Festival ulične glasbe

Na Festivalu ulične glasbe, ki bo po prestolnici potekal do 1. oktobra, se bo letos zvrstilo več kot 50

kulturnih dogodkov, med njimi koncerti, glasbene delavnice, okrogla miza, čarovniška povorka ter vodstvo po uglasbeni Ljubljani. S festivalom želijo organizatorji prikazati, kako lahko kakovostna ulična glasba pozitivno vpliva na ljudi.

Festival sta danes ob 10. uri uvedla Marko Petrušič, član zasedbe Chopin a la Jazz in Uroš Sever. V nadaljevanju bodo med drugim nastopili še skupina Orkestrada, ki preigrava šansonsko glasbo, Urška Supej in Patricija Škof, ki se bosta predstavili s projektom Tribute to Ella & Joe v poklon priznanim jazz ustvarjalcem in Duo ponte, ki interpretirata glasbo z Balkanskega in Iberskega polotoka, Južne Amerike pa vse do ruskih nomadskih ciganov. Zasedba Ta Saund pa bo z igranjem na cavaquinho, rebolo in pandeiro na ulice prinesla izvirno brazilsko glasbeno tradicijo. Brezplačni dogodki se bodo zvrstili na številnih lokacijah v centru Ljubljane, med drugim na Prešernovem in Mestnem trgu, Šuštarskem mostu, Petkovškovem nabrežju in v Tivoliju.

Kot so zapisali organizatorji, je njihova vizija spodbuditi obujanje poklica glasbenika, ki ga v zadnjem času močno izpodrivajo digitalni nosilci zvoka in transformacija zvočnega prostora k organski in družbeno odgovorni zvočni sliki. Zavedajo se namreč, da je glasba več od golega zvoka in da je živa glasba nujna dobrina za zdrav razvoj in humano delovanje posameznika in družbe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.