10 največjih LEGO setov na svetu

Colorado, USA - April 7, 2015: Studio shot of Lego astronaut on bricks. Legos are a popular line of plastic construction toys manufactured by The Lego Group, a company based in Denmark.
Foto: cjmacer iz iStock

Z lego kockami se je srečal praktično že vsak, ne zavedamo pa se vsi koliko različnih setov in modelov obstaja. Ustvarjalci se vsakič znova postavijo pred izziv in poskušajo narediti vedno večji in bolj zanimiv set. V nadaljevanju si bomo pogledali 10 največjih LEGO setov na svetu.

Največji Lego seti tudi do tisočaka

Med največje lego sete v večini spadajo kulture in druge znamenitosti držav, ter na srečo ljubiteljev filmov tudi veliko replik iz različnih filmskih uspešnic. Cene omenjenih modelov se gibljejo nekje od 250 evrov dalje, vse pa je odvisno od velikosti, detajlov, števila koščkov, težavnosti sestavljanja…

10. LEGO Real Madrid – Santiago Bernabéu stadion

Lego set Santiago Bernabeu
Lego set Santiago Bernabeu Foto: on LEGO

Replika slavnega stadiona vsebuje veliko avtentičnih podrobnosti, kot so npr. avtobus ekipe, stopnišče, semaforji za izpis rezultatov in vsebuje 5876 koščkov.

9. LEGO Taj Mahal

Lego set Taj Mahal
Lego set Taj Mahal Foto: on LEGO

Taj Mahal je umetnina v resničnem svetu in umetnina v LEGO svetu. Je eden izmed zelo popularnih setov in je bil ponovno izdan leta 2017, kar 9 let po prvotnem izidu. Vsebuje 5923 koščkov in v višino meri 43 centimetrov. Model stavbe pa na žalost LEGO ljubiteljev ni več na prodaj.

8. LEGO Harry Potter Grad Bradavičarka

Lego set Bradavičarka in Harry Potter

Na vrsti je set za ljubitelje čarovniškega sveta Harryja Potterja. Z 6020 koščki ima grad presenetljivo veliko detajlov. Model, poleg koščkov za sestavo gradu vsebuje tudi nekaj figur in majhne čolne.

7. LEGO Gospodar prstanov – Rivendell

Lego set Gospodar prstanov

S 6167 koščki je kraj iz Gospodarja prstanov eden največjih setov vseh časov. Lego je v letu 2023 ponosno predstavil Razendel (Rivendell), prebivališče vilinov v priljubljeni trilogiji J.R.R. Tolkiena oziroma filmih Petra Jacksona.

6. LEGO Star Wars AT-AT

Lego set ATAT

Še en set za ljubitelje filmske franšize Star Wars, ki v višino meri 62 centimetrov in lahko premika tudi noge. Notranjost glavnega dela telesa ima prostora za 40 miniaturnih figur, sestavljen je iz 6785 koščkov in vsebuje 9 miniaturnih figur.

5. LEGO Star Wars Millennium Falcon

Lego set Millenium Falcon

Set je sestavljen iz 7541 koščkov ter v dolžino meri 83 cm, v širino pa 60 cm. Združuje tako ljubitelje Star Warsa kot tudi Lego setov in ima veliko funkcij.

4. LEGO Kolosej

Lego set Kolosej

Model Koloseja ja narejen z veliko detajli in izvrstno prikazuje več kot dva tisoč let star spomenik. Sestavljen je iz 9036 koščkov.

3. LEGO Titanik

Lego set Titanik

Tretji po velikosti Lego setov je model Titanika, ki v dolžino meri 135 centimetrov. Model je z ladjo v merilu 1:200 in ga sestavlja 9090 koščkov. Prav tako vsebuje veliko detajlov, kot so stopnišče, kabine, dvorane…

2. LEGO Eifflov stolp

Lego set Eifflov stolp
Lego set Eifflov stolp Foto: on LEGO

Stolp v višino meri kar 149 centimetrov in je odličen predstavnik največje znamenitosti Pariza. Model ima veliko detajlov kot so oporniki in celo dvigala. Za piko na i pa ima na vrhu tudi francosko zastavo. Set je sestavljen iz 10001 koščkov in je najvišji lego set na svetu.

1. LEGO umetniški zemljevid sveta

Lego set zemljevid sveta
Lego set zemljevid sveta Foto: on LEGO

Lego zemljevid sveta je z več kot 11000 koščki največji Lego set na svetu. Med sestavljanjem lahko ustvarjaš vzorce v oceanih, izbiraš barve in sam določiš kateri kontinent bo v sredini. Ko je zemljevid sestavljen pa lahko na njem označuješ kraje, ki si jih že obiskal. Velikost zemljevida je 65×104 cm.

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekKako se lotiti »meal prep-a«? – Kuharski nasvet za zasedene študente
Naslednji članekPrihaja že 25. Festival dokumentarnega filma!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.