Žaga 2 [Saw II]

Žanr: grozljivka
Na sporedu od: 19.1.2006
Režija: Darren Lynn Bousman
Scenarij: Darren Lynn Bousman in Leigh Whannell
Igrajo: Donnie Wahlberg, Shawnee Smith, Tobin Bell, Franky G, Glenn Plummer, Dina Meyer idr.
Dolžina: 93 min.

Odbita grozljivka Žaga je dobila svoj drugi del. Tudi nadaljevanje so v večini ustvarili isti ljudje, ki so s svojo zamislijo zablesteli že v prvem delu (režiser, producenti, scenaristi,…), ter filma Žaga s svežim konceptom postavili med najboljše izdelke tega žanra.

Zgodba filma Žaga 2 se začne s krvavim umorom, ki da detektivu Masonu (igra ga Donnie Wahlberg) jasno vedeti, da za krutim zločinom sedi nihče drug kot mojster Jigsaw. Ker je stari morilec na smrt bolan, je njegovo odkritje in prijetje mačji kašelj, a kljub slabemu zdravju je zločinski veleum tudi tokrat uspel pripraviti kopico smrtnih pasti, še strašnejših, kot si jih je bil zamislil v prvem delu filma. Le-te prežijo na življenja osmih neznancev, ki se zbudijo v sobi zapuščenega zaklonišča. Igra na življenje in smrt se lahko prične. Krvoločne pasti hitro dobijo hrano, saj se omamljeni ujetniki sprva sploh ne zavedajo nevarnosti, v kateri se nahajajo. Poleg bitke s pastmi nesrečneži bijejo tudi bitko s časom – njihova telesa so namreč že zaužila veliko količino smrtonosnega živčnega plina, zato imajo na voljo vsega nekaj ur za rešitev, preden bo po njih.

Jigsawov premeteni načrt namreč poteka kot po maslu. Policisti in preiskovalci se ukvarjajo z njim in tako izgubljajo dragoceni čas pri iskanju osmerice, ki v nečloveških mukah doživlja svoje zadnje urice. Med ugrabljenimi je tudi sin detektiva Masona…

Grozljivka Žaga si je kultni status pravzaprav priborila s svojo bogato vsebino. Izjemno dodelane smrtonosne pasti ne ubijajo “brezveznikov”, ne, za kaj takega je Jigsaw enostavno predober. On pošilja svetu sporočilo o človeških napakah – ujetniki so tako le za zgled vsem ostalim. Kljub temu, da je morilec, je tudi poštenjak – vsakdo izmed vpletenih ima priložnost za rešitev – sebe in drugih. Toda ali jo ljudje znajo/mo izkoristiti?

Bolj plahe gledalce srh spreleti že ob besedah: “Pozdravljen, Michael. Rad bi se šel igrico…”, o nadaljevanju pa le … Da, tekla bo kri!

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.