Tom Cruise vrača svoje zlate globuse

Letna podelitev zlatih globusov je bila letos tarča številnih kritik, saj je medij Los Angeles Times razril, da naj bi bile med organizacijo, ki nagrade podeljuje, prisotne številne nepravilnosti. Kritike Združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA) so letele predvsem na očitke o korupciji, neprimernem delovanju in nezastopanosti temnopoltih med člani. Organizacija se je na očitke odzvala z naznanitvijo sprememb v svojem organizacijskem in volilnem telesu, vendar te po mnenju številnih niso dovolj učinkovite. Zadnji, ki je izrazil svoje nestrinjanje z delovanjem organizacije, je Tom Cruise, ki je v znak protesta vrnil svoje tri zlate globuse.

Nepravilnosti v Združenju tujih dopisnikov

Pred podelitvijo letošnjih zlatih globusov se je v javnosti pojavilo ogorčenje nad dejstvom, da med 87 člani Združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki podeljujejo filmske in televizijske nagrade, ni niti enega temnopoltega člana. To dejstvo je potrdila tudi bivša predsednica HFPA Meher Tatna, saj je dejala, da organizacija ni imela temnopoltega člana že vse od leta 2002. Iz združenja sta skozi leta odstopila tudi svetovalca za reševanje vprašanja raznolikosti, saj na problematičnem področju ni bilo nobenega napredka.

zlati globusi

HFPA obljubila spremembe

Po številnih obtožbah in kritikah so se v združenju odločili za uvedbo sprememb. Te naj bi bile prisotne pri sprejemanju članov v organizacijo, saj so sprejeli načrt, ki bo reformiral organizacijsko in volilno telo. V 18 mesecih naj bi članstvo povečali za 50 odstotkov, vključili tudi temnopolte novinarje, s tem pa poskrbeli za konec strogih in netransparentnih omejitev.

Neučinkovit načrt

Načrt sprememb v organizacijskem in volilnem telesu po mnenju številnih ni dovolj učinkovit. To je kot zadnji potrdil igralec Tom Cruise, saj je v namen protesta svoje globuse, ki jih je prejel za vloge v filmih Jerry Maguire (1996), Rojen 4. julija (1989) in Magnolija (1999), vrnil kar po pošti. Kritike do združenja HFPA je izrazila tudi Scarlett Johansson, ker naj bi imeli nekateri člani seksistična vprašanja in pripombe, ki so mejile na spolno nadlegovanje. Na neučinkovite reforme in nepravilnostmi znotraj organizacije so opozorili tudi drugi zvezdniki, med njimi Mark Ruffalo, Jennifer Aniston, Amy Schumer, Dakota Johnson …

scarlett johannson
Igralka Scarlett Johannson

Odpovedano prenašanje zlatih globusov 2022

Zlati globusi so do sedaj veljali za prestižno nagrado, ki si jo je poleg znanih oskarjev želel vsak igralec, sedaj pa so čez noč postali tarča številnih kritik. Na te so se odzvale tudi velike hollywoodske mreže, saj menijo, da je za resnične spremembe v notranjosti združenja potrebnega malo več časa. Ameriška televizija NBC, ki je podelitev zlatih globusov predvajala vse od leta 1998, je prenos v naslednjem letu odpovedala. Sodelovanje s HFPA so zavrnili tudi Netflix, Amazon Studios in Warner Media – vsaj dokler ne pride do očitnih sprememb.

Prejšnji članek»Reunion« epizoda Prijateljev je končno tu
Naslednji članekJe z vidika covida oralni seks varnejši od poljubljanja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.