Zakaj filmi, posneti po knjigah, tako pogosto razočarajo?

Kino

Filmi pogosto razočarajo, še posebej pa to velja za tiste, ki so posneti po knjigah. Zakaj je temu tako?

Filmi so časovno omejeni

Nekaj sto strani dolgo knjigo je težko stisniti v dve uri, kolikor traja povprečen film. Zato je običajno potrebno izpustiti kar nekaj podrobnosti, dogodkov, nemalokrat pa tudi kakega junaka.

Domišljija bralca

Bralci knjig si ustvarijo svojo podobo krajev, junakov in dogodkov, o katerih berejo. Film si nato ogledajo z nekimi pričakovanji, ki pa obstajajo le v njihovi glavi. V filmu vse izgleda drugače, kar marsikoga razočara.

Branje knjig

Spremembe in pomanjkljivosti v filmih

Pomembna dejstva ali opisi iz knjige so v filmu spremenjeni, drugačni. Morda glavni junak ne izgleda tako, kot je opisan v knjigi, se obnaša drugače, dodan je kak izmišljeni dogodek, kakšen drugi pa je izpuščen.

Tako je na primer marsikateri bralec Harryja Potterja težko prebolel dejstvo, da ima Radcliffe modre oči namesto zelenih, da je Watsonova veliko lepša od Hermione, opisane v knjigi, in da je Wrightova zaigrala nekakšno senco Ginny iz knjige. Bralci Igre prestolov so pogrešali Lady Stoneheart, bralci Gospodarja prstanov pa Toma Bombadila.

Kako torej uživati v filmih, posnetih po knjigah?

Tudi če knjigo prebereš, v njej uživaš in si ustvariš svojo predstavo (kar je neizbežno), lahko uživaš v filmu. V kino, pred televizijo ali računalnik poskusi iti brez pričakovanj. Čeprav je film posnet po knjigi, nanj glej kot na samostojno umetniško delo, saj to v bistvu je. Film je delo režiserja, ki je knjigo interpretiral po svoje, prav tako kot ti, poleg tega pa ga je omejeval čas. Tudi igralci so se v vloge vživeli in glavne junake interpretirali na svoj način.

Prejšnji članekVečerja v 20 minutah: Mac and cheese
Naslednji članekVstop na trg dela kar preko pametnega telefona

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.