Tom in Jerry upihnila 80 svečk

Vse najboljše! Februarja 2020 sta večna rivala in junaka našega otroštva, maček Tom in mišek Jerry, praznovala 80. rojstni dan.

Risanke temeljijo na večni nagajivosti obeh likov.

Ustanovitelja legendarnega para, William Hanna in Joseph Barbera, sta lika ustvarila pred 80. leti z namenom, da bi tekmovala s takrat priljubljeno risanko o Mikiju Mišku ter serijo Looney Tunes, za svojo umetnino pa nato prejela kar 7 oskarjev. Prvotno sta se Tom in Jerry sicer imenovala Jasper in Jinx.

10. februarja 1940 je bila na ogled prva epizoda risank z naslovom Puss gets the Boot, ki je bila tudi nominirana za oskarja v kategoriji kratkega animiranega filma.

Ena izmed risank prve serije Tom&Jerry:

Si vedel? V prvih risankah je bil Tom zelo podoben pravi mački, kasneje pa je dobival vedno bolj človeško podobo in način vedenja: postavil se je na dve nogi, pil kavo, igral klavir … V zgornji risanki je Tom še zelo podoben pravemu mucku.

Najprej zlata doba, nato polom

Tako imenovana zlata doba je trajala od začetka pa vse do leta 1958 in obsega 114 epizod prvotnih ustvarjalcev Hanna in Barbere. Zaradi kasnejših komplikacij in finančnih razlogov je bila ekipa serije preseljena na Češko v Prago, nov ustvarjalec risank pa je postal Gene Deitch z ekipo, ki zaradi železne zavese risanke sploh ni videla.

Risanke so takrat doživele padec: po mnenju gledalcev in strokonjakov je nastalo trinajst najgrših risank o Tomu in Jerryju, zaradi katerih pa so ustvarjalci dobivali celo grožnje s smrtjo.

Poglej si eno izmed njih:

V risankah iz češkega obdobja sta lika povsem drugačna, risanke so strašljive, humor pa je povsem drugačen in nekoliko krut. Risanke so tako na vseh nivojih dosegle dno.

Po 13-ih nesrečnih risankah je Toma in Jerryja prenovil Chuck Jones. Njegov Tom je drugačen – ima bolj jezen obraz in močnejše obrvi, kar si lahko pogledaš v eni izmed risank:

Najkvalitetnejše risanke, tako grafično kot tudi po zvočnih učinkih, so po mnenju strokovnjakov prav risanke iz obdobja 1940-1958 prvotnih dveh ustvarjalcev.

Kljub starosti 80. let pa sta Tom in Jerry še vedno aktualna in še naprej navdušujeta ljudi vseh generacij, njune risanke pa dobivajo nadaljevanja še danes. Decembra 2020 bo na platna prišel tudi film o Tomu in Jerry, naslednji po celovečernem filmu iz leta 1992.

Prejšnji članekNamesto bolnic in vrtcev gradimo šoping centre in trgovine
Naslednji članekOcena filma: Fantazijski otok

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.