Odvisnost od internetnega nakupovanja

Živimo v dobi, kjer si lahko večino stvari kupujemo preko spleta, obleke, knjige, tehnologijo in tudi hrano, zato ni čudno, da smo se razvadili in vedno več stvari kupujemo na internetnih straneh. Poleg tega pa velikokrat dobimo občutek, da nas spletne strani poznajo in nam nudijo stvari, ki jih potrebujemo. Na Facebooku in Instagramu dobimo sponzorirane le tiste stvari, ki smo si jih enkrat že ogledovali. S tem nas internet spodbuja h kupovanju.

Verjetno se je že vsem zgodilo, da smo si po slabem dnevu, po tem, ko nismo naredili izpita, ali se s kom skregali, »za tolažbo« privoščili novi kos oblačila, novo igro ali pa samo nov ovitek za telefon za 30 centov. Zaradi tega občutka zadovoljstva in pomirljivosti, lahko kljub dobrim stvarem spletnega kupovanja, pride do zasvojenosti.

Kdo lahko postane zasvojen?

Seveda vsi, ampak je zasvojenost od internetnega kupovanja bolj pogosta, če spadaš med:

– ljudi, ki radi kupujejo anonimno in se izogibajo družbenim interakcijam;
– ljudi, ki uživajo v široki raznolikosti ponudb in izdelkov;
– ljudi, ki jim je všeč takojšne zadovoljstvo.

potek internetnega nakupovanja

5 znakov zasvojenosti

  1. Po končanem spletnem nakupu se počutiš krivega
  2. Velikokrat kupiš stvari, ki jih ne potrebuješ oziroma nisi planiral, da bi si jih nakupil, sploh pa, če tvoje finančno stanje tega ne podpira.
  3. Internetno nakupovanje je edina stvar, ki te pomirja in te spravi v boljšo voljo po slabem dnevu.
  4. Kljub študentskemu budgetu si ob plači raje privoščiš nov pulover, naslednje tri tedne pa za denar prosiš starše ali prijatelje.
  5. Skrivaš stvari, ki jih kupiš, ker se bojiš obsojanja s strani prijateljev in družine, da porabljaš denar za ničvredne stvari.

Testi za preverjanje zasvojenosti

Obstajajo spletne strani s testi, kjer lahko preveriš, ali imaš težave z nakupovanjem. Pogosto uporabljeni sta All the Tests in Playbuzz.

Spletno nakupovanje

Ne skrbi, s pogostim spletnim nakupovanjem ni nič narobe, postane težava le, če si ga navajen na dnevni bazi in s tem zapraviš denar za materialne stvari, namesto da bi šel s prijatelji na pivo ?.

Prejšnji članekKnjiga vs. film: Vampirska akademija
Naslednji članekAlergija na lateks je precej zapletena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.