Bo Netflix nadaljeval slavni SnyderVerse?

Bo Netflix nadaljeval Snyderverse
Bo Netflix nadaljeval Snyderverse? Foto: on tmdb

Minilo je kar nekaj mesecev odkar smo nazadnje brali o slavnem ključniku #snyderverse. Ker je več kot očitno leto naokoli se predmet deljenja oboževalcev superherojskih filmov ponovno pojavlja zaradi komentarjev Netflixovih šefov. Ali bo Zack Snyder svoje DC filme nadaljeval pri Netflixu?

Snyderverse, fenomen, ki se ga Netflix ne more izogniti

Zack Snyder in njegov Snyderverse sta zapisana globoko v srcah oboževalcev
Zack Snyder in njegov Snyderverse sta zapisana globoko v srcah oboževalcev Foto: on imdb

Strastni privrženci superjunaških filmov Zacka Snyderja, ki je leta 2013 svetu pokazal Henryja Cavilla kot Supermana v filmu Man of Steel. Tri leta kasneje je sledil Batman v Superman: Zora pravice, ki je že trpel posledice pritiskov z vrha, zgodba pa se je za nekaj časa zaključila z Ligo pravičnih, ki jo je sfiniširal Joss Whedon in tista era DC filmov se je zaključila. Oboževalci so želeli pravi film o skupini superjunakov in leta 2021 je na takrat še HBO Max prispela Liga pravičnih Zacka Snyderja, ki je temeljito izboljšala vtis. Ampak njegova pot pri DC se je zaključila. Vsake toliko se pa le pojavi ključnik z njegovim imenom, Snyderversom in po možnosti mešanica vsega skupaj. Zdaj so oboževalci ponovno pritisnili.

Zack Snyder in žena Deborah imata preko Stone Quarry pogodbo z Netflixom, ki pomeni, da bo v bližnji prihodnosti filme ustvarjal za pretočno platformo. Leta 2021 je luč sveta ugledala visoko proračunska zombijada Army of the Dead, zaključek letošnjega leta pa prihaja prvi izmed dveh delov vesoljske opere Rebel Moon.

Pred kratkim je Snyder ponovno pridobil pravice za predelavo Blood and Ashes, nadaljevanje njegovega epa 300. Blood and Ashes, ki ga je delno napisal med snemanjem Army of the Dead za Netflix leta 2019, se je osredotočal na odnos med Aleksandrom Velikim in njegovim drugim poveljnikom, Hefajstionom. Gre za gejevsko ljubezensko zgodbo, ki je bila ovita v starogrški vojni ep, za katerega je Snyder dejal, da je bila všeč in zagovarjana pri takratnemu izvršnemu direktorju Warnersa Courtenayu Valentiju. »Pravice smo dobili nazaj, tako da ga lahko posnamemo, če želimo,« je povedal Snyder v intervjuju za THR in dodal, da »ni prepričan, kakšen je trg za neverjetno homoerotično, super nasilno in super spolno zgodbo«.

Bo Netflix boljši z več Zacka Snyderja?

Njegovi privrženci so zagrabili priložnost in ponovno preplavili internet s prošnjami za oživitev Snyderversa. Šlo je tako daleč, da je nanje odgovoril Scott Stuber pri Netflixu. »Več kot očitno je, da bi ga radi nekoč licencirali,« je pojasnil Stuber. »Radi bi ga imeli, da bi oboževalci lahko izkusili več Zacka. Več Zacka kot imamo, boljši smo,« je še dodal o zadevi SnyderVerse na Netflixu.

Odgovoril je tudi Zack Snyder, ki je postavil en mali pogoj. »Če bi Netflix imel pravice do likov iz mojega vesolja DC, bi te filme seveda snemal, absolutno,« je bil jasen.

Liga pravičnih Zacka Snyderja
Liga pravičnih Zacka Snyderja Foto: on tmdb

Snyderverse na Netflixu se zdi oddaljen tisočletja

Največje vprašanje, ki se še vedno pojavlja ob zapleteni situaciji, je, ali bi bil Netflix dejansko pripravljen plačati pravice za njegov SnyderVerse in kako bi bilo to dejansko videti. Medtem ko se Snyder zdi kot uspeh za Netflix s svojimi filmi, bi bilo za podjetje še vedno finančno tveganje, če bi morali porabiti na milijone dolarjev za več filmskih likov DCEU, ki so v lasti in licenci DC in Warner Bros. Discovery. Ker se WBD ukvarja s finančnimi vprašanji, bi nedvomno postavili lepo ceno za like, kot so Superman, Batman in Wonder Woman. Prav to je največji dvom pri celotni situaciji, za katero se zdi, da ne bo dočakala lepega konca za oboževalce.

Za Netflix bi vse skupaj predstavljajo veliko pravno težavo, saj bi morali poleg plačila pravic najti tudi način, da bi vse igralce spet spravili na en kup. To bi pomenilo, da bi dokončanje Snydeversa trajalo kar nekaj časa, preden bi postal resničnost. Že samo to je lahko zadosten razlog za Netflix, da ne nadaljuje postopka nakupa pravic do likov DC, ki bi jih Snyder potreboval za svojo franšizo.

Tudi če se to nikoli ne bi zgodilo igranem filmu, bi bilo lahko še vedno moč videti, da bi Snyderverse dobil nekakšen zaključek. Ne glede na to, ali bi šlo za animacijo ali celo zgodbo v obliki stripa, je razumljivo, zakaj si mnogi želijo videti, da bi Snydeverse dobil vsaj pravi konec.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSe da v novo leto vstopiti tudi brez ognjemeta?
Naslednji članekNa današnji dan: Prvi polet z letalom v zgodovini (FOTO)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.