Umrl je Sir Michael Gambon, filmski Dumbledore

Umrl je Michael Gambon, profesor Dumbledore
Umrl je Michael Gambon, profesor Dumbledore

V 82. letu starosti je umrl igralec Sir Michael Gambon. »Z veliko žalostjo sporočamo izgubo sira Michaela Gambona,« je v imenu žene in sina zapisala publicistka Clair Dobbs. Irsko-angleški igralec je bil poznan predvsem po odrskih vlogah ter filmskih vlogah, kot je Dumbledore v legendarni franšizi Harry Potter.

Sir Michael Gambon je preminil v svojem domu

Michael Gambon
Michael Gambon

»Ljubljeni mož in oče Michael je umrl mirno v bolnišnici z ženo Anne in sinom Fergusom ob njegovi postelji po napadu pljučnice. Michael je bil star 82 let,« so zapisali ob njegovi smrti in ob tem dodali: »Prosimo vas, da v tem bolečem času spoštujete našo zasebnost in se vam zahvaljujemo za vaša sporočila podpore in ljubezni.«

Eden največjih igralcev našega časa

Michael Gamon je bil rojen 19. oktobra 1940 v Dublinu. Skozi svojo kariero je prejel ničkoliko nagrad in bil povišan v viteza s strani kraljice Elizabete II leta 1999. V več kot šest desetletij trajajoči karieri je prejel tri nagrade Olivier, dve SAG nagradi in štiri bafte.

Svojo kariero je začel kot eden prvih članov gledališča Royal National Theatre. Zaigral je v delih, kot so Othelo, Hamlet, Macbeth, Skylight, Man of the Moment in mnogih drugih, ki so mu prinesle več kot deset nominacij za nagrade Olivier in Tony.

Svoj filmski debi je doživel leta 1965 v filmu Othello. Med njegovimi najbolj znanimi filmi so Let bele golobice (The Wings of the Dove, 1997), Prebujena vest (The Insider, 1999), Amazing Grace (2006), Čudoviti lisjak (Fantastic Mr. Fox, 2009) in Kraljev govor (The King’s Speech, 2010). Štiri nominacije za bafto pa so mu prinesle vloge v serijah Matere in hčere (Wives and Daughters, 1999), Longitude (2000), Pojoči detektiv (The Singing Detective, 2003) in Popolna tujca (Perfect Strangers, 2001), za emmyja pa je bil nominiran v serijah Pot do vojne (Path to War, 2002) in Emma (2009).

Sir Michael Gambon v vlogi profesorja Dumbledorja
Sir Michael Gambon v vlogi profesorja Dumbledorja

Najbolj znan pa bo ostal po vlogi Dumbledorja, ravnatelja Bradavičarke v filmski seriji Harry Potter. Z vlogo Dumbledorja se je usidral v srca filmskih ljubiteljev in bo tam z vsemi vlogami v svoji karieri ostal še mnogo generacij kasneje.

Kot je dejal v vlogi velikega čarovnika: »Srečo je mogoče najti tudi v najtemnejših časih, če se le spomnimo prižgati luč.«

Michael Gambon | Full Q&A | Oxford Union

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 stvari, ki jih moraš vedeti kot študent kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL
Naslednji članekZnani finalisti za Bookerjevo nagrado 2023

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.