Zabavne igre s kartami

A high angle view of the four hand-held playing cards on a maroon background
Foto: DEVJYOTI BANERJEE iz iStock

Življenje v karanteni zna biti dolgočasno, še posebej, če si odigral vse družabne igre, ki jih imaš v omari. Predstavljamo ti tri zabavne igre s kartami, ki jih lahko igraš s svojimi sostanovalci. Potrebujete le komplet navadnih igralnih kart.

Nore osmice

Vsak igralec dobi 5 kart. Preostanek kart položite na sredino mize. Tisti, ki deli, obrne prvo karto in jo položi zraven kupa. Če obrne osmico, jo mora vrniti nazaj med karte. Vsak naslednji igralec položi na sredino mize karto, ki se mora ujemati s prejšnjo igrano karto v številu ali v barvi. Če v roki nimaš primerne karte, vleci karto s kupa. Ko kupa zmanjka, premešajte igrane karte in nadaljujte igro. Osmico lahko igraš vedno, ko si na vrsti in tako napoveš barvo, ki jo mora naslednji igralec odigrati. Cilj igre je, da se prvi znebiš vseh kart, ki jih imaš v roki.

Poraženci preštejejo vrednosti kart, ki jih imajo v rokah: vsaka osmica je vredna 50 točk, slike (kralj, dama ali fant) so vredne 10 točk, as je vreden 1 točko. Vse ostale karte so vredne toliko, kot je njihovo število.

Smeti

Vsak igralec prejme 10 kart, ki jih ne sme pogledati. Karte naj postavi v dve vrsti s petimi kartami. Preostanek kart položite na sredino mize. Cilj igre je, da prvi zbereš lestvico kart (od asa do desetke). As v tem primeru predstavlja enico, fant lahko zamenja katerokoli karto, dama in kralj pa avtomatsko končata igralčevo potezo.

Prvi igralec vzame karto z vrha kupa. Če je karta as ali število, igralec položi karto na primerno mesto na lestvici (skrajno leva karta na vrhu je as, skrajno desna karta na dnu je desetka). Pri tem mora obrniti karto, ki je zasedala mesto in to karto premakniti na njeno primerno mesto na lestvici. To nadaljuje, dokler igralec ne pride do karte, ki je ne more položiti nikamor (dame, kralja ali karte, ki je že na svojem mestu). Karto odloži na sredino mize. Naslednji igralec lahko vzame to karto, ali pa vleče novo s kupa. Če kupa zmanjka, premešajte igrane karte in nadaljujte.

Playing cards with banknotes and coins for gambling
Foto: JR Images iz iStock

Zmagovalec lahko odstrani največjo karto z lestvice in tako naslednjo igro začne z manj kartami. Igra se lahko nadaljuje, dokler nekdo ne pride do lestvice z eno karto. Ko jo zapolni z asom ali fantom, je zmagal. Za tri ali štiri igralce sta potrebna dva kompleta igralnih kart.

Palača

Vsak igralec dobi tri karte, ki morajo ostati obrnjene navzdol in šest dodatnih kart, ki jih lahko pogleda. Preostanek kart položite na sredino mize. Vsak igralec izbere tri karte iz svojih rok in jih položi na karte, ki jih ima pred seboj, tako, da jih vsi vidijo.

Tisti, ki deli, obrne karto z vrha kupa. Ta karta je začetna karta. Prvi igralec mora igrati karto, ki ima enako ali večjo vrednost od začetne karte. V enem nizu lahko igraš več kart, pomembno je samo, da je vsaka naslednja karta večja ali enaka prejšnji. Ko končaš, vzemi s kupa toliko kart, da boš v rokah spet imel tri karte. Če poteze ne moreš narediti, moraš vse karte, ki so že odprte na sredini, dodati k svojim kartam.

Dvojko lahko igraš kadarkoli si na vrsti in tako lestvico začneš od začetka. Če igraš desetko, se kup odprtih kart odstrani. Igro nadaljuješ s poljubno karto. Če so zaporedoma igrane štiri enake karte (od več igralcev ali samo enega), se kup kart prav tako odstrani. Naslednji igralec začne s poljubno karto. As ima v tej igri največjo vrednost.

Ko kupa zmanjka, igraj samo s kartami v roki. Ko ti zmanjka teh, igraj s kartami, ki jih imaš pred seboj na mizi. Nato uporabi karte, obrnjene navzdol. Če poteze ne moreš narediti, moraš kup s sredine dodati k svojim kartam in ga uporabiti, preden se spet vrneš h kartam na mizi. Zmaga tisti, ki se prvi znebi vseh kart.

Junior novinar

Prejšnji članekUtrechtska mreža študentom in mladim raziskovalcem podeljuje štipendije
Naslednji članekKitajska in Nepal »zvišala« Mount Everest: Kakšna je nova višina?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.