Znani finalisti za Bookerjevo nagrado 2023

Nominiranci za Bookerjevo nagrado 2023
Nominiranci za Bookerjevo nagrado 2023 Foto: on theguardian

Znani so finalisti Bookerjeve nagrade za najboljši roman v angleškem jeziku, prvič izdan v Združenem kraljestvu ali na Irskem. Dva od letošnjih šestih finalistov sta nominirana za prvenec. V ožjem izboru sta dve avtorici in štirje avtorji.

Finalisti iz Kanade, Irske, ZDA in Združenega kraljestva

Bookerjevo nagrado podeljujejo od leta 1969 za roman iz katerekoli države, v kolikor je objavljen v Združenem kraljestvu ali na Irskem. Lani jo je prejel šrilanški avtor Shehan Karunatilaka za roman Sedem lun Maalija Almeide. Finaliste za prestižno nagrado so razkrili v četrtek, 21. septembra, prejemnik pa bo znan 26. novembra. Denarna nagrada znaša 50.000 funtov. Slavnostna prireditev bo potekala v Londonu.

Romani o družinah, skupnostih in svetu sredi krize

Med finalisti je kanadska avtorica Sarah Bernstein za absurdistično alegorijo Study for Obedience. Sledita ji Američana: Jonathan Escoffery z romanom If I Survive You o jamajški družini v Miamiju in Paul Harding, Pulitzerjev nagrajenec, za zgodovinski roman This Other Eden o rasno raznoliki otoški skupnosti v 19. stoletju. Na sezmamu sta dva Irca: Paul Lynch za antiutopijo Prophet Song in Paul Murray za tragikomično družinsko sago The Bee Sting. Nominiranka iz Združenega kraljestva je Chetna Maroo, ki se je izkazala z romanom Western Lane o tragediji v družini mlade športnice. Prvenca med nominiranci sta If I Survive You in Western Lane.

Žirijo sestavlja pet članov

V žiriji je britanska igralka Adjoa Andoh, prav tako britanski igralec in avtor Robert Webb, pesnica Mary Jean Chan iz Hong Konga ter ameriški avtor James Shapiro, profesor na Univerzi Columbia. Na čelu žirije je kanadski avtor Esi Edugyan, ki je komentiral, da v romanih najdemo »grozo«, a tudi »užitke, žalost, srečo in tolažbe«.

Business man standing between climate worsened with good atmosphere
Foto: Boonyachoat iz iStock

James Shapiro je dodal, da odsevajo svet, ki je precej mračen: »Prebrali smo kar nekaj COVID romanov, kar nekaj antiutopij, kar nekaj temnih romanov. Nekaj izvrstnih romanov zgleda odseva temne čase, v katerih se vsaj meni zdi, da živimo. Da bi se poglobili v krizo, s katero se soočamo, se obrnemo na kreativne pisatelje.«

Žirija je pred odločitvijo prebrala 163 romanov.

VIRAl Jazeera
Prejšnji članekUmrl je Sir Michael Gambon, filmski Dumbledore
Naslednji članekZačenja se Festival angažiranega pisanja Itn. »Od identitete oseb do identitete stripa«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.