»Lajf« za Liffe

Za veliko večino filmoljubov je november prav poseben mesec, ki se ga ga že dolgo časa veselijo. Že 17. leto se namreč odvija Ljubljanski mednarodni filmski festival ali Liffe, ki kljub raznoliki ponudbi podobnih festivalskih dogajanj ostaja neprekosljiv.

Kvalitetna programska zasnova obljublja filmska nebesa v  desetih sekcijah: Perspektive, Predpremiere, Obzorja, Dokumentarci, Ekstravaganca, Posvečeno, Proti vetru, Izbor kratkega filma, Jug-jugozahodno in Spremljevalna razstava. Filmi iz sekcije Perspektive se potegujejo za vodomca – glavno nagrado, filmi iz obzorij za zlati kolut oz. nagrado občinstva, Amnesty International pa bo zopet nagradila najboljši film na temo človekovih pravic. Mednarodna žirija Svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev pa bo v sekciji Jug – jugovzhodno nagrado FIPRESCI.

Za vas smo pripravili izbor peščice filmov, ki še zdaleč ne zaobjamejo vsega, kar je vredno ogleda:
” Glavni šef (Lars von Trier, Danska, 2006): danski filmski genij ponuja nov film o človeškem vplivu in nadzoru, ki je požel že tri nagrade. Zgodba se plete okoli prodaje računalniškega podjetja z izmišljenim šefom.
” Mali rdeči cvetovi (Yuan Zhang, Kitajska & Italija, 2006): zgodba o  odraščanju samosvojega štiriletnega fantka, ki se ne pusti disciplinirati vzgoljiteljem v vrtcu.
” Način preživetja 5+ ( Gen Sekiguči, Japonska, 2004): presenetljiva nadrealistična komedija z neverjetnimi zapleti – od moža, ki vedno znova (neuspešno) ubije svojo ženo, do lika, ki zaradi hipnoze misli, da je ptica. Zgodbe povezuje poklicni morilec, ki junake sprašuje o njihovi vlogi v življenju.
” Vse zastonj (Antonio Nulić, Hrvaška, BIH in Srbija, 2006): Ko v gostilniškem pretepu umrejo trije Goranovi prijatelji, ta proda svoje imetje in kupi gostinski kombi. Z njim potuje po državi in zastonj deli pijačo.
” Gostitelj (Joon-Ho Bong, Južna Koreja, 2006): Formaldehid, ki ga zlijejo v odtok ameriškega vojaškega oporišča v Seulu, se čez šest let pojavi v obliki nevarne “pošasti”, ki ugrablja ljudi.
” Ljudje pri delu (Mani Haghighi, Iran, 2006): Štiri prijatelje na poti s smučanja zmoti velik kamen v obliki falusa. Na vse pretege se trudijo, da bi ga porušili.
” Mala Noche (Gus Van Sant, ZDA, 1985): Zgodba o delovodji, ki se noro zaljubi v mehiškega najstnika. Ta mu ljubezni ne vrača, zato se mora zadovoljiti z njegovim manj privlačnim prijateljem Pepperjem.
” Milo (Danska, 2006): Zgodba o Charlotte, ki reši življenje transvestita Veronike in se k njej preseli. Iskren film o seksu in ljubezni.
” Sprememba naslova (Emmanuel Mouret, Francija, 2006): Situacijska komedija o mladem glasbeniku in lastnici fotokopirnice, ki v Parizu skupaj najameta stanovanje.

Poleg filmskih projekcij in razstav bodo dogajanje popestrili nekateri filmski ustvarjalci in igralci, s katerimi se bomo lahko pogovorili. Med njimi so Birov, Paulus Manker, Feliks Falk, Cécile De France, Hrvoje Hribar in še mnogi drugi.  Nekatere od predvajanih filmov bomo lahko kmalu videli tudi v kinematografih, večino pa boste lahko ujeli samo v teh štirinajstih dneh, zato se jih splača izkoristiti.

Celotno festivalsko dogajanje, urnik, opise filmov in druge informacije lahko poiščete na uradni spletni strani Liffe: http://www.liffe.si.

KariS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.