10 najbolj norih evrovizijskih nastopov vseh časov

Kratka zgodovina evrovizije

Pesem Evrovizije poteka vsako leto (z izjemo lanskega leta, ko je odpadla zaradi pandemije) že od leta 1956, ko je bila prvič organizirana v švicarskem mestu Lugano. Navdihnil jo je Italijanski Sanremo, ki poteka od leta 1951, ter želja po sodelovanju med evropskimi državami v letih po drugi svetovni vojni s pomočjo mednarodnih televizijskih prenosov. Organizira jo Evropska radiodifuzna zveza (ERZ), ki ima sedež v Ženevi in povezuje 74 radijskih in televizijskih postaj iz 54 evropskih, severnoafriških in bližnjevzhodnih držav. Idejo o tekmovanju je dobil takratni direktor ERZ, švicarski novinar Marcel Bezençon.

Najslavnejša skupina, ki je nastopila na evrovizijskem tekmovanju, je najverjetneje švedska ABBA, prvo mesto pa je največkrat osvojila Irska. Udeležba na izboru ne zahteva geografske lege udeležene države v Evropi, zato lahko nastopajo tudi azijske države, kot so Izrael, Armenija in Azerbajdžan ter države s samo delno lego v Evropi, kot so Rusija, Ciper, Turčija in Gruzija. Leta 1980 je nastopil tudi Maroko, od leta 2015 pa tekmuje tudi Avstralija, ki se je do zdaj vsako leto uvrstila v finale.

Od odličnih …

Evrovizija ni postregla samo z odličnimi skladbami, kot so na primer Waterloo (ABBA, Švedska), Nel blu, dipinto di blu (Domenico Modugno, Italija), Euphoria (Loreen, Švedska), Molitva (Marija Šerifović, Srbija), Hold Me Now (Johnny Logan, Irska) in Making Your Mind Up (Bucks Fizz). Pozabiti ne smemo niti na najbolj izstopajoče slovenske tekmovalce: 1X Band s skladbo Tih deževen dan, ki so Slovenijo zastopali leta 1993, ko se je Evrovizije udeležila prvič, Darjo Švajger s skladbo Prisluhni mi, Sestre s skladbo Samo ljubezen, ki je v Sloveniji zanetila proteste (nekateri evropski politiki pa so posledično izrazili dvom, da si Slovenija zasluži vstop v EU, saj naj bi bila preveč homofobično naravnana) in seveda Zala in Gašper s skladbo Sebi.

… do bizarnih (toda zabavnih) skladb

Ne gre zanikati, da je na vsaki Evroviziji mogoče najti kakšno dobro, kakšno slabo in kakšno dolgočasno skladbo. Velikokrat pa se je že zgodilo, da so nastopajoči postregli z odbitimi in smešnimi besedili, melodijami, kostumi in koreografijami. Včasih je šlo za prikrito sporočilo, včasih za norčevanje iz tekmovanja, velikokrat pa zgolj za željo po temu, da bi nasmejali občinstvo in da bi si jih le-to zapomnilo. Poglejmo si deset najbolj norih evrovizijskih nastopov.

LT United – We Are the Winners (Litva, 2006)

Gre za duhovit nastop šestih moških v kravatah, ki ves čas ponavljajo, da so zmagovalci Evrovizije, čeprav se glasovanje še ni začelo. Melodija nekoliko spominja na stil skupine Green Day (le da manjkajo kitare). Nastop je dokaj minimalističen, dokler eden od pevcev ne začne izvajati sola na violini, drugi pa ob tem divje plesati. Kljub napovedi v besedilu je skupina dosegla šesto mesto.

LT United - We Are The Winners - 🇱🇹 Lithuania - Grand Final - Eurovision 2006

Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ukrajina, 2007)

Nastop Verke Serduchke, v svetleč srebrn kostum oblečenega transvestita, je bil v Ukrajini precej kontroverzen, na Evroviziji pa je dosegel drugo mesto. Serduchka po odru pleše v visokih petih in del besedila izgovarja v nemščini, del v angleščini, del v ukrajinščini in del v mongolščini. Pesem je postala hit tako v Ukrajini in sosednjih državah kot v številnih državah po Evropi.

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai | Ukraine 🇺🇦 | Grand Final - Eurovision 2007

Rodolfo Chikilicuatre – Baila el Chiki-Chiki (Španija, 2008)

Komedijant Rodolfo Chikilicuatre z lasuljo v stilu Elvisa in otroško kitaro je sprva pel o politiki, a je moral besedilo za nastop na Evroviziji spremeniti, saj EBU ne dovoljuje političnih pesmi. Petje spremlja neroden ples, celotna zadeva pa naj bi bila parodija na žanr reggaeton, sicer zelo popularen v Španiji in po svetu.

Rodolfo Chikilicuatre - Baila El Chiki Chiki - Spain 🇪🇸 - Grand Final - Eurovision 2008

Lordi – Hard Rock Hallelujah (Finska, 2006)

Res je, da gre za eno od najboljših skladb v zgodovini Evrovizije, hkrati pa tudi tudi za eno od tistih, ki so se najbolj vtisnile v spomin. Heavy metal in hard rock sta žanra, ki ju je na Evroviziji redko slišati, in morda je skladba prav zato zasedla prvo mesto. K temu so najverjetneje pripomogli tudi pošastni kostumi, vključno z usnjenimi netopirjimi krili, ki jih pevec in ustanovitelj skupine Tomi Petteri Putaansuu z umetniškim imenom Lordi dobi na koncu pesmi. Hard Rock Hallelujah med Finci velja za najbolj priljubljeno pesem, ki so jo kadarkoli poslali na Evrovizijo. Pesem je podrla tudi svetovni rekord v petju karaok, saj jo je maja leta 2006 v Helsinkih skupaj zapelo kar 80.000 ljudi.

Lordi - Hard Rock Hallelujah - 🇫🇮 Finland - Grand Final - Eurovision 2006 Winner

Telex – Euro-Vision (Belgija, 1980)

Skupina Telex je sicer znana predvsem po priljubljeni skladbi Moskow Diskow, ampak leta 1980 je na Evroviziji postregla z nenavadno skladbo Euro-Vision, za katero se zdi, da je bila napisana en večer pred nastopom. Dva člana skupine igrata na sintetizatorja, medtem ko pevec Marc Moulin, ki je bil sicer zelo priljubljen belgijski glasbenik, ob petju izvaja zanimivo koreografijo s šalom. Skladba je končala na 17. mestu od 19 nastopajočih, skupina pa je bila srednje zadovoljna z rezultatom. Frontman je izjavil, da je bil njihov cilj, da bi bili zadnji.

SunStroke Project & Olia Tira – Run Away (Moldavija, 2010)

Ta pesem je slavna predvsem zaradi sola saksofonista Sergeja Stepanova. Stepanov se je hitro spremenil v meme ter bil označen za Epic Sax Guy. Ker na Evroviziji ni dovoljeno igrati inšturmentov v živo (posneti morajo biti vnaprej), je Stepanov moral sinhronizirati svoje gibanje z melodijo. Stepanov se je z bandom na Evrovizijo spet vrnil leta 2017, ko so s skladbo Hey, Mamma! dosegli tretje mesto.

Sunstroke Project & Olia Tira - Run Away - Moldova 🇲🇩 (Epic Sax Guy) - Grand Final - Eurovision 2010

Dschinghis Khan – Dschinghis Khan (Zahodna Nemčija, 1979)

Skupina Dschinghis Khan je bila ustanovljena v Munichu z namenom nastopa na Evroviziji. Disko sklado z istim imenamom sta napisala nemška glasbenika Ralph Siegel and Bernd Meinunger, po stilu pa spominja na glasbo skupine Boney M. Besedilo govori o Džingiskanu, ustanovitelju in velikemu kanu Mongolskega cesarstva. Pripoveduje o njegovi moči, vojskovanju in o tem kakšen ženskar je bil: v eni sami noči naj bi naredil kar sedem otrok. Za zabavo poskrbi tudi ples in energije polni ples frontmana.

Buranovskye Babushki – Party for Everybody (Rusija, 2012)

Gre za šest prisrčnih ruskih babic oziroma starejših ženic, ki med nastopom pečejo piškote ter prepevajo o gnetenju testa in prižiganju pečic, zraven pa poplesujejo. Zasedle so drugo mesto, slavo pa so izkoristile za zbiranje denarja za obnovitev cerkve v Buranovem (Republika Udmurtija, Rusija), od koder prihajajo. Večina besedila je v uralskem jeziku udmurtščina.

Buranovskiye Babushki - Party For Everybody - Russia - Live - Grand Final - 2012 Eurovision

Dustin the Turkey – Irelande Douze Pointe (Irska, 2008)

Pesem poje puran Dustin, lik iz irske oddaje The Den, s katerim je nastopal John Morrison. Purančku žal ni uspelo priti dlje od polfinala, je pa požel veliko navdušenja po sveut, predvsem v Združenem kraljestvu, Španiji in Avstraliji. Dustina je intervjujal celo britanski Sky News. Naslov je sicer v francoščini (z namernimi napakami), večina pesmi pa v angleščini. Naslov pomeni, da Irska dobi 12 točk, kar je najvišji rezultat.

Eurovision 2008 Semi Final 1 11 Ireland *Dustin The Turkey* *Irlande Douze Pointe* 16:9 HQ

Sophie & Magaly – Papa Pingouin (Luksemburg, 1980)

Francoski dvojčici Sophie in Magaly sta leta 1980 za Luksemburg nastopili v svetlečih se barvnih kostumih, spremljal pa ju je moški visoke rast, ki je po odru racal v velikem kostumu pingvina. Pesem govori o življenju zdolgočasenega pingvina, ki si želi leteti kot galeb in prepotovati cel svet. Na koncu pingvinček pride do zaključka, da življenje na ledu ni tako slabo ter zažge svoj kovček. Skladba je igriva in zabavna, celoten nastop pa komičen, kar je lepa lastnost praktično vseh, ki so na tem seznamu.

Kateri od teh nastopov ti je najbolj všeč? Zaupaj nam v komentarjih! 😉

 

Prejšnji članekLast call: Želiš postati ambasador prihodnosti?
Naslednji članekKomentar: Od »fačuzija« in vse do »shitala pentse« – poneumljanje ali sprostitev?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.