Novoletne zabave, žur do jutranjih ur … bodite pazljivi!

Študenska leta so nora leta zabave. Tako za knjigami kot v kleti študentskega doma ali privatnega stanovanja. Padeš izpit, ga narediš v deseto, se razideš s punco ali slaviš rojstni dan, proslavitev zaključka semestra ali konec izpitnega obdobja, … vedno se najde razlog za odlično zabavo.

Za študentske finančne žepe je prireditev velikih zabav včasih kar problem S pomočjo prijateljev, dobro organizacijo, inovativnimi idejami in kreativnimi možgančki lahko priredite res nepozabno zabavo v zelo kratkem času in malo stroški. V mesecu decembru bo veselih trenutke še pa še. Domača božično novoletna zabava je posebej velik dogodek in zahteva dobro organizacijo in res nepozabno doživetje. Od majhnih dekorativnih detajlov, izvrstnih kanapejev in mamljivih pijač do živih zvokov glasbe in zabavnih iger. Vse to na en nepozaben dan! Za nami je torej že večji del meseca decembra, pred nami pa preostanek veselega decembra, ki bo prešel v višek zabav, alkohola in popivanja do jutranjih ur, do spolnih odnosov na brezbrižnih zabavah … 

1. december je mednarodni dan boja proti aidsu. In tako so nas na ta dan opozarjali na to nevarno in za enkrat še ne ozdravljivo bolezen. Zdravniki pa opozarjajo na to bolezen posebno v teh dneh, ko se začenja praznično rajanje in nepremišljena dejanja. Večina jih je mnenja, da je potrebno na aids opozoriti ravno v prazničnih dneh, ko imamo veliko možnosti za zabavo in kjer marsikdaj pride do brezbrižnih spolnih odnosov. In tako lahko pride do prenosa raznih spolnih bolezni, med njimi tudi aidsa. Po raziskavah Unicefa je bilo lansko leto po vsemu svetu z virusom HIV okuženih okoli 40 milijonov ljudi. Najbolj žalostno je to, da se več kot polovica okuženih, okužbe sploh ne zaveda oziroma na “nevednost” ljudi o virusu HIV in aidsu. Nedavna Eurobarometrova raziskava pokazala, da Evropejci o aidsu vedo zelo malo. Približno 45 odstotkov sodelujočih v raziskavi je menilo, da se virus prenaša s pitjem iz istega kozarca ali s sedenjem na isti straniščni školjki. Prav zato se kampanje osveščanja po svetu osredotočajo prav na izobraževanje ljudi.

Okužba s HIV se ne zgodi kar tako. Okužba ne pride tako kot prehlad ali gripa. S HIV se lahko okužiš, če prideš v stik s krvjo v tvojem krvnem obtoku katera od naslednjih s HIV okuženih telesnih tekočin: kri, sperma, nožnična tekočina, mleko iz dojk. Pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo (vaginalni, oralni, analni spolni odnosi brez kondoma). Tveganje je največje pri analnih spolnih odnosih. Najmanj tvegani so oralni spolni odnosi, vendar pa nevarnost vseeno obstaja, če je sluznica v ustih in žrelu poškodovana, npr. pri krvaveči dlesni, razjedah in okužbah v žrelu.

Darka Bajec, psihologinja
“Neodgovorno spolno vedenje je povezano predvsem z alkoholom. In prednovoletni čas prinaša več zabav in posledično tudi več alkohola. Sicer pa pri nas vlada prepričanje, da smo nekako varni pred AIDSom, ker obolevnost v primerjavi z drugimi deželami ni velika.
Seksa brez ljubezni osebno sicer ne priporočam, se je pa vedno dogajal in se tudi v bodoče bo. Morda se zdaj o tem več ve, kot se je v preteklosti, saj vlada do spolnosti bolj sproščen odnos. Bi se pa morali ljudje, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, zavedati večje nevarnosti, da dobijo spolno prenosljivo bolezen. In se še bolj odgovorno vesti do zaščite sebe in partnerja. Opijanje pa je žal slovenski nacionalni šport in od naroda, ki opeva vino se v himni, ne gre pričakovati sprememb v odnosu do alkohola. Torej, cim bolj zmerno z alkoholom in odgovorno do zdravja!”

Aljoša Preskar, ginekolog
“Nezaščiten spolni odnos lahko pripelje do zanositve in do bolezni, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. Kondomi dobro preprečujejo zanositev in večino bolezni, ki se prenesejo s spolnimi odnosi. Kontracepcijske tablete dobro preprečujejo zanositev, ne preprečujejo pa prenosa spolno prenosljivih klic. V mladostniških letih priporočamo pri spolno aktivni populaciji uporabo obeh metod kontracepcije hkrati, posebno če nimate enega partnerja in gre za priložnostne spolne odnose. Z uporabo obeh kontracepcij boste preprečili možnost zanositve in pa tudi spolno prenosljivih boleznih, ki so pogostejše pri ljudeh, ki nimajo stalnega partnerja. Če pa pride do nezaščitenega spolnega odnosa pri ženski, ki ne želi zanositi, lahko obišče ginekologa, najbolje že naslednji dan. Predpisal ji bo hormonske tablete, ki preprečujejo zanositev. V primeru odsotnosti izbranega ginekologa (prazniki) ji lahko ustrezne tablete predpiše tudi urgentni zdravnik v zdravstvenem dom. Poskrbite za zaščito sebe in drugih!”

Želimo vam doživete praznike, preživite jih z najbližjimi in si privoščite zabavo. Spočijte svoje možgane, a nikar pa ne pozabite razmišljati s trezno glavo! Razmišljajte s svojo glavo in delajte tisto, kar želi vaše srce, da ne boste kdaj česa obžalovali!

Mojca Polc

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.