5 nasvetov za izjemno kuhano vino

Nasveti za kuhano vino
Nasveti za kuhano vino Foto: Napoletana iz iStock

Nekoč je nekdo v roki držal kozarec rdečega vina in rekel: »Veš, kaj bi to naredilo še boljše? Če bi bilo vroče in polno sladkorja.« In zdaj ga imamo – kuhano vino.

Legenda pravi, da kuhano vino izvira iz časa starih Grkov, kot način za uporabo ostankov vina in s tem preprečevanje odpadkov. V viktorijanskem obdobju so ga začeli povezovati z božičem, s čimer ga delno povezujemo še danes.

Kuhano vino strežejo v času hladnejših mesecev po vsem svetu in je hkrati enostaven za pripravo doma. Obstaja nešteto receptov za kuhano vino, a na koncu je potrebno le najdi kombinacijo vina, sadja in začimb, ki ustrezajo tvojemu okusu.

Če boš upošteval nasvete in se ob tem še zabaval, boš na koncu zagotovo dobil izjemno kuhano vino.

1. Izberi pravo vino

Wine glasses ans bottles assortment. Red, white, rose wines on gray table background. Wine bar, shop, tasting concept
Najboljše vino za kuhano vino Foto: 5PH iz iStock

Pri izbiri vina se drži zlate sredine, kar se tiče cene in kakovosti. Cenejše in manj kvalitetnejše vino lahko vpliva na končni okus, prav tako pa ni potrebno izbrati najdražjega vina, saj se bo okus porazgubil med vsemi dodatki. Uporabi torej osnovno, vsakodnevno vino.

2. Skrbno izberi začimbe in zelišča

Traditional Christmas spices with dried orange slices on black background with defocus lights
Začimbe za kuhano Foto: FireflyLight iz iStock

Začimbe so nedvomno najbolj kreativen in svoboden del priprave kuhanega vina. Najpogosteje uporabljene začimbe so cimet, janež, piment in klinčki, poigraš pa se lahko tudi s svežim ingverjem, muškatnim oreščkom, stroki vanilje… Tu je priložnost za poskuse in napake, saj je precej težko preveč zamočiti.

3. Eksperimentiraj

A splash of hot mulled wine with oranges, cranberries and spices in a glass. A traditional warming drink for the autumn-winter season. Stock image
Pri kuhanem vinu bodi pogumen Foto: Ivan Dzyuba iz iStock

Čaj, sadje, med, sladkor, sirupi, alkohol… Vse to so fantastični dodatki h kuhanemu vinu. Vse je odvisno od osebnih želja in preferenc ter tega, kaj imaš pri roki.

4. Nikoli ga ne zavri

Hot Mulled wine cooking at home for happy christmas time. Red wine, orange, apple and spices - ingredients boiling in a pot on dark background. Warming new year and holiday drink, flat lay
Ne zavri kuhanega vina Foto: Magic cinema iz iStock

Kuhano vino se seveda vedno pije toplo, nikoli pa ne želimo, da je prevroče. Če ga zavremo, bomo zraven zavreli tudi ves alkohol, sladkorji pa bodo karamelizirali. Kuhaj ga torej na nizki temperaturi – vsaj 10 minut, da se počasi segreje in zmeša z vsemi začimbami.

5. Poskusi belo vino

Hot drink for New Year, Christmas or autumn holidays. Mulled cider or spiced tea or mulled white wine with lemon, apples, cinnamon, anise, cloves.
Nasvet za kuhano vino Foto: ivandzyuba iz iStock

Večji del populacije si ob omembi kuhanega vina predstavlja rdeče vino. A suha, kisla bela vina so prav osvežilna alternativa. Začni z rizlingom, dodaj sladkor in kardamom in že imaš super osnovo za belo kuhano vino. Nadaljuj po lastnem okusu in občutku.

Maša Kraljič

Junior novinar

Prejšnji članekŠokantna povezava med neplodnostjo in snovmi, ki so v naših domovih
Naslednji članekAli smo potrebovali transfobno komedijo Lady Ballers?
Maša Kraljič

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.