5 kontroverznosti Evrovizije, ki so zaznamovale tekmovanje

Kontroverznosti Evrovizije skozi zgodovino
Kontroverznosti Evrovizije skozi zgodovino Foto: on escbeat

Letošnja Evrovizija je poskrbela za številne kontroverznosti, vse od sodelovanja Izraela do prepovedi prinašanja palestinskih simbolov, diskvalifikacije nizozemskega pevca in na koncu koncev švicarske zmage. Tako se je ponovil lanskoletni scenarij, ko zmagovalec publike ni zmagal.

To nam je dalo zanimiv vstop v svet kontroverznosti Evrovizije skozi leta.

Nastop Izraela na Evroviziji

Potem, ko je EBU, ki stoji za priljubljenim Evrosongom, prepovedala nastop Rusije po invaziji Ukrajine, tega ni storila pri Izraelu. Navkljub pozivom je Izrael nastopil na Evroviziji in celo osvojil visoko peto mesto s skupnimi 375 točkami, od tega za Hrvaško po glasovih gledalk in gledalcev.

Pevka Eden Gonal je morala spremeniti pesem, ki se je sprva imenovala October Rain, zaradi kritik na besedilo in naslov pesmi. Namreč, povezave z oktoberskim napadom Hamasa so bile več kot očitne. Šele ko je predsednik Isaac Herzog prosil ustvarjalce za spremembo, so to tudi storili. Nastala je pesem Hurricane, še vedno pa so številne države in glasbeniki pozivali k prepovedi Izraela na Evroviziji. To se ni zgodilo in v luči tega je nastala ena najbolj kontroverznih izvedb tekmovanja doslej.

Rusija ne nastopi v Ukrajini

Po zadevi Krim, ki je Ukrajino in Rusijo pahnila v srdit spopad, ki traja še danes, je bila pod vprašajem Evrovizija leta 2017. Ko je na Pesmi Evrovizije 2016 zmagala Ukrajinka Jamala s pesmijo 1944, so se hitro pojavili dvomi o ruskem prihodu na tekmovanje. In Rusija je rekla, da bo tekmovala in izbrala Julio Samoylovo s pesmijo ‘Flame Is Burning’. Hitro pa se je izvedelo, da je Julia že nastopila na Krimu, zaradi česar so ji ukrajinske oblasti prepovedale vstop v državo. Temu je sledila odločitev Rusije, da ne nastopi na Evroviziji.

Julia Samoylova na Evroviziji
Julia Samoylova na Evroviziji Foto: on eurovision

Armenija proti Azerbajdžanu

Leto poprej smo bili priče še enemu političnemu konfilktu, četudi pri EBU že leta vztrajno trdijo, da so nepolitično tekmovanje. Armenska pevka Iveta Mukuchyan se je znašla pod poplavom kritik, ko je na prvem polfinalu pomahala z zastavo regije Nagorno-Karabakh, sicer osrednji temelj nerešenega konflikta med omenjenima državama. EBU je Armenijo pozval, da bo diskvalificirana, če to stori še enkrat. To so pojasnili s citatom iz pravilnika, ki navaja, »da na tekmovanju niso dovoljena sporočila, ki promovirajo katero koli organizacijo, ustanovo, politično ali drugo podjetje, blagovno znamko, izdelke ali storitve.«

Armenki to načeloma ni škodilo, saj je v finalu osvojila sedmo mesto.

Iveta Mukuchyan na Evroviziji leta 2016
Iveta Mukuchyan na Evroviziji leta 2016 Foto: on eurovision

Ko Islanda zasenči finske zmagovalce

Evrovizijo leta 2006 si bomo zapomnili po finski zasedbi Lordi, ki je v velikem slogu osvojila naslov zmagovalke Pesmi Evrovizije. Skok v preteklost in v spomine pa nam ponudi islandsko pevko Silvio Night, pri kateri gre sicer za lik igralke Aguste Eve Erlandsdottir. Njena pesem ‘Congratulations’ govori o tem, da je boljša od vseh ostalih držav na tekmovanju. To »igro« o nadvladi pa je peljala nekaj korakov dlje in bila pravi trn v peti vseh udeležencev, gledalcev, ustvarjalcev in celo medijev. Slednje je oklicala za amaterje, v polfinalu pa doživela nekaj podobnega živčnemu zlomu, ko se ni uspela uvrstiti v finale.

Silvia Night na Evroviziji 2006
Silvia Night na Evroviziji 2006 Foto: on eurovisionfun

Kontroverzna zmagovalka Pesmi Evrovizije

V preteklosti smo videli kar nekaj kontroverznih odločitev, ki bolj ali manj padejo na pleča razmerja med glasovi strokovne žirije in občinstva. Za nekatere letošnji Baby Lasagna, lanskoletni Kaarija ali Kalush Orcestra leta 2022. In tako skok v leto 1991, ko je bilo tekmovanje – zaradi vojne v Iraku – prestavljeno iz San Rema v Rim. Še bolj nejasen je bil zaključek tesnega dvoboja med francosko pevko Amino in švedsko Carolo. Francoska popevka še danes velja za eno najboljših skladb v zgodovini Evrovizije, a to ni bilo dovolj.

V primeru istega števila točk, bi osvojila tista, ki je večkrat prejela »douze points« oziroma 12 točk. Zgodilo pa se je to, da sta obe prejeli isto število dvanajstic, organizatorji pa so se odločili, da bo odločalo število desetic, ki sta jih prejeli. In zmagovalka je postala Švedska.

Eurovision 1991 France

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 muzejev, ki jih mora v Sloveniji obiskati vsak
Naslednji članek»Ne morem vam ponuditi ničesar, razen krvi, naporov, solz in potu«

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.