Ali smo potrebovali transfobno komedijo Lady Ballers?

Film Lady Ballers so ustvarili pri Daily Wire
Film Lady Ballers so ustvarili pri Daily Wire Foto: on tmdb

Lady Ballers je film, ki ga je spisal, režiral in financiral Jeremy Boreing, znan kot soustanovitelj Daily Wire, skupaj z Benom Shapirom. Njihovi najbolj očitni člani ameriške desnice na čelu s Shapirom so dejali, da gre za film, ki ga je svet potreboval in bo osmešil vse levičarske komedije. Ali je film vreden obstoja?

Na kratko, niti ne. Lady Ballers je enostavno oklicati za enega najslabših filmov vseh časov, ki je namenjen zgolj določeni politični ideologiji, vse, kar je povezano s komedijo ali filmi pa pusti daleč za seboj. No, nič čudnega, če je ena od idej filma, da lahko prav vsak moški premaga žensko, ki že celo življenje namenja določeni športni panogi. Včasih je film žal nemogoče odlepiti od tistih, ki ga ustvarjajo. Ampak, zakaj si film sploh ne zasluži svojega obstoja in zakaj je imel dejansko možnost za uspeh?

Poster za film Lady Ballers
Poster za film Lady Ballers, ki jasno nakazuje tematiko filma Foto: on tmdb

Kaj je Lady Ballers?

Če gre verjeti napisanemu s strani ustvarjalcev gre za najbolj vznemirljiv film leta. »V svetu spreminjajočih ženskih športov, The Daily Wire prinaša najbolj vznemirljivo komedijo leta,« piše na spletni strani ponudnika.

In preden nadaljujemo, lahko omenimo naslednji podatek: Gre za najbolj vznemirljiv oz. triggering film leta, ki so ga predstavili isti ljudje, ki so jih samo v zadnjih nekaj mesecih vznemirili naslovi oziroma znamke Barbie, Bud Light, Rachel Ziegler, Bill Burr, Halo, Lightyear, Wish, Skittles, M&M’s, napovednik za GTA 6 in mnoge, mnoge druge reči.

Ekipa košarkarjev v filmu Lady Ballers
Ekipa košarkarjev v filmu Lady Ballers Foto: on imdb

Zgodba filma nam predstavi izjemnega trenerja univerzitetne fantovske ekipe, ki niza zmago za zmago. Ko se ob polčasu soočajo s porazom, ekipo precej mačističnih in na žalost dokaj smotanih košarkarjev, navdihne z govorom, ki vsebuje stavek: »Zmagovalci so samo poraženci, ki zmagajo« Po zmagi nas film ponese daleč v prihodnost, ko se taisti trener sooča z ločitvijo in skorajšnjim preživetjem iz dneva v dan. Ko nekega dne iz šole pobere svojo osemletno hčerkico, ga pogovor o njeni izkušnji s tako imenovano »woke« kulturo navduši, da združi nekdanjo košarkarsko ekipo. Ampak, trik je sledeč. Tokrat bo njegova ekipa odraslih moških igrala z lasuljami in umetnimi prsi, v ženski kategoriji.

Komedija, ki to ni

V osnovi naj bi šlo za komedijo. Ali ima Lady Ballers vsaj kakšen smešen prizor? Ima, a večina smešnih prizorov temelji na situacijski komiki in ne izvrstnem pisanju ali kaj podobnega. Vseeno pa se v nekaj trenutkih celo zazdi, da bi lahko film odmeval in sprožil pomembno debato o situaciji, a je preprosto prešibak, da bi to storil. Jeremy Boreing (za zdaj) ni dober režiser, igralec ali scenarist, čeprav so pri Daily Wire dokazali, da lahko posnamejo kompetenten film – Shut In in Terror on the Praire. V prihodnosti bo izšla tudi serija The Pendragon Cycle, ki ima veliko potenciala, a to v tem trenutku ni pomembno.

Sodelavci platforme The Daily Wire imajo vloge v filmu Lady Ballers
Sodelavci platforme The Daily Wire imajo vloge v filmu Lady Ballers Foto: on imdb

Kakšno je sporočilo filma? Niti ni jasno, saj je najbolj očiten odgovor v bistvu nasilje z moško prevlado. Film je ustvarjen okoli kvazi komičnega prikaza izoliranih situacij, ki so se povečini zgodile v ZDA in odmevale po svetu, a nikakor niso prikaz dejanskega stanja.

Ali bo film marsikomu smešen? Da. Ampak pri tem je pomembno izpostaviti eno reč. Ustvarjalci pravijo, da je film poklon komedijam preteklosti, ki so se norčevale iz stanja družbe. Pri tem pa ne dodajo dejstva, da so sprva nameravali narediti dokumentarec, kjer bi se ekipa moških preoblekla v ženske in poskušala osvojiti žensko tekmovanje. Ko so ugotovili, da tako pač ne gre, je dokumentarec postal celovečerni film.

Zgolj z vidika filmskega gledalca lahko rečem, da film ima ciljno publiko, ki je jasna. V kolikor so med njo filmofili, ti v filmu ne bodo uživali, ker gre za slab film s slabo komedijo. Nekaj lepih prizorov med očetom in hčero ter situacijske komike ne reši dolgočasnega filma, ki ne ve, kaj sploh je.

Lady Ballers je propaganda in ne film ali komedija

Film Lady Ballers naj bi bil alternativa levi holivudski filmski industriji, če uporabimo besede ustvarjalcev. In za trenutek beseda o ustvarjalcih. V filmu se namreč pojavijo Ben Shapiro, Matt Walsh, Michael Knowles, Candace Owens, Andrew Klavan, Brett Cooper in celo teksaški senator Ted Cruz.

Ted Cruz v filmu Lady Ballers, kar nam da precej jasen prikaz celotne situacije
Ted Cruz v filmu Lady Ballers, kar nam da precej jasen prikaz celotne situacije Foto: on imdb

Povsem jasno je, da je film narejen z namenom širjenja politične ideologije, ki si jo delijo ustvarjalci. Z nekaj nedolžne naivnosti pa bi lahko rekli, da je imel film veliko priložnost predstaviti ekstremno zahtevno tematiko širši publiki. Ampak razlaga tematike ni bila v mislih ustvarjalcev, ki so pod pretvezo komedije in filma ustvarili dve uri in dvajset minut trajajočo in precej ekstremno anti-trans, anti-splav in anti-LGBT propagando.

Marsikateri naslov v preteklosti je jadral, ali še vedno jadra, na meji med žaljivostjo in kontroverznostjo. Nenazadnje je South Park že več kot četrt stoletja ena najbolj priljubljenih in znanih nanizank na svetu. Njihov zadnji komentar na stanje filmske industrije v ZDA, South Park: Joining the Panderverse, je odličen prikaz dejanskega stanja, in to brez žalitev ene ali druge strani. Ker ustvarjalci vedo, kaj je komedija. Lady Ballers ni komedija. Lady Ballers je komajda film. Včasih lahko za še tako kontroverzen film enostavno rečemo, da gre za komedijo, tokrat je to hudičevo težko opravičiti. Mogoče, če bi šale padle na trdna tla in gledalca ne bi bilo potrebno mlatiti po glavi z njimi, da jih ne bi zgrešil.

Neverjetno ironično se zdi, da je eden najslabših filmov v zgodovini prispel s strani ljudi, ki se večino časa pritožujejo nad stanjem filmov v trenutni družbi. Včasih upravičeno, ni pa upravičen obstoj tega filma.

Lady Ballers | Official Trailer

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 nasvetov za izjemno kuhano vino
Naslednji članek5 kontroverznih božičnih pesmi

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.