10 muzejev, ki jih mora v Sloveniji obiskati vsak

Najboljši muzeji v Sloveniji
Najboljši muzeji v Sloveniji Foto: kato08 iz iStock

Po vsem svetu je veliko čudovitih muzejev. Če se znajdeš v mestu, kjer je eden od teh muzejev, si jih moraš ogledati, saj so prave kulturne in turistične znamenitosti. Muzeji so pogosto odlični kraji za obisk že sami po sebi, poleg tega pa hranijo tudi čudovita umetniška in zgodovinska dela. 

Zato smo oblikovali seznam desetih muzejev, ki si jih moraš v Sloveniji vsekakor ogledati vsaj enkrat v življenju. Za vsakogar se na spodnjem seznamu zagotovo nekaj najde. Aja, pa vrstni red je čisto naključen

Muzej školjk in polžev Piran

Ob obisku Pirana, enega od zanimivih obalnih mest, si lahko ogledate Muzej školjk in polžev Piran. Tam imajo stalno razstavo z naslovom Čarobni svet školjk. V muzeju si lahko ogledate veliko zbirko školjk in polžev, morskih ježev, zvezd, rakov ter tudi fosilov. Razstavljeni pa niso le morski prebivalci iz slovenskega morja, vendar tudi primerki iz rek in jezer iz celega sveta.

Summer background with a bunch of seashells. Abstract background with a large variety of shells, above view
Foto: Say-Cheese on iStock

Expo jama kras

Postojnska jama je najbrž najbolj znana naravna znamenitost v Sloveniji. Verjamem, da ste si jo zagotovo že ogledali. Poleg jame je zanimiva tudi razstava o krasu oziroma natančnejše o kraških pojavih in zgodovini krasa. Interaktivna postavitev nam predstavi, kako nastanejo najrazličnejši kraški pojavi, ki so dobili po celem svetu ime prav po slovenski besedi za Kras. V angleščini se na primer reče Karst. Poleg razstave o kraških pojavih imajo na ogled še dve razstavi, ki si ju lahko ogledate ob nakupu vstopnice: Življenje v milijardah let in Metulji sveta.

Mestni muzej Idrija

Mestni muzej Idrija hrani več kot 10 različnih zbirk. Od čipk in razglednic do rudarske in geološke zbirke. Muzej se nahaja na sedmih različnih lokacijah v Idriji. Trenutno sta na žalost dve lokaciji zaprti zaradi prenove (partizanska bolnica Franja in Idrijska rudarska hiša). Ostale lokacije so pa vendarle vredne ogleda, saj hranijo veliko kulturne dediščine iz območja Idrije in Cerkljanske.

Muzej Lipicanca Lipikum

Lipicanci so najbolj znana pasma konja v Sloveniji. V Kobilarni Lipica si poleg konjev lahko ogledate tudi njihov muzej, ki predstavlja zgodovino Lipicanca, enega najlepših konjev na svetu. Muzej poleg zdodovine Lipice, na interaktivni način pokaže, kako se konjeva dlaka spreminja skozi njegovo življenje.

Železniški muzej Ljubljana

Vlaki so po svetu en najpomembnejših načinov prevažanja tako ljudi kot tudi tovora. V Sloveniji imamo lokomotivam in železnici tudi posvečen muzej. Ta se nahaja nekoliko ven iz centra Ljubljane in nam predstavi zgodovino železništva. Glavna atrakcija v muzeju je rotunda, naprava, s katero se obraščajo lokomotive.

Traintracks
Foto: hansvanluijk on iStock

Muzej solinarstva Sečovlje

Četudi v Sloveniji nimamo velike obale, smo iz morja od nekdaj pridelovali sol. V Muzeju solinarstva v Sečovljah si lahko ogledate, kako so solinarji živeli in pridelovali sol. V obnovljenih objektih nam s pomočjo zapisov, predmetov in slik prikažejo bivalne prostore in skladišča za sol. Poleg muzeja se je zanimivo tudi sprehoditi po solinah, te so ustvarile zelo zanimivo pokrajino blizu morja.

Tehniški muzej Slovenije

V bistri pri Vrhniki se v nekdanjem samostanskem kompleksu nahaja Tehniški muzej Slovenije. Na razstavni površini imajo 9 stalnih zbirk, ki vključujejo teme kot so tiskarstvo, kmetijstvo, cestni promet, tekstil, elektrika, ribolov, lov, lesarstvo, gozdarstvo, vodni pogon, skratka nekaj zanimivega se najde za vsakogar.

Prirodoslovni muzej Slovenije

Na Prešernovi ulici v Ljubljani je Prirodoslovni muzej Slovenije. To je osrednji muzej iz področja naravoslovja pri nas. Poleg občasnih razstav si tam lahko ogledate zbirko mineralov Žige Zoisa, zbirko žuželk, ki obsega predvsem metulje in hrošče, zbirko ptic, rib in plazilcev ter geološko-paleontološko zbirko, katere del je tudi skoraj popolno okostje mamuta.

the metal ist placed on a highlighted field
Foto: statu-nascendi iz iStock

Muzej Ribnica

Suhorobarstvo je najbolj prepoznavna domača obrt v Sloveniji. V Ribnici, epicentru te obrti se nahaja muzej, ki ji je posvečen. Poleg razstave o suhi robi in lončarstvu pa je na ogled tudi Boj krvavi zoper čarovniško zalego. Ta razstava je posvečena  čarovniškim procesom na slovenskem, ribniškim čarovniškim procesm, mučenju, zdravilnim zeliščem in urokom. Vidimo lahko replike mučilnih naprav ter spoznamo zgodovino čarovniških procesov, tragičnemu dogajanju po celotni Evropi.

Muzej slovenskih filmskih igralcev

Stalna razstava MSFI nam predstavi slovenski film, znane in manj znane igralce, biografije, filmografije in fotografije, povezane s slovenskim filmom. Muzej je zasnovan na interaktivni način, tako da lahko obiskovalci sami raziskujemo in spoznavamo slovenski film.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.