Eros Ramazzotti

V halo Tivoli prihaja 19. novembra italijanska glasbena zvezda, Eros Ramazzotti. Turnejo je začel dober mesec pred nastopom pri nas v Riminiju. Poleg evropskemu občinstvu, se bo predstavil še južno in severno ameriškim oboževalcem. Pa poglejmo kdo je slav

Že kot otrok je želel postati pevec
Eros Luciano Walter Ramazzotti je bil rojen 28. oktobra 1963 v rimskem predmestju Cinecitta. V otroštvu je občasno nastopal kot statist v filmih, sanjal pa je o pevski karieri, h kateri ga je spodbujal oče, sicer slikar, ki pa je prav tako posnel nekaj pesmi. Po osnovni šoli se je prijavil na konservatorij, vendar ni opravil sprejemnega izpita, zato je nadaljeval s petjem v najetih studiih. Zaradi ljubezni do glasbe je pustil šolanje v drugem letniku srednje šole. Ko je podpisal pogodbo pri založbi DDD, se je skupaj s starši preselil v Milano. Leta 1998 se je poročil z švicarskim modelom in TV voditeljico Michelle Hunziker, s katero imata zdaj že 13 letno hčerko Auroro Sophie. Leta 2002 se je par ločil.

Uspešna glasbena pot se je začela v San Remu
Pri 18 letih je s skladbo Rock 80 sodeloval na tekmovanju Voci Nuove di Castrocaro, se uvrstil v finale in dobil pogodbo pri mladi založbi DDD. Že naslednje leto je izdal prvi singel Ad un amico. Leta 1984 je zmagal s pesmijo Terra promessa na festivalu v San Remu. S skladbo Una storia importante z njegovega prvega albuma Cuori agitati je na istem festivalu leta 1985 pristal na 6. mestu. Že naslednje leto je izdal drugi album Nuovi eroi in s pesmijo Adesso v San Remu zopet zmagal. Leta 1987 je izdal album In certi momenti, pri katerem je sodelovala Patsy Kensit. Eros se je nato odpravil na devetmesečno turnejo, na kateri ga je poslušalo na milijone ljudi.

Novinarske konference ob izidu petega albuma In ogni senso leta 1990 v Benetkah se je udeležilo kar 200 novinarjev iz celega sveta. Album je bil izdan v petnajstih državah. Sledila so leta še večjih uspehov. Album Tutte storie je leta 1993 prodal v šest milijonov izvodih in dosegel vrhove glasbenih lestvic po vsej Evropi. Ameriški režiser Spike Lee, ki do takrat še ni posnel videa za belega izvajalca, je režiral video za prvi singl s plošče Cose della vita. Zlatega leta 1994 je podpisal pogodbo z BMG International. Leta 1995 je sodeloval na European Music Summer Festival skupaj z Rodom Stewartom, Eltonom Johnom in Joejem Cockerjem. Maja leta 1996 je izdal ploščo Dove c’e musica, ki je bila prva lastna produkcija. Naslednje leto je sledila plošča Eros, zbirka njegovih največjih uspešnic.

Februarja leta 1998 je začel svetovno turnejo in nastopil v Evropi, Južni Ameriki in ZDA, tri leta pozneje pa se je predstavil še Vzhodni Evropi. V Moskvi so bili razprodani kar trije koncerti. Maja 1998 leta je sodeloval na koncertih treh tenorjev Pavarotti And friends. Leta 200 je sledila plošča Stilelibero, leta 2003 pa album 9. Singel Un’emozione per sempre se je povzpel na sam vrh vseh glasbenih in prodajnih lestvic. Svetovno turnejo je nadaljeval v Severni in Južni Ameriki, Aziji in Afriki, zaključil pa jo je v Italiji.
Pod režijsko taktirko Hamisha Hamiltona je decembra 2004 nastal DVD Eros Roma Live. Oktobra 2005 je izdal že svoj deseti album Calma apparente, ki ga je produciral skupaj s Claudiem Guidettijem. Zbirka največjih uspešnic Erosa Ramazzottija E² je bila najbolj prodajana plošča leta 2007 ter kar desetkrat platinasta. Dosegla je vrhove evropskih lestvic, v prvem tednu prodaje je bila najbolj prodana plošča v Evropi in na drugem mestu po prodaji na svetu. Leta 2008 je produciral album Madre Terra. Istega leta je bil odlikovan s prestižno nagrado NIAF v Hollywoodu za promocijo italijanske glasbe v tujini. Sledili so razprodani nastopi v Aziji in Avstraliji. Leto je zaključil s skladbo Solo un volo v duetu z Ornello Vanoni. Maja 2009 je izdal album Ali e radici na katerem je tudi singel Parla con me, ki se je povzpel na vrhove domačih in tujih glasbenih lestvic.
V 28 letih kariere je Eros Ramazotti prodal več kot 36 milijonov plošč.

Tehnične zanimivosti ljubljanskega koncerta
V Ljubljano bodo potrebno opremo pripeljali na kar 12 vlačilcih, 90-članska ekipa pa pride s štirimi velikimi avtobusi. Koncert bo z lokalno ekipo tako pripravilo kar 200 ljudi! Za pomoč okoli odra bo skrbelo 70 domačih sodelavcev. Le za svoje potrebe bo imel 25 varnostnikov. Na voljo morajo imeti več urejenih sob v zaodrju za potrebe ekipe kot tudi bogato ponudbo prehrambenih izdelkov.
Ekipo sestavljajo vrhunski strokovnjaki iz Kanade, Amerike in Anglije. Z njimi bo kreativna skupina strokovnjakov, specializirana za vizualne efekte. Na turneji se uporablja najnovejša tehnologija, novi Hi Resolution Led display (100 kvadratnih metrov), multivision sklop šestih projektorjev z močjo po 20.000 W, različni Led displayi (80 kvadratnih metrov) in drugo. Za avdio prenos se bo uporabljal novi zvočni sistem V-dosc K1, številne premikajoče kamere in podobno.

Tehnična ekipa
• Barry Halpin – mojster razsvetljave (sodeloval s: Pink, Tino Turner, Christino Aguilero)
• Jon Lemon – mojster zvoka (sodeloval s: Pink Floyd, Depeche Mode, Seal, The cure, Oasis)
• Guillame Lord – scenografija (sodeloval s Cirque du soleil and maco theater show)
• Serge Denoncourt – (že sodeloval z Erosom Ramazzottijem na turneji »9« med letoma 2003/2004)

Obiskovalcem koncerta je prepovedano video in avdio snemanje ter fotografiranje kot tudi vnos ostrih predmetov (steklenice, pločevinke, dežniki, čelade, itd.).

Uradna spletna stran: www.ramazzotti.com

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.