Prihaja že 25. Festival dokumentarnega filma!

Festival dokumentarnega filma
Festival dokumentarnega filma Foto: on fdf

Ljubljana bo kmalu spet v znamenju projekcij dokumentarnih filmov. Že 25. edicija festivala bo potekala od 10. do 17. marca v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki. Na ogled bo 21 celovečernih in sedem kratkih dokumentarnih filmov. Kot izpostavlja selektor festivala Simon Popek, se obeta nova kolekcija filmov, ki zgovorno pričajo o tegobah 21. stoletja in polpretekle zgodovine.

estival bo otvoril film Bella Ciao – Za svobodo, italijanske režiserke Giulie Giapponesi.
Festival bo otvoril film Bella Ciao – Za svobodo, italijanske režiserke Giulie Giapponesi. Foto: on fdf

Letos osrednje mesto zavzemajo okoljske problematike

V tekmovalnem programu se bo predstavilo 6 filmov, ki se bodo potegovali za Nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic. Popek dodaja, da filmi naslavljajo zelo raznolike tematike:

  • Bodi moj glas švedsko-iranske režiserke Nahid Persson, govori o ženskah v Iranu in perzijski kulturi;
  • Casa Sussana francoskega režiserja Sebastiena Lifshitza je duhovit portret pionirske, transseksualne skupnosti v ZDA v 50. letih 20. stoletja;
  • Hiša iz trsk belgijskega režiserja Simona Lerenga Wilmonta, naslika delo ukrajinskih socialnih delavk v prehodnem domu za mladostnike, ki se v slogu Guida iz filma Življenje je lepo, trudijo ustvariti toplo okolje otrokom, ki čakajo na odločitev oblasti o svoji usodi;
  • Mrk srbsko-hrvaško režiserke Nataše Urban, se dotika razpada Jugoslavije in Miloševićevega režima v Srbiji;
  • zadnji film tekmovalnega programa je izraelsko-dansko-finska koprodukcija Nedolžnost izraelskega režiserja Guya Davidija, zelo nazoren portret izraelske skrajno militarizirane družbe, ki z indoktrinacijo otrok začne že zelo zgodaj.
Prizor iz filma Nedolžnost. Fantje s puškami.
Prizor iz filma Nedolžnost. Fantje s puškami. Foto: on fdf

O zmagovalcu bo odločala tričlanska žirija v sestavi slovenskega režiserja Borisa Petkoviča, članice izvršnega odpora AI Slovenije Maje Pan in makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske.

V ospredju Hubert Sauper in Mako Sajko

Poleg tekmovalnega programa bodo filmi na ogled še v programskih sklopih: Aktualni, družbenokritični filmi; Intimni in globalni portreti ter Miti, ikone in mediji. Retrospektiva bo letos v znamenju avstrijskega režiserja dokumentarcev Huberta Sauperja, ki se bo predstavil s filmi Dnevnik iz Kisanganija, Darwinovo nočno moro, Prihajamo v miru in Epicenter.

Posebej se bodo poklonili tudi kultnemu slovenskemu režiserju dokumentarnih filmov Maku Sajku (1927-2023). Na ogled bodo njegovi kratki dokumentarni filmi Kje je železna zavesa?, Strupi, Muzej zahteva, Samomorilci, pozor!, Plamen v dvonožcu, Slavica Exception in Narodna noša.

25. Festival dokumentarnega filma
Foto: on fdf

Številni spremljevalni dogodki

Projekcije filmov bo popestril tudi spremljevalni program; številni pogovori z gosti in ustvarjalci filmov, pripravljajo okroglo mizo o slovenskem dokumentarnem filmu, tekom festivalu pa bo v preddverju Cankarjevega doma na ogled razstava Po poteh uničevanja gozdov v Boliviji. Vstop na spremljevalne dogodke je brezplačen.

Kinodvorana.
Vstopnice za vse filme stanejo 5,6 eura (4,6 eura za upokojence, mlajše od 25 let in starejše od 65 let). Ob nakupu večjega števila ponujajo 10-odstotni (ob nakupu petih vstopnic) oz. 20-odstotni (ob nakupu 10 vstopnic) popust.

Več o festivalu izveš na spletni strani 25. FDF.

Prejšnji članek10 največjih LEGO setov na svetu
Naslednji članekZnanstvenik pravi, da je posmrtno življenje nemogoče

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.