Kitajska in Nepal »zvišala« Mount Everest: V kateri državi se nahaja?

V kateri državi se nahaja mont everest
Foto: DanielPrudek iz iStock

Mount Everest, najvišja gora sveta, vrh katere predstavlja mejo med Nepalom in Kitajsko, je višja, kot smo si predstavljali. Nepal in Kitajska sta se namreč prejšnji teden končno dogovorili o dejanski višini gore. Državi sta na Mount Everest poslali vsaka svojo ekspedicijo, katere cilj je bil, da izmerijo višino najvišjega vrha sveta. Pokazalo se je, da je nova »dejanska« višina gore 8 848,86 metrov, kar je nekoliko več, kot številka, ki smo jo poznali doslej.

Nepal v bistvu še nikoli poprej ni izmeril dejanske višine Mount Everesta, je pa zato staro višino Mount Everesta, ki je znašala 8 848,43 metrov, leta 2005 izmerila Kitajska.

Plezalci in gorniki so bili mnenja, da naj bi potres, ki je v Nepalu leta 2015 terjal kar 9000 življenj, zvišal njegovo višino. Slednje se je izkazalo za resnično, saj sta tako nepalska kot kitajska ekspedicija izmerili višjo višino vrha.

Mount Everest velja za simbol sprave med dvema državama. Preplezan naj bil vsaj 10.184-krat, preplezalo pa naj bi ga vsaj 5.789 ljudi. Prvi naj bi ga preplezal Sir Edmund Hillary leta 1953 s šerpo Tenzingom Norgayem. Na Mount Everestu naj bi do zdaj izgubilo življenje vsaj 311 ljudi.

V kateri državi se nahaja Mount Everest?

Vprašanje, ki ima preprost odgovor. Mount Everest se nahaja v Nepalu in predstavlja mejo med Nepalom in Kitajsko.

VIRGuardian
Prejšnji članekZabavne igre s kartami
Naslednji članekKako naj varneje nakupujem po spletu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.