Najbolj neverjetni glasbeni nastopi, ki ti bodo razširili obzorja

Saxophone player performing on stage
Foto: sarra22 iz iStock

Tokrat nadaljujemo z našim seznamom neverjetnih glasbenih nastopov, ki izstopajo iz množice posnetkov, ki jih je moč videti na spletu. Pripravi se na hiter sprehod med različnimi žanri, ki jim zagotovo moraš dati priložnost, če jih še ne poznaš. V resnici ne moremo zanikati, da ne gre zgolj za najljubše posnetke, ki odražajo subjektivno preferenco piske, a morda te kateri prepriča, da Jan Plestenjak in Fehtarji niso edini glasbeni bogovi, ki jih je vredno častiti.

Chicken in the corn na enostrunski kitari

Če še ne poznaš jamajškega izvajalca Andrewa China znanega tudi pod imenom Brushy One String resnično zamujaš nekaj enovrstnega v življenju. Tako se tudi sam predstavi: »I am what I am: exclusive«. Chicken in the corn je njegova največja uspešnica in to z razlogom: si predstavljaš kaj bolj epskega kot pet fantov, ki »vajbajo« in pojejo o koruzi, ki ne raste, ker je v njej piščanec. Naredi si uslugo, klikni play in razširi to mojstrovino po svetu!

Brushy One String | Chicken in The Corn (Official Video)

Vangerova Meditacija iz opere Thaïs

V času, ko je klasična glasba označena za dolgočasno in nezanimivo, je nadvse dobrodošlo, da kdaj kljub temu odpremo in pokukamo v stare zakladnice mojstrovin. Če se nam zdi barok pretiran, morda romantika? Skladba Meditacija iz opere Julesa Masseneta z naslovom Thaïs je popolno uvajanje za začetnike. S svojim minimalističnim aranžmajem in pravljično melodijo te popelje nekam daleč in tvoja domišljija ti začne izrisovati nek popolnoma nov kraj, občutek, misel. Maksim Vangerov je svetovno priznan violinist, ki slovi po svojem drznem, ekspresivnem in strastnem načinu igranja, ki se odraža tudi v spodnjem posnetku.

Jules Massenet / Thais / Meditation

Dirty jazz na ulica New Orleansa

Na posnetku lahko prisluhneš bandu Tuba Skinny, ko igrajo na ulici New Orleansa. Celotna zasedba je sestavljena iz izjemnih glasbenikov, ki iz inštrumentov privabljajo avtentični swing zvok. Kar dela band še bolj karakteristično lokalnega je tuba, ki je značilna za New Orleanski stil jazza. Spodnji posnetek je na svojem kanalu izpostavil tudi George Collier kot primer najbolj ‘smooth’ jazzy klarineta, če si pozoren pa lahko v ozadju opaziš tudi ljudi, ki plešejo in se hudomušno pozibavajo v ritmu, ko odhajajo domov.

Tuba Skinny - Jubilee Stomp - Royal Street I

Družinska flamenko bomba

Na odru lahko prisluhneš družinskemu flamenko nastopu andaluzijskih legend: mame pevke in plesalke Rosario Montoya Manzano (La Farruca), očeta pevca Juana Fernandeza (El Moreno) in njunega sina Juana Manuela Fernándeza Montoya (El Farruquito). Nato na oder stopi tudi njegov sin Juan El Moreno, ki pleše in nastopa z njimi že od malih nog. Flamenko je glasbeni žanr, ki ga zaznamujejo kompleksni ritmi in izrazito improvizirana melodičnost. Njegovi izvajalci so glasbeni mojstri, ki znajo dobro slediti en drugemu ter se odzivati na glasbo, izzivati, slediti in odgovarjati glasbenim elementom. Obvezni so kitara, cajon, pevec, palmero (tisti, ki ploska) in seveda plesalec, ki združuje elemente vseh. Na posnetku lahko vidimo, o čem ljudje govorijo, ko rečejo, da imajo nekateri ritem v krvi. Seveda je glasba družbena kreacija, a prisotnost glasbe in plesa v družini vsekakor izoblikuje velike umetnike.

farruquito y familia

Glasbeni nastopi, ki te sezujejo

Za dodatno širjenje obzorja, si preberi prispevek 4 glasbeni nastopi, ki te sezujejo.

Prejšnji članekKaj so biotiki? Vse o prebiotikih, probiotikih in postbiotikih
Naslednji članekMega zapor v El Salvadorju: rešitev ali kršitev človekovih pravic?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.