Alergija na lateks je precej zapletena

Ob besedah alergija na lateks vsi pomislimo na isto stvar – kondome. Najbolj znan izdelek iz lateksa je sicer eden najpogosteje uporabljenih, ampak lateks se skriva tudi v drugih stvareh. Od balonov do rokavic, lateks je tako kot plastika, pravzaprav povsod.

Vi perverzneži!

Pridobiva se iz dreves kavčukovca, in sicer iz njegovega soka, ki ga v tovarnah predelajo v čisti lateks. Ta se potem uporablja v številnih izdelkih, celo vzglavnikih. Je zelo trpežen in elastičen, zaradi česar je primeren za veliko stvari.

Na žalost to povzroča hude težave tistim, ki so alergični nanj. Najbolj ekstremne oblike alergije na lateks pomenijo, da te osebe ne morejo biti niti v istem prostoru kot recimo baloni. Ja, tako hudo je. Lateks je tudi v daljincih, se pravi v stvareh, ki jih uporabljamo vsak dan.

Nanos sloja naravnega lateksa.

Tudi rokavice, ki jih uporabljajo zdravniki, so narejene iz lateksa. Če si pogosto izpostavljen stiku z njim, imaš večjo možnost za razvoj alergije (kaj to pomeni za zdravnike in medicinske sestre?).

Zdravila žal ni, zato se morajo te osebe preprosto izogibati stiku z lateksom. Pri tem je treba paziti tudi na hrano. Lateks v hrani? Ni dejansko v hrani, vendar tropsko sadje vsebuje beljakovine, ki so skoraj enake beljakovinam lateksa, zato lahko na primer ananas sproži alergijsko reakcijo.

Pokaži tem alergijam, kdo je glaven.

Alergija na lateks torej ne pomeni samo tega, da ne smemo uporabljati kondomov, ampak moramo paziti tudi na druge stvari. Reakcije so lahko zmerne, od izpuščaja in srbenja, do hude, kjer nam otečejo deli telesa, ki so prišli v stik z lateksom. V vsakem primeru nam ni ravno zabavno.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekOdvisnost od internetnega nakupovanja
Naslednji članekDvojni intervju: Naja-Toše in Alen Vogrinec Vesel: »Moral sem dozoreti, bil sem mlad in rabil sem izkušnje.«

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.