Kako se lotiti »meal prep-a«? – Kuharski nasvet za zasedene študente

Tri steklene posodice s pripravljenimi obroki
Foto: Ella Olsson iz Unsplash

Priprava obrokov vnaprej, imenovana tudi meal prep, je lahko odličen način za prihranek časa in denarja, ter za zagotavljanje zdrave prehrane. Čeprav se sprva zdi, da je priprava obrokov vnaprej zapletena in časovno potratna, ti lahko prinese veliko koristi. Spodaj si preberi, kako se lahko lotiš meal prepa, kakšno opremo in sestavine potrebuješ ter nekaj meal prep idej za okusne obroke, ki te bodo nasitili za cel teden.

Prednosti meal prepa

Priprava obrokov vnaprej ima veliko prednosti. Predvsem lahko s tem prihraniš veliko časa. Ko si enkrat pripraviš obroke za cel teden, ne boš vsak dan zgubljal časa za nakupovanje in kuhanje. Z nekaj prakse v kuhinji lahko to postane preprosta rutina, ki ti niti med vikendom ne bo vzela preveč časa.

Poleg časa boš prihranil tudi denar. Ko kupiš sestavine v večjih količinah, dobiš običajno popuste, s čimer prihraniš. Brez vnaprej pripravljenih obrokov je tudi precej večja možnost, da si obrokov ne skuhaš sam. Večerja v restavraciji pa je vsekakor dražja od doma pripravljenega obroka.

Priprava obrokov vnaprej je tudi odličen način za zagotavljanje zdrave prehrane. Ko si sam pripraviš obroke, točno veš, kaj vsebujejo. Sam lahko izbereš sestavine, ki so zdrave in hranljive.

Zelenjava na leseni mizi
Foto: Gareth Hubbard iz Unsplash

Kaj potrebuješ za meal prep?

Preden se lahko lotiš priprave obrokov vnaprej, moraš imeti ustrezno opremo in sestavine. Tukaj je nekaj stvari, ki ti bodo prišle prav pri kuhi:

 • posode za shranjevanje hrane: Potreboval boš posode za shranjevanje obrokov preko celega tedna. Izberi posode, ki so trpežne, neprepustne in primerne za zamrzovanje. Pozoren bodi tudi na to, ali je posoda primerna za pogrevanje v mikrovalovni pečici.
 • oznake za označevanje obrokov: Priročno je, če posode s hrano označiš, da veš, kateri obrok je za kateri dan oziroma kaj je v določeni posodi shranjeno.
 • kuhinjska tehtnica: Je praktično nepogrešljiv pripomoček v kuhinji. Če si začetnik, boš brez tehtnice toliko težje sledil receptom.
 • pripomočki za rezanje: Potreboval boš nože in deske za rezanje. Pri meal prepu je rezanje zelenjave pogosto prvi korak priprave jedi.
Close up of woman preparing plastic food boxes with fresh green onion, strawberry and blackberry for freezing on the wooden table.
Foto: lithiumcloud iz iStock

5 korakov do polnega hladilnika okusnih obrokov

 1. Načrtuj obroke: Najprej načrtuj, katere obroke boš pripravil in za koliko dni. Priporočljivo je, da pripraviš obroke za cel teden. Odloči se, ali boš pripravil le kosila ali tudi zajtrke, večerje in prigrizke.
 2. Izberi recepte: Ko veš, katere obroke boš pripravil, poišči recepte, ki so primerni za meal prep. Izberi jedi, ki so enostavne za pripravo in shranjevanje, na primer zelenjavne enolončnice, rižote ali pečene piščančje prsi s prilogami.
 3. Kupi sestavine: Ko imaš recepte, pojdi v trgovino po sestavine. Izberi sveže in kakovostne sestavine, ki so tudi najbolj zdrave in hranljive. Najbolje je, da kupiš sestavine v večjih količinah, da lahko prihraniš denar.
 4. Pripravi obroke: Ko imaš sestavine, se loti priprave obrokov. Najprej nareži zelenjavo, pripravi riž ali testenine in speci meso. Nato s kombiniranjem osnovnih jedi sestavi obroke in jih shrani v posode za shranjevanje. Označi vsako posodo z datumom in imenom jedi.
 5. Shrani obroke: Obroke shranjuj v hladilniku ali zamrzovalniku. Če v posamezno posodo shraniš le eno porcijo jedi, jih lahko vzameš s seboj na faks.

  Hladilnik, v katerem so poleg sveže zelenjave še posodice različnih barv
  Foto: Ello iz Unsplash

Meal prep ideje:

Solata s piščancem: Ocvrte ali pečene piščančje prsi nareži na trakove in jih shrani ločeno od solate, da ostanejo hrustljave. Solato sestavi iz svežega zelja, korenčka in rdeče pese, dodaš pa lahko še drugo zelenjavo, ki ti je všeč. Na faksu si v posodo s solato dodaš le še piščanca in polivko po želji (ki jo lahko pripraviš tudi sam in jo shraniš v majhen kozarček za vlaganje).

Pečena zelenjava s tuno: Nareži papriko, bučke, jajčevce, čebulo in česen. Peči v pečici 20-25 minut. Postrezi s tuno v konzervi.

Ovsena kaša z jabolki in cimetom: Je preprosta ideja za zajtrk, ki si ga lahko pripraviš vnaprej. Tako pomanjkanje časa ne bo več izgovor, za izpuščanje po mnenju mnogih najpomembnejšega obroka dneva. Zmešaj ovsene kosmiče, mleko, jabolka, cimet in oreščke ter shrani v posodice v hladilniku.

Na posnetku najdeš še šest idej, s katerimi boš razširil svoj dnevni meni:

6 Easy Meal Prep Ideas For The Week
Prejšnji članekDijak marec 2023
Naslednji članek10 največjih LEGO setov na svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.