5 kontroverznih božičnih pesmi

Kontroverzne božične pesmi
Kontroverzne božične pesmi Foto: JillWellington iz Pixabay

Zagotovo ne bi pomislil, da so lahko božične pesmi kontroverzne v kakršnem koli smislu. Nekaj tako lepega in nedolžnega, pesmi, ki opevajo osnovne krščanske vrednote, kako biti dober človek in kako se imejmo vsi radi. Ki opevajo »božični duh«, lepote zime, ljubezen, družinsko srečo, zvončke in igrivo »dashing through the snow«.

Vendar vse niso tako nedolžne. Pri nekaterih je morda šlo za namerno uporabo vprašljivih pomenov, morda so druge le produkt svojega časa, mogoče je šlo za kiks ali preveč občutljive kritike. Kakorkoli že, vsaj pet znanih božičnih pesmi se je znašlo na seznamu kontroverznih in preganjanih.

Baby it’s Cold Outside

Pesem je doživela slavo v muzikalu Neptune’s Daughter iz leta 1949. Čeprav ni božična pesem per se, je postala klasika božičnih seznamov predvajanja. V muzikalu se po prijetnem večeru gospa nameni domov, medtem ko ji gospod poskuša to preprečiti s pesmijo.

Nekateri so v njegovem vztrajnem prigovarjanju videli poskus spolnega napada. Drugi razlagajo, da so bile ZDA v 50-tih skrajno konzervativna družba, kjer se ni spodobilo, da dama in moški preživita noč skupaj pred poroko. Tako lahko pesem razumemo kot upor proti takratnim družbenim normam.

Baby it's cold outside

Jingle Bells

Verjetno najbolj znana božična pesem takoj za Sveto nočjo. Le kaj bi se lahko zgodilo da Jingle Bells pristane na tem seznamu?

Bells and fir branches with Christmas decor on dark green background, flat lay. Space for text
Najbolj kontroverzne božične pesmi Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Raziskovalci so leta 2017 ugotovili, da je bil Jingle Bells napisan za potujoče igralce (minstrel show), ki so bili popularni v ZDA v 18. in 19. stoletju. Problematično je, da je bil eden prepoznavnih znakov ameriških potujočih igralcev, nošenje t. i. blackface oz. barvanja obraza v črnca. Takrat je bilo to smešno, danes je obsojanja vredno.

Čeprav Jingle Bells ne nosi nikakršnih rasističnih konotacij, nekateri preprosto ne morejo preko zgodbe o izvoru pesmi.

White Christmas

Kaj se zgodi, ko božično pesem dobi v roke rock zvezdnik? Bolna perverzija, bi rekli tisti, ki so se zgražali nad priredbo klasike White Christmas s strani Elvisa Presleya.

Kot vemo je bil Elvis eden od prvih seks simbolov, glasnik seksualne revolucije in mojster bokov. Sleherna verska enklava, bogaboječi starši in celo avtor pesmi Irving Berlin so si bili edini, da »seksualni simbol, ki pokvarja našo mladino, ne sme peti tako čiste, nedolžne in visoke pesmi«.

Vendar je njegova verzija postala najbolj znana in zadnji se je smejal Elvis.

I’ll be Home for Christmas

Pesem je izšla sredi 2. svetovne vojne leta 1943 in govori o pogrešanju domačih med počitnicami. Sporočilo ne bi bila ravno voda na mlin vojnim prizadevanjem, zato je BBC pesem umaknil s programa.

Male hand in white glove and Santa Clause costume holding key on red background, Christmas and New year concept
Foto: Povozniuk iz iStock

Santa Baby in I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Elvis pa ni edini, ki je prazniku kristusovega rojstva dodal seksualno noto, niti ne najbolj očiten. Srivnostni možak, ki nosi darila in vstopi v hišo po dvomljivi metodi sredi temne noči, očitno pri marsikom zbudi vsaj kanček avanturistične vzburjenosti.

V Santa Baby pevke Earthe Kitt seksualni namigi niso dosti prikriti. Pri tem pomaga še zapeljiv glas in naštevanje vseh stvari, ki naj ji jih njen »sugar-daddy« božiček prinese. Da ne govorimo v prazno, si lahko spodaj prebereš besedilo.

Besedilo pesmi
Besedilo pesmi

Druga pesem, ki je padla pod drobnogled ortodoksnih vernikov je še I Saw Mommy Kissing Santa Claus.

Bonus: All I Want For Chrismas Is You

Zadnja omenjena pesem je najbolj popularna božična pesem modernega časa. In to jo tepe. Govorimo o All I Want For Christmas Is You Mariah Carrey. Njen napev je že odkar je izšel davnega leta 1994 najbolj predvajana božična pesem na radijskih postajah. Decembra človek sploh ne more v trgovino, ne da bi jo slišal vsaj dvakrat.

Predstavljaj pa si, da kot zaposleni v trgovskem centru, tam preživiš 8 ur na dan in več. Raziskave so pokazale, da prevelika izpostavljenost ponavljajoči glasbi vodi v slabšanje psihičnega stanja delavcev, tako kot se je nekaterim ujetnikom zmešalo ob nenehnem poslušanju enakih zvočnih držljajev v zloglasnem zaporu Guantanamo Bay. V ZDA ravnokar poteka peticija, da se predvajanje omenjene pesmi odpravi ali vsaj omeji, kar je največja kontroverznost današnjega seznama.

Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (Make My Wish Come True Edition)

Prejšnji članekAli smo potrebovali transfobno komedijo Lady Ballers?
Naslednji članek3 recepti za božične palačinke, ki posladkajo vsakogar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.