V Kinoteko!

Zadnji septembrski teden bo v Kinoteki kot ponavadi pester. V torek, 26. septembra, ob 19. uri se obeta zadnja projekcija v sklopu letošnjih nagrad IRIS, na kateri si bomo ogledali kratki film K.A.O.S. (Nikolaj Vodošek, 2016) in celovečerni dokumentarni filmCodelli (Miha Čelar, 2016).

sredo, 27. septembra, ob 19. uri nas v Kinoteki čaka avdiovizualna poslastica Kentaver (glasba Franck Vigroux & video Kurt d’Haeseleer). Na že tradicionalnem avdiovizualnem koncertu festivala SONICA se bomo potopili v proces razpadanja narave in sveta, kot ga poznamo.

Retrospektiva: 100 let oktobrske revolucije

Velika socialistična oktobrska revolucija, ki letos dopolnjuje stoto obletnico, je epohalna prelomnica sodobnega časa. Dogodki leta 1917 so preusmerili tok zgodovine in zgradili svet, v katerem živimo danes. Hkrati s procesom emancipacije zatiranih množic je tudi film v bistvenem smislu zaznamoval realna in imaginarna razmerja naše predstave 20. stoletja.

V torek, 26. septembra, ob 21. uri se bo s projekcijo filma Oklepnica Potemkin (Sergej Eisenstein, 1925) pričela velika retrospektiva, ki jo posvečamo 100. obletnici oktobrske revolucije. Vrhunec programa ob retrospektivi se bo odvil med 24. in 26. oktobrom, ko bomo v Kinoteki gostili letošnjo Jesensko filmsko šolo z naslovom Oktobrska revolucija in zgodnjesovjetski film.

D-day: dan za dokumentarec: Domovina: Irak, leto nič

Vrhunec programa v tem tednu zagotovo predstavlja premierna projekcija ključnega dokumentarca o življenju v Iraku, Domovina: Irak, leto nič (2015) iraškega režiserja Abbasa Fahdela. Film je razorožujoče preprost, a vseeno prvi prikaže dnevno realnost tistih, ki potegnejo kratko v naših humanitarnih vojnah. Kljub neizmernemu množenju podob ima Domovina enak učinek kot posnetki z nedavno odkritega planeta, učinek nečesa, česar dobesedno še nikoli nismo videli.

Monumentalni film se bo v dveh delih zavrtel v četrtek, 28. septembra, s pričetkom ob 17. uri. V petek, 29. septembra, pa ste lepo vabljeni, da se nam pridružite še na pogovoru z režiserjem Abbasom Fahdelom, ki se bo prav tako pričel ob 17. uri.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.