Glasbeno poletje v Ljubljani

Poletje se je začelo, z njim pa bogato festivalsko in glasbeno dogaja je v Ljubljani. Tudi če se ne boste odpravili na dopust, se bo veliko dogajalo tudi v Ljubljani. Na mestnih ulicah, trgih in drugih prizoriščih se bodo zvrstile številne prireditve in vrhunski glasbeni festivali.

 

Festival Ljubljana

1.7. do 1.9.2014, različna prizorišča po Ljubljani

Poletni Festival Ljubljana z dolgoletno tradicijo in sporedom vrhunskih umetniških dogodkov  zaznamuje že več poletij kulturno dogajanje v naši prestolnici. Obiskovalcem je na voljo bogat koncertni, gledališki, operni in baletni program z nastopi številnih priznanih umetnikov, tudi svetovnih imen. Osrednje prizorišče festivala je slikovito poletno gledališče Križanke, arhitekturni biser iz 13. stoletja. Za njegovo podobo smo lahko zaslužni  arhitektu Jožetu Plečniku.

V sklopu festivala bodo nastopili: priznani dirigenti Uroš Lajovic, Riccardo Muti, Karel Mark Chichon, Nikša Bareza, George Pehlivanian, Vladislav Černušenko, Andres Mustonen in Mariss Jansons, gostovanje Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama, Moskovskih solistov in Filharmonije ‘900 gledališča Teatro Regio iz Torina, pianisti Boris Berezovski, Paul Badura-Skoda, Rostislav Krimer in Jean-Yves Thibaudet, violinist Stefan Milenković, violist Jurij Bašmet, kitarist Vlatko Stefanovski, mezzosopranistka Elīna Garanča, kraljica flamenka María Pagés, koreografi Vasilij Medvedev, Valentina Turcu in Leo Mujić, režiser Mykal Rand in drugi.

Vstopnice od 5 EUR naprej.

Več informacij in podrobnejši program: http://www.ljubljanafestival.si/

 

Poletje v Stari Ljubljani

17.6. do 27.8.2014, cerkve, atriji in trgi v starem mestnem jedru Ljubljane

Tradicionalni festival Poletje v stari Ljubljani vsako leto popestri dogajanje v mestu s sporedom koncertov klasične glasbe v slikovitem okolju starega mestnega jedra. Festival ima zato pomembno vlogo pri oživljanju starega mestnega jedra in kulturnem razvoju mesta.

Koncerti se odvijajo na mestnih trgih, atrijih, gradu, v mestni hiši, dvorani Slovenske filharmonije, muzejih in cerkvah. Program temelji na klasični glasbi iz različnih obdobij, nekaj pa tudi s področja jazza. Posebnost so mednarodne zasedbe z glasbeniki iz različnih držav in koncerti simfoničnih orkestrov.

Zaključek festivala predstavlja tradicionalna prireditev Noč v Stari Ljubljani, ena največjih kulturnih prireditev s področja glasbe v Sloveniji. Vsebinsko je festival zasnovan na zahtevnejših in tudi deficitarnih glasbenih zvrsteh kot so jazz, etno, šansoni in klasična glasba ter predstavlja neke vrste pregled aktualnega glasbenega ustvarjanja na teh glasbenih področij. Poudarek je na mlajših umetnikih in sodobni glasbeni produkciji.

Vstop na nekatere prireditve je prost, drugje je potreben nakup vstopnice.

Več informacij in podrobnejši program: http://imagosloveniae.net/

 

Jazz večeri na Gornjem trgu

19.6. do 28.8.2014, Gornji trg

V okviru koncertov Jazz na Gornjem trgu se bodo ob četrtkovih večerih z brezplačnimi koncerti na prostem predstavile slovenske in tuje jazz zasedbe. Nastopili bodo: Žiga Murko, Rok Zalokar Trio, Damir Avdić (Bosna in Hercegovina), Jan Kus kvartet, Jan Kus trio, Jure Pukl Daniel Nosieg Quintet in drugi.

 

Promenadni koncerti ljubljanskih godb

18.5. do 21.9.2014, Novi trg

V stari Ljubljani, na nabrežjih Ljubljanice ali Kongresnem trgu, lahko vsako nedeljo od 11. ure naprej prisluhnete zvokom ljubljanskih pihalnih orkestrov s koncertnim ali zabavnim programom. Predstavili se bodo Pihalni orkester Litostroj, Godba ljubljanskih veteranov, Papirniški pihalni orkester Vevče, Pihalni orkester Bežigrad in Pihalni orkester Vič.

 

Glasba na vodi – koncerti na ladjici

8.7. do 27.8.2014, Ladjica na Ljubljanici (od Prulskega do Mesarskega mostu)

Koncertno prizorišče je ladjica, ki pluje od Prulskega do Mesarskega mostu in nazaj, glasbi pa lahko prisluhnete z obrežja Ljubljanice in mostov. Prisluhnete lahko nastopu Komornega godalnega orkestra Mladi ljubljanski solisti, vokalni skupina Jazzva, Nini Kompare (sopran) in Tomažu Plahutniku (citre), vokalni skupini Project Voice in trobilnemu kvintetu Contrast. 

Več informacij in podrobnejši program: http://www.gml-drustvo.si/

 

Glasbeni večeri v paviljonu na Kongresnem trgu

Po uspešnih prvih dveh serijah koncertov v Paviljonu na Kongresnem trgu Ljubljana v lanskih letih, lahko tudi letos ob sredah zvečer prisluhnete atraktivnim glasbenikom na tej lokaciji. Predstavili se bodo znani domači in tuji glasbeniki: Bilbi & direktorji, Dixie šok band, Boštjan Narat, Ditka, Lylit, Lado Leskovar, Mia Žnidarič & Steve Klink trio in Kapobanda.

 

Dobimo se pred Škucem

18.7. do 27.7.2014, Škuc

Dobimo se pred Škucem je cikel dogodkov, ki se odvijajo na ulici. Spored vsako leto povezuje tematska rdeča nit. V sklopu prireditve se bodo zvrstili glasbeni, gledališki in literarni dogodki, filmske projekcije, razstave, modna revija, ulična čitalnica, ustvarjalne delavnice za otroke in mlade ter Škuceva tržnica.

Več informacij in podrobnejši program: http://www.skuc.org/  

 

Dogodki v parku Tabor

17.5. do 30.9.2014, Park Tabor in muzejska ploščad na Metelkovi

Društvo Prostorož prireja v poletnih mesecih v parku Tabor različne dogodke, kot so sejmi, Zelemenjava, ustvarjalne delavnice, vadbe joge in druge. Pri raznovrstnih dogodkih sodelujejo različne lokalne skupnosti in posamezniki. Trg je s tem postal znan kot prijazen, živahen in zelen javni prostor, ki živi s prebivalci in obiskovalci. Na voljo je tudi hrana iz mobilne kuhinje Taborjanka. Vsi dogodki so brezplačni in odprti za vse obiskovalce.

Dogajanje:

–          Park Tabor: sejmi, menjave, delavnice, predavanja, kulturne prireditve.

–          Muzejska ploščad: vadbe joge, qi-gonga in plesa.

–          Otroško igrišče: izmenjava igrač.

–          Park doma upokojencev: igranje šaha.

Več informacij in podrobnejši program: http://prostoroz.org/.  

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.