4 glasbeni nastopi, ki te sezujejo

music room with lights turned on
Foto: John Matychuk iz Unsplash

Če v izpitnem obdobju še nisi našel dovolj razlogov za prokrastiniranje, ti danes ponujamo kar štiri! Youtube je stran, na katero se lahko vedno zaneseš, da te bo popeljala v novi nepoznani svet, ki ga boš zavzeto raziskoval naslednjih nekaj ur. Še posebno, če pripadaš stari gardi in ne preferiraš Tiktoka. Pred tabo se nahaja seznam glasbenih nastopov, ki so zanimivi tako za poslušanje, kot tudi na pogled.

Levji kralj na letalu

Spodnji video je bil posnet na letalu ob vkrcanju igralske zasedbe muzikala Levji kralj v Avstraliji v Brisbanu. Ker so čakali, da vsi potniki poiščejo svoje sedeže, so izkoristili trenutek in zapeli vsem poznano pesem Circle of Life. Ena od stevardes je prihitela na pomoč s kamero in jih posnela.

Manhattan, New York. October 11, 2022. Amsterdam Theatre "the Lion King" neon advertising sign on 42nd street in Times Square.
Foto: Massimo Giachetti iz iStock

Posadka je čakala vse do konca, da ne bi zmotila impromptu nastopa. Na koncu se jim je tudi zahvalila. Ostali potniki so vidno uživali in naprej poslali svoje otroke ali pa jih dvignili, da bi bolje videli. Eden izmed komentarjev je ob tem pripomnil, da so starši neke deklice zamudili popolno priložnost, da v pravem trenutku niso otroka dvignili visoko v zrak, kot se to zgodi tudi v filmski različici.

Nek drugi komentator je domiselno razmišljal naglas: »predstavljaj si, da si potnik, ki potuje s tem letom v Brisbane na pogreb, ko igralska zasedba kar naenkrat začne peti ‘Circle of Life’ … no to bi mi pa dalo kurjo polt …«.

Čeprav ni šlo za pravi nastop, je video postal viralen, saj so se pevci odlično znašli v prostoru, kot je letalo, ki je fizično kot tudi zvočno precej omejeno. Še posebno je pohvalna njihova harmonija in pa žar ter veselje, s katerim so zapeli pesem. Lahko bi najbrž pričakovali, da bi se je po vseh vajah vsaj toliko naveličali, da jo ne bi peli še v prostem času.

THE LION KING Australia: Cast Sings Circle of Life on Flight Home from Brisbane

Amazing Grace na oktabasu

Poznaš oktabas? Je glasbilo, ki je veliko skoraj 4 metre in ustvarja izjemno nizko ležeče tone. Prvega je izdelal Jean-Baptiste Vuillaume leta 1850 v Parizu. Njegov namen je bil ustvariti glasbilo, ki bo imelo še nižji razpon od kontrabasa. Zaradi izjemne velikosti glasbila ga je težko igrati in prenašati. Glasbenik se mora povzpeti na priložen stolček in lok močno držati s celotnim zapestje. Z drugo roko dosega ročice, ki so povezane s strunami oziroma z vzvodi, ki pritiskajo nanje, saj jih s svojo roko ne more doseči.

Zaradi teh okornih značilnosti oktabas nikoli ni postal tako popularen kot ostali instrumenti in se je skozi zgodovino ohranilo le nekaj primerkov. Kljub temu danes ustvarjajo njegove replike in jih uporabljajo ob posebnih priložnostih in zasedbah. Ena izmed njih je tudi spodnja interpretacija krščanske himne Amazing Grace, kjer je oktabas spremljevalec violončela.

Amazing Grace, Amazing Octobass

Sister Rosetta Tharpe na železniški postaji

Sister Rosetta Tharpe je precej nepoznano ime, čeprav je bila za razvoj rokenrola zelo pomembna. Zaslovela je v tridesetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja s svojimi unikatnimi in inovativnimi tehnikami, ki jih je prinašala na glasbeno sceno. Bila je prva, ki je resno snemala gospel glasbo in jo dopolnjevala z električno kitaro. Na tem področju je bila pionirka in njene novosti so zelo pripomogle k razvoju bluza, sploh uporaba distorzije. S svojim delom je močno vplivala na Elvisa Presleya, Johhyja Casha, Chucka Berryja, Erica Claptona in druge.

Glasbena ikona je že sama po sebi naravnost fantastična, servira pa nam tudi ta frajerski nastop. Najprej se na postajo pripelje v zapravljivčku, ki ga vlečeta konja. Nato se sprehodi do »odra« in si nadene kitaro. Z njo se lahkotno vrti in pozibava v sladkem ritmu. Njen globok glas skupaj s svetlečimi petkami in damskim plaščem ustvarja podobo, ki jo ni zabavno le poslušati, ampak tudi gledati. Zato tudi moramo priznati, da je prava performerka.

Sister Rosetta Tharpe - Didn't it rain, children

 Jacob Collier dirigira občinstvu

Jacob Collier je znan kot mladi glasbeni genij. Star je 28 let, prihaja iz Londona in igra več inštrumentov, komponira in poje. Zaslovel je po svojih videih na Youtubu, danes pa se kot pomembno oziroma zanimivo prepoznava predvsem njegovo igranje s harmonijami. To lahko vidimo tudi v videu, kjer tako kot na ostalih koncertih dirigira občinstvu in upravlja z njihovimi glasovi. Pevce razdeli v tri skupine in tako doseže troglasje. Najbrž je bilo to v prvem poskusu možno tudi zato, ker so Jacobovi poslušalci »glasbeni piflarji« ali glasbeniki.

Čeprav je njegovo znanje zelo široko in ga počasi izstreljuje med »zvezdnike«, je zanj vse skozi značilna pojava skromnega mladeniča, ki preživlja ure zaprt v svoji sobi, kjer eksperimentira z melodijami in se nad tem navdušuje. Njegova ljubezen do glasbe in žar, s katerim razlaga glasbeno teorijo prevzame vsakega.

Poleg tega nikoli ne razočara s svojimi pisanimi opravami, hipijevskimi hlačami in raztegnjenimi majicami ter obveznimi »odštekanimi« nogavicami. Tudi na odru se to ne spremeni. Tam mu je namreč tako udobno kot v dnevni sobi, zato niti ne nosi čevljev.

Jacob Collier - The Audience Choir (Live at O2 Academy Brixton, London)

Prejšnji članekHoroskop 101: Vse kar moraš vedeti o Rakih
Naslednji članekZakaj je Django Reinhardt morda najboljši kitarist vseh časov?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.