Uničene filmske franšize

Uničene filmske franšize
Uničene filmske franšize

Se velikokrat sprašuješ zakaj neka trilogija ali serija filmov ne deluje tako popolno kot bi morala? Razlogov je lahko veliko, naštel bom tiste (s primeri) najbolj pogoste, ki so nam preprečili dobre filme.

Vmešavanje studia

Hobit

Kratka, 310 strani dolga otroška knjiga J.R.R. Tolkiena, ki sta jo hotela Guillermo Del Toro in Peter Jackson posneti v dveh delih. Začelo se je s prepiri med Del Torom in studiem, zaradi česar je ta odstopil od projekta. Jackson ni dobil dovolj potrebnega časa in stvari pisal kar na dan snemanja. Nepotreben ljubezenski trikotnik je bil pritisk studia. A najbolj bode v oči odločitev o treh delih oziroma trilogiji, ki je sprožila to da so v filmih čisto nepotrebne stvari. To jih ni odvrnilo od astronomskega zaslužka, ki so ga pridobili filmi. Ko bi le …

Neverjetni Spider-man 2

Med Tobey Maguierom in Tom Hollandom je bil stipovski junak tudi Andrew Garfield. Najboljši od treh igralcev ni nikoli uspel zasloveti kot človek pajek, saj se je vmešaval studio. Sony studio je na hitro želel narediti svoj univerzum kot ga ima Marvel in pri tem uničil napovedano trilogijo. Film z toliko dogodki, ki bi lahko bili vsaj štirje filmi je bil zaključek Neverjetnega Spider-Mana. A nek studio je še hujši.

Odred odpisanih / Liga pravičnih

Oba filma stripovskega studia DC dajem pod isto, saj sta oba butasta zaradi vmešavanja studia. Prav na isti način kot zgornji Spider-Man sta propadli ti dve zgodbi. Zopet je pod težo uspeha Marvelovih filmov studio pritiskal na režiserja, da naredita filme bolj lahke, bolj smešne in tako smo dobili šale, ki ne spadajo v kontekst. Prisiljene scene, ki ne dodajajo temveč bolj odvzemajo zgodbi. Odred odpisanih sedaj snemajo čisto na novo, medtem ko se je Liga pravičnih za Battflecka in Supermana najverjetneje končala.

Razširi zadnjo knjigo na dva dela ali požrešnost studia

Po megalomansko uspešni seriji Harry Potter, ki je (upravičeno) razdelila zadnjo knjigo na dva dela so to poskušali še nekateri filmi. Franšiza Igre lakote je to naredila z malo manjšo škodo kot nekatere druge. Čeprav bi veliko bolje deloval le en del so z dovolj oboževalci lahko speljali verzijo PART 1 & 2. Po tem načrtu se ni izšlo seriji Razcepljeni, ki je bila po treh od štirih delov preprosto razcepljena. Prvi del zadnjega dela je bil finančni polom in tako oboževalci niso dočakali zadnjega dela, ki bi zaključil zgodbo.

Do požrešnosti studia lahko pride v primeru več delnih franšiz, ki so svoj konec že doživele, a nekako še kar snemajo vse kar se da. Hitri in drzni so odličen primer kjer bi morali končati že davno. Franšiza Osmi potnik ima dva prekrasna filma in štiri (delno) nesmiselna nadaljevanja. Enako Terminator in Predator. Bomo videli kako se bo končalo z filmoma Avatar 2 in Top Gun 2. S tem ne mislim, da prej omenjeni filmi niso finančni uspeh, ker pač so. Mislim bolj na samo kvaliteto filma, ki je ni oziroma je zelo padla v primerjavi z originalom.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSedemnajstletnik po Prešernovo spesnil sonetni venec
Naslednji članekNutellamisu je lahko okusno Valentinovo darilce
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.