Prve fotografije zadnjega Miyazakijevega filma, Deček in žerjav

Hayao Myazaki bo film Deček in žerjav (Boy and the Heron) v kina pospremil brez napovednika
Hayao Myazaki bo film Deček in žerjav (Boy and the Heron) v kina pospremil brez napovednika

Na spletu so se pojavile prve slike Miyazakijevega strogo tajnega “najverjetneje” zadnjega filma z naslovom Deček in žerjav (The Boy and the Heron) in obljubljajo spektakel brez primere.

Miyazakijeva klasika Čudežno potovanje (Spirited Away) je bil prvi animiran film, ki je bil nominiran in nato tudi osvojil oskarja za najboljšo dolgometražno animacijo.

Prihaja nova Myazakijeva mojstrovina?

Na Zahodu poznamo Mijazakija predvsem po filmih Princesa MononokeČarovnik Howl in gibljivi grad ter po z oskarjem nagrajenem Čudežnem potovanju. Ravno Čudežno potovanje iz leta 2001 je bilo skoraj 20 let najdonosnejši japonski film vseh časov. (Leta 2021 ga je prehitel Demon Slayeranimirani film o najstniku, ki lovi in obglavlja demone.)

Slike iz zadnjega filma Hayaa Miyazakija, ustanovitelja kultnega studia Ghibli, so se končno začele pojavljati na spletu in že prvi vtisi nakazujejo, da se obeta nova mojstrovina izpod rok japonskega animatorja. Prve slike prikazujejo protagonista filma, jato ptic, skrivnostni lebdeči predmet in grozljivo čapljo s človeškimi zobmi, ki nudijo mamljiv prvi vpogled v to, kakšen bo film.

Film je bil za peščico oboževalcev premierno (skorajda brez oglaševanja in pompa) predvajan 14. julija na Japonskem. Bil je kritiško zelo hvaljen, svoj mednarodni pohod pa bo začel na Mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, ki bo potekal med 7. in 17. septembrom. 

Celotna zgodba ostaja skrivnost

Objavljene slike ne ponujajo veliko vpogleda v zgodbo filma, ki naj bi se vrtela okoli Mahita Makija, mladega fanta, ki odkrije skrivnostni zapuščeni stolp, ki ga skupaj z govorečo čapljo pripelje v stik s fantastičnim novim svetom. Na prvi sliki je jasno prikazan Maki, ki objema ženski lik z zakritim obrazom, žerjav pa je domnevno enaka tisti na zadnji sliki. Umetnost je v enakem čudovitem slogu kot večina filmov Ghibli, z mehkimi, večinoma naravnimi barvami in čudovitimi ozadji.

Oboževalci izven Japonske so bile zelo radovedni novih informacij o filmu, še posebej po njegovi tržno zelo tihi promociji v juliju. Znano je, da je film navdihnila knjiga How do you live ? (op. “Kako živiš ?”), kar je tudi japonski naslov filma, a namesto da bi bila priredba knjige, se knjiga v filmu dejansko pojavi v Makijevi lasti.

Zdi se, da ima film veliko tem, ki so vidne v drugih Miyazakijevih filmi: protivojni sentiment, zamisel o domišljijskem svetu, ki obstaja poleg našega, in težave v otroštvu, zaradi česar ga kritiki že označujejo kot primerno slovo Hayaa Miyazakija.

Film Čudežno potovanje.
Miyazakijeva klasika Čudežno potovanje (Spirited Away) je bil prvi animiran film, ki je bil nominiran in nato tudi osvojil oskarja za najboljšo dolgometražno animacijo. Foto: on IMDb

Grenko-sladek konec velikega obdobja v zgodovini animejev

Medtem ko bo več informacij o filmu zagotovo na voljo v prihodnjih mesecih, bo morala večina oboževalcev počakati na uradni izid filma, poroča ameriški distributer GKIDS. Čeprav to morda ni zadnji film studia Ghibli, je skoraj zagotovo zadnji, ki ga je režiral Hayao Miyazaki, še dodajajo.

Prejšnji članekRazbijanje mitov v prehrani: So naravna živila bolj zdrava od predelanih?
Naslednji članek6 vremenskih teorij zarote zaradi poplav: Vreme ne obstaja, vreme so ščarali

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.