Število študentov na izmenjavi se iz leta v leto povečuje

Število študentov na izmenjavi se iz leta v leto povečuje, čeprav je Slovenija v tem delu še precej pod povprečjem EU.

Študentje se za izmenjavo odločajo, da bi pridobili izkušnje in se naučili tujega jezika, raziskave pa kažejo, da so na ta način tudi bolj konkurenčni na trgu dela. Natančnih podatkov o profesorjih, ki predavajo v tujini, ni.

 

V študijskem letu 2013/2014 je bilo tako na izmenjavi v tujini 1792 študentov, v študijskem letu 2014/2015 1987, v študijskem letu 2015/2016 pa že 2090. Istočasno je bilo v študijskem letu 2015/2016 pri nas na izmenjavi 2400 tujih študentov. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) sicer v svojem nedavno objavljenem mednarodnem zborniku kazalnikov v izobraževanju v 35 državah članicah ugotavlja, da je bil delež tujih študentov, ki so se leta 2015 vpisali na študij v Sloveniji, le triodstoten, kar da je daleč pod povprečjem OECD, ki je leta 2015 znašalo 11 odstotkov, v 22 državah EU pa 12 odstotkov. Istočasno zbornik ugotavlja, da je bilo leta 2015 tako ali drugače v Sloveniji v izmenjavo vključenih 2,7 odstotka domačih in tujih študentov.

 

Precej študentov se sicer za izmenjavo ne odloči zato, ker programi na tujih fakultetah niso povsem kompatibilni s programi na matični fakulteti, zaradi česar se pogosto zgodi, da morajo po vrnitvi z izmenjave opravljati obveznosti na matični fakulteti za nazaj. Do zdaj je bilo v program Erasmus+ tako ali drugače vključenih že okoli devet milijonov ljudi. Mladi, pa tudi drugi, ki se vključijo v program, so veliko bolj konkurenčni na trgu dela in so na sploh uspešnejši pri svojih karierah.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.