Kako naj varneje nakupujem po spletu?

Spletno nakupovanje je trenutno naša edina možnost, ki nam nudi dostop do nakupa oblačil in tehnike. V dobi koronavirusa je tudi varnejša možnost, saj ob nakupovanju nimaš stika s fizičnimi osebami. Nakupovanje za potrošnike še nikoli ni bilo lažje in bolj priročno. Spletne strani nam ponujajo obsežen izbor, ugodne ponudbe, hitro dostavo, enostavno in varno plačilo ter možnost vračila. Kljub temu da je spletno nakupovanje dandanes že skoraj rutina, moramo zaradi internetnega kriminala vseeno biti previdni. Velikokrat pride do prevar, ki se tičejo denarja – ponudniki ne vrnejo denarja ali pa plačani paketi niso dostavljeni.

Da boš lahko varneje nakupoval preko spleta in se izmaknil prevaram, poskusi slediti osnovnim smernicam.

Nakupuj na znanih spletnih straneh

Če poznaš spletno mesto, obstaja manjša verjetnost, da bi se kje zalomilo. Pazi na črkovanje imen in na spletna mesta, ki uporabljajo drugo domeno (.net namesto .com). Sleparske spletne strani bodo ponujale velike popuste na izdelke, ki pri verodostojnih ponudnikih niso na znižanju. Kupuj torej na zaupanju vrednih spletnih mestih, ki ti jih priporočajo znanci in za katere si prepričan, da so resnična.

Preveri ponudnika

Najboljša možnost je, da kupuješ neposredno pri spletnih ponudnikih, ki jih poznaš in jim zaupaš. V nasprotnem primeru pa ponudnika poišči po spletu in po forumih. Če naletiš le na pozitivne povratne informacije, potem se prepričaj, da ima ponudnik naveden konkreten naslov in delujočo telefonsko številko. Preden nakup zaključiš, jih pokliči, da boste razjasnili vse težave in da ti bodo pomagali z morebitnimi težavami. S tem boš tudi preveril, ali gre res za zaupanja vredno spletno mesto.

Film Cruel intentions

Preveri če ima stran SSL certifikat

Preden v spletno stran vpišeš svoje bančne podatke, preveri, če ima ta nameščen Secure Socket Layer (SSL). Ko se med obiskovalcem in spletno stranjo, ki je zaščitena s certifikatom SSL, izmenjujejo podatki, so slednji zaščiteni z enkripcijo, tj. mehanizmom, ti preprečuje prisluškovanje ter možnost vdora. Ta certifikat prinaša zaupanje med prodajalcem in kupcem, hkrati pa skrbi, da so osebni podatki nedostopni drugim osebam.

Kako veš, da ima stran SSL certifikat? URL spletna mesta s SSL certifikatom se bo začel s HTTPS namesto s http. Levo od URL-ja se v naslovni vrstici prikaže tudi ikona zaklenjene ključavnice. Google Chrome že samodejno spletno stran s HTTP URL-jem označi, kot »ni varna«.

Google URL

Ne deli preveč osebnih podatkov

Spletni ponudniki ne potrebujejo tvojih osebnih podatkov, kot so rojstni datum, številke vaše osebne ali zdravstvene izkaznice. Če poleg tvojih bančnih podatkov tak ponudnik dobi tudi ostale tvoje podatke, gre lahko za krajo identitete.

Ne verjemi ugodnim ponudbam

Ali si na Facebooku ali Instagramu zasledil oglas, ki ponuja najnižje cene ali privlačno ponudbo brezplačnih stvari? Če je ponudba videti preveč dobro, da bi bila resnična, potem verjetno ni. Vedno primerjaj cene z znanimi spletnimi ponudniki, preden se odločiš za nakup. Nenavadno nizke cene so rdeča zastava, da si pristal na ponarejenem spletnem mestu.Oprah

Varno geslo

Močno, varno geslo je kot ključavnica, ki preprečuje spletnim prevarantom dostop do računov, v katerih shranjuješ svoje osebne podatke. Napotki za varnejše geslo:

  • Uporabi male, velike črke, simbole, številke in ločila. Naj bo niz zapleten.
  • Izogibaj se besedam iz slovarja in besedam, ki so povezane z tvojimi osebnimi podatki – ime ali rojstni dan, ime psa, najljubši šport itd.
  • Daljše geslo je varnejše geslo.

The Simpsons

VIRPCMAG.COM
Prejšnji članekKitajska in Nepal »zvišala« Mount Everest: Kakšna je nova višina?
Naslednji članekPrimerjava: Netflix, HBO in Amazon Prime Video

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.