Dvojni intervju: Naja-Toše in Alen Vogrinec Vesel: »Moral sem dozoreti, bil sem mlad in rabil sem izkušnje.«

Naja Toše in Alen
Naja Toše in Alen Foto: Nataša Vogrinec Vesel

Pogovarjala sem se z uspešnim slovenskim glasbenikom Alenom, ki svojo ljubezen do glasbe prenaša na hči Najo Toše.

Kdaj si začel svojo glasbeno pot? Kaj je pripeljalo do tega, da si se začel ukvarjati z glasbo?

Alen: Glasba mi je bila tako rekoč položena v zibelko. Kot majhnega dečka me je babica Eda spodbudila, da sem prvič zapel tudi pred publiko. Moj prvi nastop je bil na poroki, star sem bil šest let. Lahko bi rekel, da sem včasih v glasbo pobegnil, da bi se skril pred šolskimi obveznostmi (smeh).

Alen na snemanju videospota
Foto: Nataša Vogrinec Vesel

Kdaj se je zgodil preskok v karieri in si pričel peti tudi na velikih odrih?

Alen: Rekel bi, da se je ta velik preskok zgodil leta 2010 s prvo sezono šova Slovenija ima talent, kjer sem se uvrstil v veliki finale in se tudi tam uspešno dokazal. To je bila moja odskočna deska za prepoznavnost na slovenski sceni. Nekaj let po tem sem bil zelo aktiven na glasbenem področju, potem pa sem se za nekaj časa iz scene umaknil. Moral sem dozoreti, bil sem mlad in rabil sem izkušnje, zato sem ohranil zasebne nastope, nisem pa se toliko pojavljal v javnosti in v medijih. Čas sem izkoristil za svojo veliko družino. Sedaj se vračam na sceno. Imam pa trenutno približno dvajset avtorskih komadov.

Pred kratkim je bil izdan tvoj novi singel Prijatelju moj. Kako je nastal?

Alen: Tako je, izdan je bil letos aprila. Posneli smo videospot v čudoviti naravi ob Volčjem jezeru na Blokah. V spotu so sodelovali Beli angeli, neprofitno društvo motoristov, ki pomagajo žrtvam prometnih nesreč in jim olajšajo težke življenjske preizkušnje. Pesem sem posvetil vsem, ki svojim prijateljem stojijo ob strani v težkih trenutkih, še posebej svojim zvestim fanom, ki mi sledijo že vrsto let in so mi stali ob strani tudi v obdobju, ko sem se za nekaj časa umaknil z velikih odrov.

Tvoje življenjsko vodilo je …

Alen: Stvarem je treba dozoreti in nič ne pride čez noč. Umetna slava ne pomeni nič, za uspeh je treba delati. Tako mladim glasbenikom, kot vsem ostalim, ki so na začetku poti bi sporočil, da je pomembno imeti vztrajnost in potrpljenje. Tako dobiš kilometrino in dozoriš.

Na katerih dogodkih te lahko poslušamo?

Alen: Letos sem se udeležil festivala Melodije hrvatskog juga v Opuzenu v južni Dalmaciji, kjer sem prejel posebno nagrado strokovne žirije.

Imaš devetčlansko družino in ena izmed hčera se prav tako ukvarja z glasbo. Kdaj je začela?

Alen: Naja Toše gre kar po mojih stopinjah, vendar ji bo lažje, kakor je bilo meni. Pri petih letih sem prvič opazil, da je pokazala interes za glasbo. Z ženo se trudiva, da ni preobremenjena. Letos obiskuje sedmi razred in šola je prva, zato ima le pet ali šest javnih nastopov letno. Tega pravila se držimo vsaj med šolskim letom. Je mlada, ampak ima mojo 100 % podporo. Letos je nastopala na Mednarodnem otroškem pevskem festivalu v Brežicah in prišla do polfinala. Zelo smo ponosni!

Naja-Toše, kako ti uspe usklajevati šolske in glasbene obveznosti? Kako se pripravljaš na nastope?

Naja Toše: Med vrstniki se edina tako veliko posvečam svojemu hobiju, petju. Nekaj dni pred nastopom vadim. Preprosto, na zvočniku si predvajam matrico in pojem. Z očijem se učim tehnik dihanja, pravilne dikcije in komunikacije s publiko. Na dan nastopa si v kovček spakiram obleko, čevlje in mikrofon. Starša me vozita in spremljata na vseh nastopih. Pred nastopom se sama uredim, sledi tonska vaja.

NAJA TOŠE VOGRINEC VAJA ZA KONCERT

Kje si do sedaj že nastopala?

Naja Toše: Nastopala sem že na nekaj prireditvah, na modni reviji, v televizijskih oddajah in na Mednarodnem otroškem pevskem festivalu v Brežicah. Nastopila sem s pesmijo An angel, skupine Kelly family. Angleščina mi gre super, zato sem se besedilo hitro naučila.

Naja Toše na odru
Foto: Nataša Vogrinec Vesel

Kdo so tvoji vzorniki?

Naja Toše: Moj največji vzornik in učitelj obenem je moj oči, z mami pa vadim prezenco, kako komunicirati s publiko. Skupaj sta moja največja podpora. Kot vzornico na tuji sceni bi izpostavila Connie Talbot, ki je nastopala v finalu Britain’s Got Talent leta 2007 in pevca Lewisa Capaldi. Pred kratkim sem posnela cover komada Dvije zvijezdice, hrvaške pevke Tajči.

Kako vidiš svojo prihodnost?

Naja-Toše: V novem letu bom začela hoditi v pevsko šolo. Rada bi snemala avtorske pesmi in posnela duet z očijem. Želim si nadaljevati glasbeno pot, ki sem jo začela. Poleg glasbe se želim ukvarjati tudi z igro. Moj cilj je združiti igralsko in pevsko kariero.

Prejšnji članekAlergija na lateks je precej zapletena
Naslednji članekTop 5 božičnih pesmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.