Ameriški kotiček v Kopru

Spoznavanje Združenih držav Amerike, tamkajšnje kulture, politike, jezika in načina študija je od februarja 2006 preprostejše – vse informacije so na voljo v Ameriškem kotičku v Kopru. Ta je prvi tovrstni center v Sloveniji in glede na pozitivne odzive v javnosti ima pred seboj še zelo svetlo prihodnost. O tem, kaj vse ponuja svojim obiskovalcem, pa v nadaljevanju …

“Prostor, kjer se srečujeta ameriška in slovenska kultura”
Ameriški kotiček Koper je kulturno-informacijski center, ki je nastal kot oblika sodelovanja med veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in Univerzo na Primorskem. Mestna občina Koper (MOK) je zagotovila prostore, Emona Obala d.d. pa je k projektu prispevala opremo zanje. Po svetu trenutno deluje okrog sto ameriških kotičkov. Nam naslednji najbližji kotiček so septembra letos odprli v Trstu. V Sloveniji pa je koprski kotiček edini; zaenkrat je tudi edini, ki se ukvarja s posredovanjem izčrpnejših informacij o študiju v ZDA (v prihodnje se mu bo morda pridružila še Ad Futura). Sicer pa so vse dejavnosti oziroma storitve Ameriškega kotička, ki želi delovati “kot prostor, kjer se srečujeta ameriška in slovenska kultura in potekajo vezi na področju izobraževanja, raziskovanja in kulture”, kar razkrije brskanje po spletni strani Univerze na Primorskem (UP), namenjene tako študentom in zaposlenim na UP, kot tudi širši javnosti, in so brezplačne. Posebne promocije do sedaj kotiček ni izvajal, prireditve pa so v večji meri pritegnile splošno javnost kot študentsko populacijo.

Vse bogatejša knjižnica
Študentje prihajajo v Ameriški kotiček zlasti zaradi njegove naraščajoče knjižne ponudbe. Ob ustanovitvi je center premogel tristo enot gradiva, danes jih je moč našteti že približno 1500, naslednje leto pa naj bi se zbirka obogatila še za nadaljnjih 400 knjig. Med publikacijami je veliko izdaj Harvard, Yale in Princeton University Press-a, torej izjemno kakovostne in iskane literature. Vodja Ameriškega kotička Koper, ga. Breda Biščak, pravi, da si želijo svojo knjižnico katalogizirati in vključiti v sistem COBISS, saj bi tako postala širše dostopna. Takrat se bo predvidoma tudi povečal obisk študentov. “Želeli bi si, da bi študentje več uporabljali ta center,” še doda Biščakova in pojasni razvojne načrte kotička. V njegovem okviru naj bi zaživel brezalkoholni dnevni bar, tako da bi lahko obiskovalci ob listanju ameriške periodike in knjig, v prijetnem vzdušju lahko spili tudi kakšno kavico. A simpatična ideja še vedno čaka na dovoljenje lastnika prostorov, torej MOK. Do nadaljnjega si obiskovalci lahko tešijo le žejo po informacijah v angleščini in izbirajo med 25 poljudnimi in specializiranimi revijami (med katerimi so na primer: Business Week, National Geographic, Newsweek, Popular Science, Psychology Today, Time, Vanity Fair) ter knjižnimi naslovi s področja angleškega jezika, ameriške kulture, znanosti, politike, ekonomije, prava, naravoslovja in turizma, pa seveda študija v ZDA, o katerem imajo v kotičku okrog sto publikacij. Vsem pa je omogočen tudi dostop do svetovnega spleta in naslednjih elektronskih baz: EBSCOhost/eIFL Direct, Emerald Fulltext, ProQuest, SpringerLink, Wiley InterScience in DOAJ.

O študiju v ZDA
Po informacije o študiju v ZDA se na Ameriški kotiček Koper obračajo ljudje iz vse Slovenije. So edini, ki hranijo vzorčne teste za izpite SAT, TOEFL, GMAT. Posredujejo osnovne informacije in brezplačne informativne priročnike o študiju v ZDA in tedensko dobivajo sveže informacije o štipendijah za ameriške izobraževalne programe (pri čemer gre poudariti, da štipendijskega sklada UP za študij v tujini zaenkrat še ni). Podatke nemudoma razpošljejo članicam UP, ki jih posamezni razpis zadeva, do študentov pa pogosto pridejo preko elektronske baze Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), s katero plodno sodelujejo. Skozi sam proces vpisovanja na univerzo Ameriški kotiček tako študentov sicer ne vodi, jim pa z obilico nasvetov nedvomno zelo koristi.

Dragoceni namigi
To, kar študent o postopkih prijave za ameriške programe, zlasti o priporočenih rokih za posamezna opravila, izve že na spletni strani Ameriškega kotička, je pametno dopolniti še z nekaterimi nasveti, od katerih se center kar šibi. Tako je menda zelo pomembno, da te nekdo od profesorjev na šoli, kamor se želiš vpisati, spozna, še preden se tja prijaviš. Konkurenca je namreč huda in zelo pomaga, če se vnaprej na www.scholar.google.com pozanimaš, s katerim predavateljem bi hotel sodelovati in se mu nato dovolj temeljito in prepričljivo predstaviš. Američani dajo veliko na širino, zato ni odveč, da v dokumentaciji omeniš tudi svoje konjičke. Vsekakor pa morajo “profesorji vedeti, kdo si, preden dobijo v roke tvojo prijavo”, je odločna Biščakova.

Raznolike prireditve
Poleg vsega naštetega, Ameriški kotiček gosti tudi različne dogodke – predavanja, okrogle mize, literarne in filmske večere, koncerte, pogovorne skupine v angleščini, delavnice in druge oblike srečevanja, pogosto v tesnem sodelovanju z veleposlaništvom ZDA, pa tudi z gostujočimi profesorji na UP iz ZDA. Zadnja odmevnejša prireditev je bila fotografska razstava Edwarda S. Curtisa z naslovom “Sveta zapuščina: Edward S. Curtis in severnoameriški Indijanec” maja letos.

Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.