Je z vidika covida oralni seks varnejši od poljubljanja?

Kako spoznati nove ljudi v tem prestrašenem svetu? Kako se boš obnašal na zmenkih? Je varno seksati? Se je varno poljubljati? Strokovnjaki so za The Guardian odgovorili na nekaj vprašanj.

Bi moral narediti test, preden greš na zmenek?

Doktorica Eleanor Draeger, zdravnica za spolno zdravje in HIV, pravi: »Skrbi me to, da (testi) ljudem dajo lažno zagotovilo. Ko opraviš test, pomeni, da verjetno nisi bili nalezljiv na ta dan, ko je bil test opravljen. To verjetno ni zelena luč, ki jo iščeš.« Če želiš biti popolnoma prepričan, da ne boš okužil druge osebe s covidom, test tega ne bo pokazal.

Se je nevarneje poljubljati z jezikom ali seksati brez poljubljanja?

»Intuitivno in pragmatično,« pravi Will Nutland, častni docent na Londonski šoli za higieno in tropsko medicino, »če gre za veliko stikov od ust do ust, bo (poljubljane z jezikom) povečalo tveganje. Ne vemo še veliko o tem, kako se virus prenaša,« pravi Draeger. Dodaja, da v običajni definiciji izraza ne gre za spolno prenosljivo okužbo, a »če govorim o tem, kje je virus, bi to lahko pomagalo: najdemo ga v slini, semenu in tekočini … Ebola je ostala aktivna v semenu šest mesecev; to ni spolno prenosljiva bolezen, lahko pa se prenaša spolno.«

Je oralni seks z vidika covida varen?

Čeprav obstaja mnenje, da je oralni seks dokaj varen, se ne splača biti preveč dobeseden. »Kar najstnikom rečem, je, da če bodo z nekom seksali, se bodo telesne tekočine dotikale drugih telesnih tekočin. Če si ne izmenjata sline, bo tveganje za širjenje covida manjše, vendar tveganja ne bo odvzelo.«

Bi morali med seksom nositi maske?

Maske so vsekakor novi kondomi. Veljajo enaka opozorila, kot pravi Draeger. »Če razmišljaš o uporabi kondomov za gonorejo, tudi nošenje kondoma ne preprečuje, da bi okužbo prenesel naprej. Veliko dotikov se zgodi, ko kondom ni na splovilu.« Strokovnjaki na področju bontona in spolnega zdravja se strinjajo, da je pričakovati, da bodo ljudje med seksom obdržali maske, precej nerealno.

So zmenki s cepljeno osebo varnejši?

Da. Tako varneje je, kot če bi karkoli drugega storil s cepljeno osebo. To pomeni, da virusa še vedno ni nemogoče prenesti, je pa 80-97 odstotkov manj verjetno. Odvisno je, katero cepivo je oseba prejela.

Se je varneje poljubljati zunaj ali znotraj?

Nutland pravi: »Ali lahko položim roko na srce in rečem, da je samo seks zunaj popolnoma varen? Ne. Toda svetovni dokazi zdaj kažejo, da je covid veliko lažje prenašati v zaprtih, slabo prezračevanih prostorih.« Torej: če imaš covid in kašljaš neposredno na nekoga, bivanje v zaprtih prostorih ali na prostem ne bo nič spremenilo.

Je seks brez potenja varnejši?

V resnici ne gre za aktivnost – se ne prenaša s potenjem. Če rečemo, da so vsi brez simptomov in domnevamo, da so covid negativni, potem je varneje, če imamo spolne odnose z eno osebo na prostem, kot da v zaprtih prostorih plešemo s sto ljudmi.

Prejšnji članekTom Cruise vrača svoje zlate globuse
Naslednji članekJe vroče v najemu? Razmislite o nakupu klimatske naprave!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.