Kolikšna je masa Sonca?

Clouds illuminated at sunrise over the Pacific Ocea,n viewed from the southern cliffs of Bondi Beach, Sydney on 4 March 2023.
Foto: SCM Jeans iz iStock

Sonce je najmasivnejši objekt v sončnem sistemu z veliko večjo maso kot vsi planeti, ki krožijo okoli njega skupaj.

Kakšna je Sončeva masa?

Masa sonca je skoraj 2 x 1030 kilogramov, kar ustreza približno 333.000 Zemelj. Ta vrednost je definirana kot sončna masa in postane pomembna, ko upoštevamo mase drugih zvezd, ki se merijo v sončnih masah.

Ta masa je ključnega pomena za energijo, ki jo proizvaja sonce, in za ustvarjanje svetlobe, ki sije iz njega. Sončeva masa ni samo sestavni del današnjega sončnega sistema, temveč bo oblikovala prihodnost našega planetarnega sistema in usodo same naše zvezde. Masa in teža sta različni, ker je teža merilo velikosti gravitacijske sile na predmet. Torej bi masa gumijaste žoge na Zemlji ostala enaka na Luni, vendar bi se njena teža spremenila zaradi zmanjšanja gravitacijske sile.

Sunset over Alley of the baobabs
Foto: mantaphoto iz iStock

Da bi dobili sliko o tem, kako velika je naša zvezda, jo lahko primerjamo s planeti in sončnim sistemom kot celoto. NASA pravi, da je od vse mase, ki jo vsebuje sončni sistem, 99,8 % zaklenjene v soncu. Pred približno 4,6 milijarde let se je disk plina in prahu zrušil, da se je rodila naša zvezda, in material, ki ni šel v sonce, je ostal kot planetarna meglica, iz katere so nastali planeti. Od teh planetov je najbolj masiven Jupiter, ki je za soncem tudi drugi najmasivnejši objekt v osončju.

VIRspace.com
Prejšnji članekOcena filma: Kraljestvo planeta opic
Naslednji članekJe Jerry Seinfeld (še) smešen? Ocena filma: Unfrosted

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.