Veliki pohod [The Great Raid]

Žanr: vojna drama
Režija: John Dahl
Scenarij: Carlo Bernard in Doug Miro, po knjigah Williama B. Breuerja in Hamptona Sidesa
Igrajo: Benjamin Bratt, James Franco, Robert Mammone, Max Martini, James Carpinello, Mark Consuelos, Craig McLachlan idr.
Dolžina: 132 min.
Na sporedu od: 16.3.2006


Režiser John Dahl se je znova lotil razburljive resnične zgodbe. Tokrat je gledalcu predstavil eno izmed najtežjih reševalnih misij, ki jih je ameriška vojska izvedla med drugo svetovno vojno. Zgodba se začne leta 1942, ko Japonci zavzamejo Filipine in pri tem ujamejo več tisoč ameriških vojakov. Med njimi je tudi Gibson (igra ga Joseph Fiennes), ki ga v krutem ujetništvu pri življenju ohranja zgolj ljubezen do humanitarne delavke Margaret (odlično jo je upodobila Connie Nielsen). Leta 1945 zavezniške sile, skupina vojakov pod poveljstvom pogumnega Henryja (Benjamin Bratt) sprejme nevarno nalogo: vtihotapiti se morajo na sovražnikovo ozemlje in najti ter rešiti preživele ujetnike (le-teh je nekaj več kot 500). Misija nemogoče takorekoč.

Film nam na realističen način prikaže boj za življenje, saj se ujetniki z zadnjimi močmi držijo pokonci. A s pogumom in upanjem, pa tudi neizmernim hrepenenjem se včasih tudi nemogoče stvari uresničijo, tudi po treh letih nečloveških muk in trpljenja.

Film Veliki pohod je dorasel na vseh nivojih, še posebej pri realističnosti prikaza. Svoje so dodali tudi igralci, ki so delo opravili odlično, točno tako, kakor je od njih zahtevala zgodba. Začuda gre tokrat pohvaliti režiserja, da ni naredil tipične ameriške napake, saj namreč ni dovolil, da bi pretirani patriotizem pokvaril zgodbo. Gre za trezen, če ne kar moreč prikaz vojnih grozot, ki so jih vojaki prestajali med drugo svetovno vojno. Vsekakor film, ki vas ne bo pustil ravnodušnih, ampak vam bo dal misliti. In prav je tako.

Miran Varga

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.