Serija Wednesday je Netflixov (precej) izboljšan Riverdale

Wednesday je Netflixova serija iz sveta družine Adams, ki že ruši rekorde
Wednesday je Netflixova serija iz sveta družine Adams, ki že ruši rekorde Foto: on imdb

Wednesday je Netflixov najnovejši hit, ki podira rekorde. Je nova iteracija družine Addams res vredna rekordne pozornosti? Zgodbo o družini smo nazadnje videli v dveh animiranih filmih v zadnjih treh letih, ki je doživela dokajšen finančni, nikakor pa ne kritiški uspeh. Javnosti so v spominu najbolj ostala filma Barryja Sonnenfelda iz 90-ih, kjer so bili izjemni Raul Julia, Anjelica Huston, Christopher Lloyd in Christina Ricci. Slednja je bila prav Wednesday, v njene čevlje pa je zdaj stopila Jenna Ortega. Kaj torej je serija Wednesday in zakaj je tako priljubljena?

Wednesday, najnovejša članica sveta družine Addams

Serija je kar veliko svojih pričakovanj zgradila na tem, da je z njo povezan Tim Burton. Njegovi čudaški in po večini čudoviti filmi so nekaj, kar bi avtomatsko povezali s čudnim svetom Addamsovih. V preteklosti je bil povezan tudi z originalnim filmom in animiranim filmom, ki takrat ni ugledal luči sveta. Zdaj je končno vstopil v ta svet. Režiral je štiri od osmih epizod, prav verjetno štiri najmočnejše iz več aspektov. Kot ustvarjalca serije sta podpisana Alfred Gough in Miles Millar, ki sta skupaj podpisana pod dela: Smallville, Kronike Shannara, Jaz sem Četrti, Herbie in Spider-Man 2. Da je prav človek-pajek tisti, ki ima zraven še nekaj dodatnih prstov je tu Danny Elfman, ki je kompoziral uvodno glasbo.

Serija Wednesday na Netflixu privablja na milijone gledalcev
Serija Wednesday na Netflixu privablja na milijone gledalcev Foto: on imdb

Izšla ni okoli noči čarovnic in ni počakala decembrskega časa, ampak je svoje mesto našla v ravno pravem obdobju. V tistem obdobju, ko nihče ne ve, kaj točno želi. Osnovni zaplet serije Wednesday je precej preprost. Wednesday izključijo iz srednje šole, ker fantom iz vaterpolske ekipe, ki težijo njenemu bratu, v bazen vrže vreči piranj. Njena starša, Gomez in Morticia, se odločita, da jo vpišeta v Akademijo Nevermore v Jerichu. Gre za šolo izobčencev med katerimi so tudi volkodlaki in sirene. Kmalu ugotovi, da lahko s pomočjo svojih vizij stopa bližje odkritju skrivnostnih umorov v malem mestecu.

Jenna Ortega je odkritje te jeseni za splošno javnost

Še preden se spustimo v pregled serije, njenih prednosti in slabosti, je pomembno nekaj. Jenna Ortega je zvezda letošnje jeseni (skupaj z Brendanom Fraserjem v Kitu). Priznam, da sem izpustil njene vloge v Devici Jane, Stuck in the Middle in Eleni iz Avalorja, a sem vseeno vedel, da obstaja. Bila je tam nekje med igralkami, ki bi lahko postale izjemne v prihodnosti. Nato je prišla mala vloga v seriji You, kjer je ukradla nekaj prizorov Joeju Goldbergu – tu se je že videlo, da se nekaj plete. Prišlo je obdobje epidemije in nanizala je fantastične vloge v filmih The Fallout, Krik in slasherju X. Seveda ne gre mimo dejstva, da je posodila glas Brooklynn v Netflixovi risanki Jurski svet: Kamp Kreta. Zdaj je tu Wednesday in zvezda je rojena, Jenna Ortega je za marsikoga odkritje tega leta.

Luis Guzman in Catherine Zeta-Jones kot Gomez in Morticia
Luis Guzman in Catherine Zeta-Jones kot Gomez in Morticia Foto: on imdb

Vloga Wednesday ji je pisana na kožo in tudi, ko se serija spusti po hribu navzdol je ona tista, ki je gledalca prepričala v to, da uživa v teh osmih epizodah. Ob njo postaviti njeno popolno nasprotje v cimri Enid Sinclair omogoča, da obe z Emmo Myers prideta do svojega izraza. Gwendoline Christie je med tistimi igralkami za katere si vsi želijo uspeha in dobrih vlog – končno ji to prvič po Igri prestolov tudi nekdo omogoči (oprosti Sandman, ampak tako pač je). V svoji vlogi učiteljice na Akademiji Nevermore se znajde tudi Christina Ricci, ki nekako spominja na svojo vlogo v prav tako odlični seriji Yellowjackets. Brez dvoma gre za nekakšen poklon njeni »legendarni« vlogi Wednesday v filmih izpred tridesetih let, a je to praktično tudi vsa povezava. Ob vsem tem blišču igralk se znajdeta tudi Hunter Doohan in Percy Hynes White kot Tyler in Xavier, ki pa sta del nečesa, kar zbuja več dvomov v nadaljevanje serije kot pa uživanja v njenem začetku.

Jenna Ortega in Emma Masey sta popolno nasprotje v svojih vlogah, kar jima omogoča veliko
Jenna Ortega in Emma Masey sta popolno nasprotje v svojih vlogah, kar jima omogoča veliko Foto: on imdb

Nekaj klišejev, a vseeno prisrčno strašljiva serija

Oboževalci Adamsovih se morajo sprijazniti, da gre za drug svet z iszimi liki. Pozabi na filma iz 90-ih in fenomenalne igralce, ki so jih krasili. Ja, Luis Guzman in Christina Zeta-Jones še zdaleč nista Raul Julia in Anjelica Huston, četudi sta bolj podobna originalnim likom izpred stotih let. Zakaj so bili Adamsovi čudaški? Ker so bili postavljeni v »normalen« svet. Tega Netflixov hit ne naredi, ampak Wednesday postavi v šolo z volkodlaki, vampirji, sirenami, menjekožci in drugimi zvermi. Še vedno pa je naslovna junakinja tista, ki je z naskokom najbolj čudna, ker so vsi ostali »otroci« na akademiji dokaj normalni (če izvzamemo supermoči). Njena družina je večino časa odsotna, kar je za serijo odlično, ker niso bogve kaj. Še dobro, da je Stvar (Thing) vedno fantastičen stranski igralec.

Gre za najstnikov polno šolo. To pomeni, da so Wednesday, Xavier in Tyler del ljubezenskega trikotnika. V najslabših trenutkih spomni na Riverdale. K sreči na tisto prvo, začuda dokaj kompetentno sezono, in ne na vse naslednje, ki so povsem odvratne. Netflix je več kot očitno ciljal na najstniške gledalce, kar prinaša tudi kar nekaj klišejev. Načeloma z nobenim ni večjih težav, a so še vedno tu.

Wednesday in Stvar
Wednesday in Stvar Foto: on imdb

Wednesday je maintstream hit leta 2022

Sama zgodba vsebuje ravno dovolj intrige, da zadri gledalca dovolj dolgo in v tem času je že padel v past prisrčne igre vseh glavnih junakov. Sicer bo vsakemu, ki je v življenju prebral vsaj naslov kakšne kriminalke, jasno, kdo je kriv in kaj se dogaja. Začetno zanimanje je povsem porušeno nekje na polovici prve sezone, ko se bolj kot ne zgolj čaka na končni razplet. Kakopak je konec serije narejen tako, da se bo nadaljevala. Kar se bo, ker je mega hit tega leta. Svoje užitke v seriji bodo našli oboževalci mistike, zapletov, najstniških romanc, magičnih bitij, feminizma, temačnosti in prepričljivih igralskih predstav ter dialoga.

Druga sezona se lahko izboljša, s seboj pa naj prinese še kakšno klasično priredbo Mettallice, Vivaldija. Rollings Stonesov in smešno bizarnih odgovor Wednesday Addams. Tlesk, tlesk.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHuawei Watch GT 3 SE: Na potepanjih vam zlepa ne bo zmanjkalo baterije
Naslednji članekNova študija o evoluciji možganov lobopodov bo spremenila učbenike
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.