Šokantna povezava med neplodnostjo in snovmi, ki so v naših domovih

Kaj v našem domu vpliva na možnost zanositve?
Kaj v našem domu vpliva na možnost zanositve? Foto: nensuria iz iStock

O vplivu naše okolice na zmožnost zanositve lahko poslušamo celo dan. Zdaj je luč sveta ugledala še ena raziskava okoljskih in reproduktivnih epidemiologov. Kot navajajo, lahko snovi v gospodinjskih izdelkih povzročijo zmanjšanje verjetnosti zanositve. Najdemo jih v igračah, šamponih, ličilih in še kje. Kaj pravi raziskava?

Izpostavljenost ftalatom vpliva na uspešnost zanositve

Študija, objavljena ta teden v reviji Environmental Health Perspectives, je opozorila na povezavo med izpostavljenostjo ftalatom pred spočetjem in spremembami ženskih reproduktivnih hormonov ter povečanim vnetjem in oksidativnim stresom. »Ftalati so vseprisotni endokrini motilci in izpostavljeni smo jim vsak dan,« pravi glavna avtorica Carrie Nobles, docentka za okoljske zdravstvene vede na Fakulteti za javno zdravje in zdravstvene vede.

Ftalati vplivajo na možnost zanositve
Ftalati vplivajo na možnost zanositve Foto: Natalia Kuzina iz iStock

Ftalate najdemo v običajnih izdelkih, kot so šamponi, ličila, vinilne talne obloge, igrače in medicinski pripomočki. Ljudje so jim izpostavljeni predvsem z zaužitjem hrane in tekočine, ki je prišla v stik z izdelki, ki vsebujejo te kemikalije.

Nobles in ekipa so analizirali podatke iz edinstvene skupine žensk v študiji časa pred zanositvijo do nosečnosti, znani kot EAGeR (Učinki aspirina v nosečnosti in razmnoževanju), ki je ocenjevala učinek nizkih odmerkov aspirina na stopnjo živorojenosti.

Študija vključuje podrobne informacije o 1228 udeleženkah med šestimi menstrualnimi ciklusi, ko poskušajo zanositi. Ženske, ki so zanosile, so spremljali skozi nosečnost. »Uspeli smo si ogledati nekatere izpostavljenosti okolja, kot so ftalati, in kako je to povezano s tem, kako dolgo traja, da zanosimo. Obstajajo podrobni podatki za vsak menstrualni cikel, tako da smo imeli dober nadzor nad datumom ovulacije in časom nosečnosti. ko se je to zgodilo,« pravi Nobles.

Telo razgradi ftalate v metabolite, ki se izločijo z urinom in jih je mogoče analizirati. Raziskovalci so izmerili 20 metabolitov ftalatov v vzorcih urina, odvzetih ob vključitvi udeležencev v študijo.

»Ugotovili smo, da obstajajo tri matične spojine, za katere se zdi, da so najbolj povezane z daljšim trajanjem zanositve, čeprav smo pri ftalatih, ki smo jih preučevali, opazili splošni trend, da zanositev traja dlje,« pravi Nobles.

Choosing baby name. Pregnant woman embracing her belly with question mark on it, panorama with free space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

»Ko je bila izpostavljenost večja, smo opazili večji učinek.«

Raziskovalci so preučili tudi globalni označevalec vnetja in ugotovili, da so imele ženske, ki so bile izpostavljene višjim ftalatom, tudi višje stopnje vnetja in oksidativnega stresa, kar lahko vodi do poškodb organov in tkiv ter na koncu do bolezni.

Poleg tega so imele ženske, ki so pokazale višje ravni ftalatov, nižji estradiol in višji folikle-stimulirajoči hormon v menstrualnem ciklu, ki imata pomembno vlogo pri ovulaciji in zgodnji vzpostavitvi nosečnosti.

»Ta profil – estradiol ostaja nizek in folikle stimulirajoči hormon ostaja visok – je pravzaprav nekaj, kar vidimo pri ženskah z insuficienco jajčnikov, kar se lahko zgodi s starostjo in tudi zaradi nekaterih drugih dejavnikov,« pravi Nobles.

Using a red spray can with deodorant against a stop sign, environmental issue concept, soft focus close up
Foto: Dorin Puha iz iStock

Ovulacija se ne dogaja več tako dobro, kot se je včasih

Medtem ko lahko ženske preverijo oznake potrošniških izdelkov in poiščejo možnosti brez ftalatov, je zaradi vseprisotne narave kemikalij posameznik težko nadzorovati svojo izpostavljenost.

V Evropi so določeni ftalati prepovedani ali strogo omejeni pri njihovi uporabi, v ZDA pa uradnih prepovedi nimajo.

Nobles pravi, da ugotovitve raziskave dopolnjujejo dokaze, da izpostavljenost ftalatom negativno vpliva na reproduktivno zdravje žensk in jih je mogoče uporabiti za pomoč pri oblikovanju politik.

»Mogoče želimo razmišljati drugače o našem regulativnem sistemu in o tem, kako prepoznamo pomembne izpostavljenosti, ki imajo škodljive učinke na to, ali lahko ljudje zanosijo in imajo zdravo nosečnost,« pravi Nobles.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRUoM
Prejšnji članekNa današnji dan: Prvi polet z letalom v zgodovini (FOTO)
Naslednji članek5 nasvetov za izjemno kuhano vino
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.