Je Jerry Seinfeld (še) smešen? Ocena filma: Unfrosted

Jerry Seinfeld in komedija Unfrosted
Jerry Seinfeld in komedija Unfrosted Foto: on netflix

Na Netflixu v Sloveniji zelo visoko kotira nova komedija Unfrosted, ki jo je ustvaril Jerry Seinfeld. Seveda bi moral živeti v jami, da ne bi vedel, kdo je Jerry Seinfeld in kako odmevna je bila serija, ki jo je ustvaril z Larryjem Davidom v devetdesetih. Ko ga je pred točno dvajsetimi leti Comedy Central uvrstil na 12. mesto najbolj smešnih stand-up komikov vseh časov, je Unfrosted nov dokaz, da se veliki mojster preprosto ne znajde v današnjem času. Tako se poraja kontroverzno vprašanje, če je lahko Seinfeld še smešen.

Ali je Jerry Seinfeld smešen?

Komedija je subjektivna in komedije so filmi, ki jih je najtežje narediti uspešno. Le peščica filmov, če sploh kateri, se znajde na zaključnih seznamih najboljših filmov leta. Naloga, zadovoljiti širše občinstvo s komedijo, se zdi nemogoča. Tu je treba priznati trud vsakemu, ki se spusti v to in postrani pogledati vsakega, ki neprestano vztraja, neuspehom navkljub.

Jerry Seinfeld je legenda, o tem ni dvoma. Čeprav sam nisem oboževalec njegove serija Seinfeld, je jasno, kaj ta pomeni v svetu sit-comov in serij nasploh. Kvaliteta sicer pade, a prav naivno bi bilo verjeti, da je lahko serija tudi v šesti, sedmi, osmi ali celo deveti sezoni enako kvalitetna, kot v svojem najboljšem obdobju. Seinfeld je za mnoge to, kar so za mnoge Prijatelji. Le kdo se bo odločil, katera je bolje prestala zob časa?

Jerry Seinfeld kot režiser, glavni igralec, producent, scenarist in največja rak rana filma Unfrosted
Jerry Seinfeld kot režiser, glavni igralec, producent, scenarist in največja rak rana filma Unfrosted Foto: on netflix

Jerry Seinfeld meni, da je film pred propadom, nato izda film, ki ga je režiral, spisal, produciral in v njem zaigral glavno vlogo

70-letni komik je, tako kot mnogi drugi, v zadnjih letih in predvsem v zadnjih mesecih neprestano utrujal s komentarji na tako imenovano woke-kulturo, ki onemogoča nastajanje dobre, predvsem pa stare komedije. Take, ki smo je bili vajeni v 80- in 90-ih, pravi. O tem bi se zagotovo dalo razpredati na dolgo in široko, bolj pomembno pa je dejstvo, da se komedija razvija istočasno z družbo.

Če sta generacije nekoč v smeh spravljala Stan in Olio, pa potem prav Seinfeld in kasneje Ameriška pita, so to tri povsem različne sfere, ki nakazujejo na produkt svojega časa. Med najbolj smešnimi ali opaznimi komedijami preteklega leta so bile Bottoms, Joy Ride in No Hard Feelings. Vsaka ima več podobnega s komedijami izpred dvajset let, ko so bili prav taki filmi na vrhuncu svoje moči. Filmski izdelki stand-up komikov so v veliki večini ideje, ki zaživijo skozi med seboj nepovezane prizore oziroma skeče. Lep primer je letošnji film Dads, ki ga je spisal Bill Burr. Smešen stand-up še ne pomeni smešnega filma. In tako je pri filmu Unfrosted.

Če za trenutek vrnem potek prispevka k njegovim komentarjem, je v zadnjih tednih omenil smrt, zaton ali pa prepoved komedije in pravih filmov s strani modernega občinstva. Takojšnja defenziva je, da mogoče pa nikoli ni bil smešen, a to je verjetno korak predaleč. Kot pravi, je želel narediti film, ki je nasprotje lanskoletni uspešnici Barbie. Kaj točno je menil s to izjavo, ni jasno.

Skupek skečov, ki ne pripelje nikamor
Skupek skečov, ki ne pripelje nikamor Foto: on netflix

Morje talenta, ki ne prinese uspeha

Seinfeld je film režiral, produciral, spisal in v njem odigral glavno vlogo. Scenarij so z njim dopisali Spike Feresten, Andy Robin in Barry Marder, s katerimi je sodeloval pri Seinfeldu in zanimivo bizarnem Čebeljem filmu (Bee Movie, 2008). V oči bo najprej padla igralska zasedba, ki jo poleg njega sestavljajo še Melissa McCarthy, Jim Gaffigan, Max Greenfield, Hugh Grant, Amy Schumer, Peter Dinklage, Christian Slater, Bill Burr, Dan Levy, James Marsden, Thomas Lennon in celo John Slatery ter Jon Hamm, ki upodobita svoja lika iz serije Oglaševalci (Mad Men).

Film je s talentom nabit do stropa, zaradi česar je razočaranje še večje, ko po ogledu ugotovimo, da smo pravzaprav izgubili 90 minut življenja za nekaj, kar nas je pustilo povsem na cedilu.

Unfrosted, Netflixova komedija, ki razočara
Unfrosted, Netflixova komedija, ki razočara Foto: on netflix

Unfrosted, izmišljena komedija o korporativnem uspehu

Unfrosted je izmišljena zgodba o nastanku prigrizka Pop-Tarts. Bitka konglomeratov v svetu jutranjih prigrizkov, kot sta Kellog’s in Post, je recimo da v ospredju filma, sestavljenega iz več kot dvajsetih skečev. Če bi katerega od njih sodili zgolj po njem, potem je Bill Burr kot JFK nekaj najbolj izjemnega in norega v zadnjih letih, vrnitev Oglaševalcev pa češnja na torti. Potem pa je tu malo morje idej, ki na papirju deluje kot smešen pogovor med zadetima prijateljema ala Harold in Kumar, kot komična različica filmov Air in Ustanovitelj pač ne.

Komik Joe Lycett je imel tako pred leti citat, da razvija lik brezdomca, ki ne prosi za denar, temveč za najbolj specifično reč na svetu, v tem primeru priročnik za Fiata Punta. In če se to sliši smešno kot stavek, potem je, nikakor pa ne more (ne sme?) postati celovečerec. Tako je v filmu ideja o ameriškem strahu pred dejstvom, da bo komunistična Rusija prodajala sladkor za zajtrk ameriškega ljudstva huronsko smešen koncept, ki to tudi ostane. Marsikaj v Seinfeldovem filmu je koncept, ki se ne razvije. In verjetno bi bilo tudi za film boljše, če si Seinfeld ne bi pripisal glavne vloge.

Bill Burr kot JFK v filmu Unfrosted
Bill Burr kot JFK v filmu Unfrosted Foto: on netflix

Jerry Seinfeld si ne dela usluge

Unfrosted je film Jerryja Seinfelda. Unfrosted ni stand-up Jerryja Steinfelda. Ti dve reči sta si zelo različni, saj so le redki mojstri stand-upa, ki lahko uspejo v filmski obliki. Netflixova komedija ni tak primer, čeprav je kinematograf filma Bill Pope, ki je skrbel za videz filmov Spider-Man 2, Scott Pilgrim, Knjiga o Džungli, Alita: Bojni angel in Baby Driver, to ne pomeni, da ga je lepo gledati. Žal govorimo o razočaranju.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKolikšna je masa Sonca?
Naslednji članek10 muzejev, ki jih mora v Sloveniji obiskati vsak

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.