožno družino Billings. Transporterja ne more presenetiti skoraj nič, vendar je mlademu Jacku Billingsu (sin premožnega visokega vladnega uradnika) to uspelo. Frank ni pričakoval, da se bo navezal na šestletnega Jacka, ki ga vozi v šolo in iz šole. A ko Jacka ugrabijo, mora uporabiti v bitkah preizkušene veščine, da bi našel dečka in preprečil ugrabiteljem izpeljati načrt, po katerem naj bi izpustili virus, ki bi ubil vsakogar, ki pride v stik z njim.
Ko je oktobra leta 2002 Twentieth Century Fox v kino poslal Prenašalca, je ta postal svetovna uspešnica. Njegov producent in koscenarist je bil uveljavljeni filmski ustvarjalec Luc Besson. Na DVD-ju je Prenašalec postal še večja uspešnica. Obenem se je z njim rodil novi hollywoodski akcijski zvezdnik, Jason Statham, Frank Martin pa je postal njegov prepoznavni lik.
Po svetovnem uspehu Prenašalca in vstajenju Stathama kot novega filmskega akcijskega zvezdnika nadaljevanje ni povsem nepričakovano. Luc Besson si je Prenašalca 2 zamislil kot filmski dogodek, ki bi presegel izvirnik tako po obsegu kot po čustvih. A novega filma ni bilo prav lahko spraviti skupaj. Statham je postal eden najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu; režiser Louis Leterrier, ki je dokončal Unleashed z Jetom Lijem, Morganom Freemanom in Bobom Hoskinsom, producent pa je bil Besson, si je ogledoval nek drug projekt, koreograf borilnih veščin Cory Yuen (ki je režiral Prenašalca) pa je delal pri več filmih.
Na srečo so se urniki vseh ključnih igralcev nenadoma dovolj uskladili, da so jim omogočili sodelovanje pri Prenašalcu 2. Besson si ga je zamislil tako, da bo v njem več akcije, več dramatičnosti in da bodo liki bolj jasno izrisani – začenši s Prenašalcem samim. “Frank se je od prvega dela spremenil,” pravi Statham. “Za Franka je precej več na kocki, zlasti čustveno.”

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.