Na današnji dan: Prvi polet z letalom v zgodovini (FOTO)

Prvi polet v zgodovini, na današnji dan 17. decembra 1903
Prvi polet v zgodovini, na današnji dan 17. decembra 1903 Foto: on nasa

Na današnji dan, 17. decembra 1903, je človeštvo spisalo neverjeten uspeh. Na naslovni fotografiji, posneti tistega dne, Orville Wright opravi prvi polet z motornim krmiljenjem, medtem ko ga opazuje njegov brat Wilbur.

Orville Wright je med prvim poletom dneva v 12 sekundah preletel 37 metrov na višini 3 metrov. Brata Wright sta tisti dan opravila štiri polete, vsak pa daljši od prejšnjega. Pri zadnjem je čas letenja trajal kar 59 sekund.

Letalo, Flyer 1, je bilo po četrtem letu uničeno, tako da ga ni bilo mogoče popraviti, vendar je Orville razbitine odnesel domov v Ohio in jih obnovil. Razstavljen je bil v Londonskem muzeju znanosti do leta 1948, ko je lastništvo prevzel slavni muzej Smithsonian.

Prvi polet v zgodovini: Polet bratov Wright

Wilbur in Orville Wright, brata, zaslužena za prvi polet v zgodovini
Wilbur in Orville Wright, brata, zaslužena za prvi polet v zgodovini Foto: on nasa

17. decembra 1903 so se uresničile dolgoletne sanje človeštva o letenju. Same zamisli o letenju segajo stoletja nazaj:

  • grška legenda o Ikarju in Dedalu,
  • letenje z zmajem na Kitajskem,
  • razvoj balonov, napolnjenih z vodikom, v Franciji 18. stoletja,
  • zgodnji poskusi z jadralnimi letali v Angliji in Nemčiji 19. stoletja.

Na prelomu 20. stoletja je napredek v tehnologiji motorjev in aerodinamiki omogočil motorno letenje z uporabo strojev, težjih od zraka, vendar so se poskusi vodilnih oblikovalcev izkazali za neuspešne. Čast prvega vztrajnega in nadzorovanega leta motornega letala, težjega od zraka, je pripadla dvema lastnikoma trgovin s kolesi iz Daytona v Ohiu, Orvillu in Wilburju Wrightu. Brata sta združila mehanske izkušnje iz svojega posla s temeljnim prebojnim izumom triosnega krmiljenja, da sta lahko krmilila letalo in vzdrževala njegovo ravnotežje. Njun 12-sekundni let je za vedno spremenil svet.

Bronasti kip, ki ponazarja prvi polet v zgodovini človeštva
Bronasti kip, ki ponazarja prvi polet v zgodovini človeštva Foto: on nasa

Po več neuspešnih poskusih je Orville Wright 17. decembra 1903 v hribovju Kill Devil Hills blizu Kitty Hawk v Severni Karolini dokončal prvi motorni polet letala, znanega kot Wright Flyer. Let je trajal le 12 sekund, preletel je 37 metrov in dosegel največjo hitrost 10,8 milje na uro oziroma malo več kot 17 kilometrov na uro. Še bolj neverjetno pa je bilo, da je eden od petih ljudi, ki so bili priča temu zgodovinskemu prvemu letu, fotografiral dogodek. Brata sta tisti dan opravila še tri polete, pri čemer sta pilotirala izmenoma, najdlje pa sta poletela 259 metrov v 59 sekundah. Najvišja dosežena višina v katerem koli od poletov je bila približno 3 metre. Letalo je na koncu svojega četrtega poleta utrpelo škodo, sunkovit veter ga je prevrnil in uničil, da ga ni bilo mogoče popraviti.

Brata Wright tudi v vesolje

O njunem uspehu in doprinosu je bilo zapisanega že ogromno. Tudi danes, 120 let kasneje, se jih spominjamo na tak ali drugačen način. Zapuščina Wrightovih ima velik pomen širom planeta. Inženirji so pritrdili kos materiala krila Flyerja 1 v velikosti poštne znamke na kabel pod Nasinim helikopterjem Ingenuity Mars. Od 2. decembra 2023 je Ingenuity prepotoval skupno razdaljo 9,6 milj s skupnim časom letenja 2 uri 1 minuto 5 sekund. Njegova prelomna misija se nadaljuje in utira pot prihodnjim raziskovalcem Marsa iz zraka.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBo Netflix nadaljeval slavni SnyderVerse?
Naslednji članekŠokantna povezava med neplodnostjo in snovmi, ki so v naših domovih
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.