Zlati kompas

ZLATI KOMPAS
(THE GOLDEN COMPASS)
Režija: Chris Weitz
Scenarij: Chris Weitz (po romanu Philipa Pullmana)
Igrajo: Nicole Kidman, Daniel Craig, Dakota Blue Richards, Ben Walker …
V kinu od 13. 12. 07

Zlati Kompas oziroma Severni Sij, kot je v Evropi naslovljen, predstavlja prvi del znane in priznane fantazijske literarne trilogije Njegova Temna Tvar avtorja Philipa Pullmana, ki kot ste morda že kje prebrali, nekaterim predstavnikom Katoliške Cerkve ne diši kaj preveč. Zakaj je temu tako bo najbolje, da preberete knjige, saj je Chris Weitzova ekranizacija, pri kateri je v igri ogromno Hollywoodskega denarja, v tem smislu žal preveč sramežljiva.
Zgodba govori o Lyri (odigrala jo je prikupna novinka Dakota Blue Richards), ki živi v svetu, kjer ima vsak človek ob sebi animalistično manifestacijo svoje duše; neločljivega živalskega prijatelja d?mona. V Cerk … kghm, Magisteriumu, s prijetno hladno Nicole Kidmann na čelu, želijo omenjeno animalistično polovico vsakega posameznika na silo vzeti iz enačbe in v ta namen ugrabljajo otroke (med katerimi se znajde tudi Lyrin prijatelj), na katerih izvajajo poskuse ločevanja te vezi med otroci ter njihovimi živalskimi prijatelji. Lyra v varstvo dobi magični kompas in se z njim kmalu poda na pot proti ugrabljenemu prijatelju, na kateri med drugim spozna nedvomno zvezdo tega filma, “ledenega medveda” Byrnisona (z glasom Gandalfa), prijazne nomade in prijateljske čarovnice. Vse skupaj se zaplete v gledljivo in dovolj pametno dogodivščino, tako da Zlati Kompas ne bi smel biti dolgočasen niti bolj odraslim predstavnikom ciljne publike. Škoda je le, da nima “jajc”.


NOČ ČAROVNIC
(HALLOWEEN)
Režija: Rob Zombie
Scenarij: Rob Zombie
Igrajo: Tyler Mane, Malcolm McDowell, Brad Dourif, Sheri Moon, William Forsythe …
V kinu od 29. 11. 07

Halloween serija filmov, katere izgovori za nova nadaljevanja so sloneli izključno na kultnosti Carpenterjevega prvega dela iz leta ’79, je že dolgo pred svojo katastrofalno predzadnjo iteracijo Ressurection dosegla svoje neizbežno dno. To pa za Hollywood ni znak, da naj že neha zlorabljati eno svojih klasik, temveč namig, da je treba serijo nekako prisilno oživiti. Najava revizije je bila, kajpada, neizbežna.
Čeprav razočarani nad novico, smo ljubitelji, ko smo izvedeli, da bo remake režiral Rob Zombie, našpičili ušesa. Njegova House of 1000 Corpses, še mnogo bolj pa The Devil’s Rejects, sta v prijetni luči demonstrirala njegovo žanrsko retrospektivno držo, ob kateri bi se znal ubogi izmolzeni Michael Myers počutiti kot doma. Končni rezultat (govorimo o kino različici, saj boste na DVD-ju bajé našli bolj posrečeno različico filma) vzbuja mešane občutke; čeprav je Zombiev nihilističen pečat v novem Halloweenu sicer nemogoče zgrešiti in za zbledelo serijo deluje prijetno sveže, remake že v sami zasnovi kazi za ta žanr, sploh pa za to serijo, naravnost bogokletna napaka. Zombie se je namenil namreč preveč radovedno kukati pod Myersovo masko, kar je botrovalo k temu, da je v ikono zla transcendentiranega Michaela iz originala zreduciral na običajnega zamaskiranega blazneža, ki je svojo kariero morilca začel v otroštvu z znašanjem nad živalmi in prenašanjem zapitega očeta. V želji, da bi se nekoliko bolj približal Michaelu, režiser “pozabi” celo na Laurie Strode, ki v primerjavi z originalno upodobitvijo “Kraljice Kričanja” Jamie Lee Curtis, tokrat izpade mnogo manj simpatično. Da nam Zombie morda nalašč odreka primernega antagonista, s katerim bi se lahko gledalci identificirali, pa postane popolnoma jasno ob površinskosti obravnave lika Dr. Loomisa, kateremu se posveti le za zanemarljiv odtenek bolj kot Carpenter. Škoda, saj bi morda prav celovita preusmeritev fokusa na razmerje med Loomisom in Myersom njegovemu filmu prinesla največ smisla za obstoj. Kar nam tako preostane, je le še apatično spremljanje bolj brutalnih umorov, uživanje v dobri fotografiji in navduševanje nad redkimi prebliski briljantnosti, ki v nas prebudijo obžalovanje, da Rob Zombie ni hotel ali smel te slasher klasike izmaličiti povsem po svoje.


Piše: Kristjan Dobovšek

 

Do prihodnje številke imejte na očeh:

Čebelji film
(Bee Movie)
Animiranka
na sporedu od: 20. 12. 2007

Ameriški gangster
(American Gangster)
Kriminalka/drama
na sporedu od: 27. 10. 2007

Mafijske noči
(We Own the Night)
kriminalka/triler
Na sporedu od: 27. 12. 2007

Alieni proti Predatorju: Requiem
(Aliens vs. Predator: Requiem)
znanstveno-fantastična grozljivka
Na sporedu od: 3. 1. 2008

Jaz, legenda
(I am Legend)
znanstveno-fantastična akcija
Na sporedu od: 17. 1. 2008

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.