Primerjava: Netflix, HBO in Amazon Prime Video

Calgary, Alberta. Canada Dec 9 2019: A Person holds an Apple TV remote using the new Netflix app with a hand. Netflix dominates Golden Globe Nominations. Illustrative
Foto: Marvin Samuel Tolentino Pineda iz iStock

Aplikacije za storitve pretakanja video vsebin so v današnjih časih zelo priljubljene. Vse več ljudi se odloča za naročnino na platformo, preko katere bodo lahko spremljali filme in serije. Na področju pretočnega predvajanja vsebin na zahtevo je dovolj konkurence, najugodnejše in najpopularnejše aplikacije, ki to trenutno ponujajo, pa so Netflix, HBO in Amazon Prime Video. Da se boš lažje odločil, s katero aplikacijo si boš krajšal čas med božičnimi prazniki, smo našteli njihove prednosti in slabosti. Osredotočili smo se na vsebino, ki jo ponujajo, ceno naročnine ter na platforme in naprave preko katere so aplikacije dostopne.

Netflix

Netflix je aplikacija z največ uporabniki po svetu – 170 milijonov. Deluje že od leta 2007, v Slovenijo pa je prišel leta 2017. Aplikacija ponuja širok izbor vsebine. Izbiraš lahko med več kot štirinajst tisoč naslovi serij in filmov. Nove vsebine so redno dodane na aplikacijo vsak teden. Poleg tega ponuja različne žanre od komedij in romantičnih filmov, do grozljivk in vse do psiholoških trilerjev, oskarjevih nagrajencev in črno-belih filmov.

Filme in serije uporabniku predlaga s pomočjo algoritma. Večina uporabnikov trdi, da gre za dober sistem priporočil, saj vedno najdeš nekaj zase. Edini negativni vidik je, da se naslovi menjajo prehitro. Vsebine pogosto prihajajo in odhajajo, kar pomeni, da kakšne serije ne boš mogel pogledati do konca. Prav tako pa v Sloveniji vsebine pridejo z zamikom in lahko na nadaljevanje serije čakaš tudi več mesecev.

  • Cena: Ponujajo ti možnost testnega obdobja, kar pomeni, da lahko Netflix en mesec uporabljaš brezplačno. Za nadaljnjo uporabo pa boš odštel 8 evrov za Basic paket, 10 evrov za Standard (HD) paket in 12 evrov za Premium (4K) paket, ki ponuja najboljšo resolucijo. Mogoče se ti zdi drago, ampak imej v mislih, da se lahko na en profil prijavi več uporabnikov, posledično pa se razdeli tudi mesečno plačilo.
  • Najbolj gledane vsebine: Friends, The Queen’s Gambit, The Blacklist, Orange Is the New Black, Money Heist, The Social Dilemma, Extraction, The Trial of the Chicago 7, The Paramedic.
  • Platforme in naprave za predvajanje: Android, iOS, spletni brskalniki, Apple TV, Fire TV, Nvidia Shield, Roku, Smart TV, PS4, Xbox.
Netflix vstopna stran
Vstopna stran v Netflix aplikacijo

HBO

Prvotno kanal z visoko vsebino, zdaj pa video pretočna aplikacija, ki ponuja alternativne, nagrajene filmske prvence. Tudi na HBO-ju lahko najdeš različne žanre serij in filmov, ponuja pa tudi paket risank za otroke (med najbolj priljubljenimi je Svet igrač).

Tako kot na Netflixu tudi na HBO-ju radi hitro odstranjujejo vsebino, vendar ti za razliko od Netflixa, aplikacija to sporoči. Nove epizode serij pridejo na aplikacijo relativno hitro, po navadi vsak teden nova epizoda. Vestni so tudi pri informiranju uporabnikov preko družbenih omrežij, kot sta Facebook in Instagram.

  • Cena: HBO nudi 7-dnevni brezplačni preizkus uporabe, po končanem testnem obdobju pa moraš odšteti 5 evrov na mesec.
  • Najbolj gledane vsebine: Game of Thrones, Westworld, Watchmen, The Outsider, Joker, Chernobyl, Frozen, Harry Potter, Little Women, Zodiac, The Big Bang Theory, The Walking Dead, Sex and the City.
  • Platforme in naprave za predvajanje: Amazon Fire, Roku, Android, Android TV, Apple TV, iPhone, iPad, iPod touch, PlayStation 4, Mac in osebni računalniki, Samsung Smart TV, Xbox One, TiVo.
Vstopna stran HBO
Vstopna stran v HBO aplikacijo

Amazon Prime Video

Amazon Prime Video je najmanj znana video pretočna aplikacija. Tako kot Netflix ponuja široko vsebino filmov, serij in izvirnih vsebin. Zahvaljujoč dogovoru z Viacomom, ki nadzoruje Comedy Central, MTV in Nickelodeon, je Amazon Prime najbolj primerna aplikacija, če iščemo vsebino za otroke ali pa komedije. Ponuja tisoč štiristo filmov in serij.

Kljub temu da se sliši super, ima aplikacija kar nekaj pomanjkljivosti. Na žalost so določene vsebine dostopne samo z dodatnim plačilom. Prav tako pa ni dostopna na nekaterih platformah.

  • Cena: Amazon Prime ponuja 30-dnevno brezplačno testiranje aplikacije, po tem pa boš zanjo plačeval 6 evrov na mesec.
  • Najbolj gledane vsebine: The Grand Tour, The Boys, The Man in the High Castle, The Office, Homecoming, Bosch, Borat, Bohemian Rhapsody, Beautiful Boy, The Purge, Chemical Hearts, Marley & Me.
  • Platforme in naprave za predvajanje: Fire TV, Fire tablet, iPhone, iPad, Chromecast, Xbox, PlayStation 4, Smart TV, Blu-ray predvajalniki, Apple TV, Roku, Xfinity X1
Amazon Prime Video
Vstopna stran v Amazon Prime Video aplikacijo

In conclusion

Dobra novica je, da ti ni treba izbrati samo ene aplikacije. Izbira je odvisna od tvojega proračuna in od vsebine, ki jo želiš spremljati. Netflix ima sicer široko, raznoliko vsebino, vendar se bolj osredotoča na izvirne oddaje in filme, medtem ko HBO dodaja najnovejše in najprestižnejše televizijske oddaje in filme, Amazon Prime pa se osredotoča na komedije in otroške vsebine.

Vse tri aplikacije lahko preizkusiš brezplačno na različnih napravah in nato ugotoviš, katera je najbolj primerna zate.

Seinfield
Movie time!
Prejšnji članekKako naj varneje nakupujem po spletu?
Naslednji članekPKP7: Kaj študentje v času koronakrize želijo od države?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.