Varuh [The Guardian]

Žanr: akcijska drama
Režija: Andrew Davis
Scenarij: Ron L. Brinkerhoff
Igrajo: Kevin Costner, Ashton Kutcher, Neal McDonough, Clancy Brown, Melissa Sagemiller, Brian Geraghty, Sela Ward idr.
Na sporedu od: 26.10.2006
Dolžina: 136 min


Po tragični smrti sodelavcev se legendarni reševalec Ben (igra ga Kevin Costner) zaposli v elitni šoli za mlade rekrute obalne straže. Zaradi nenavadnih treningov kmalu vzbudi nemir med učenci, še najbolj pa se želi dokazati ambiciozni Jake (Ashton Kutcher), ki po prejeti diplomi sledi Randallu na Aljasko. Tam se morata spopasti z najbolj nevarnimi reševanji v povsem nemogočih vremenskih razmerah, ob čemer spoznata pravi pomen herojstva, prijateljstva in požrtvovalnosti.
Varuh je torej zgodba o neomajnem pogumu in nesebičnem žrtvovanju v doslej na filmu še neprikazani službi reševalnih plavalcev obalne straže. To so dejansko posebna vrsta moških in žensk, ki v vrtincu najhujših neurij in razpenjenih valov tvegajo svoja življenja v službi z načelom: Da bi drugi živeli! Doslej svetu in večini Američanov neznani in noro drzni junaki, ki so rešili na tisoče življenj iz smrtonosnih povodenj Katrine, so v tej pretresljivi fiktivni filmski zgodbi tudi timskemu delu predani reševalci obalne straže v Beringovem morju dobili svoj prepoznavni obraz.
V kratkem uvodnem delu spoznamo legendarnega plavalca – reševalca obalne straže, Bena Randalla, v enem njegovih najhujših trenutkov – v spletu okoliščin in izjemno nevarnih pogojev dela izgubi vso svojo ekipo in žrtve, ki jih je prišel reševat. Še močno pod vtisom nesreče ga proti njegovi volji pošljejo poučeval na elitno šolo “A” za reševalce obalne straže. Z izjemno težavnim programom usposabljanja skušajo inštruktorji sposobne, po naravi nadarjene, toda nemalokrat arogantne mlade rekrute vzgojiti v najboljše in najpogumnejše reševalne plavalce. Ben, ki se bori z žalostjo in obžalovanjem, se povsem posveti poučevanju na edini način, ki ga pozna in s svojimi nekonvencionalnimi, na izkušnjah temelječimi metodami postavi program na glavo. Mu bo uspelo?

Borat

Žanr: komedija
Režija: Larry Charles
Scenarij: Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, Anthony Hines, Dan Mazer
Igrajo: Sacha Baron Cohen, Daniel Castro
Na sporedu od: 2.11.2006

Čeprav je Kazahstan na svoj način veličastna dežela, mora novinar Borat po vladnem naročilu odpotovati v ZDA, da bi se naučil pomembnih lekcij o tamkajšnjih ljudeh in kulturi. Po prihodu v New York Borat na televiziji uzre Pamelo Anderson, žensko svojih sanj. Da bi jo našel, se odpravi na čudaško pot preko države. Obeta se smeha polna skleda.

Vrni se
 
Žanr: drama
Režija in scenarij: Pedro Almodóvar
Igrajo: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Due?as, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave, Antonio de la Torre idr.
Na sporedu od: 30.11.2006

Komična drama izpod režijske taktirke španskega mojstra Pedra Almodóvarja združuje občutke, misli in usode žensk treh generacij ene družine. Raimunda že dolgo več ne najde prave sreče v zakonu z brezposelnim in vedno pijanim možem, tako da ji edino uteho predstavlja hčerka Paula. Nekega dne se Raimundovi sestri Sole prične prikazovati njuna umrla mama, ki ima na tem svetu še nekaj nedokončanih opravkov, kar na svojevrsten in nepredstavljiv način vpliva na celotno družino. Film je na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado za najboljši scenarij.

Tekst: Miran Varga


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.