Najbolj uspešni muzikali vseh časov

Broadway muzikal Hamilton
41 broadwayskih gledališč v bližini Times Squara, ki so kulturno in turistično središče New Yorka, vsak teden povprečno obišče od 200.000 do 300.000 gledalcev, kar tedensko prinese več kot 30 milijonov ameriških dolarjev prihodkov. Foto: Sudan Ouyang on Unsplash

Po 35 letih in skoraj 14 tisoč ponovitvah je oder slovitega newyorškega Broadwaya še zadnjič zasedel muzikal Fantom iz opere, ki je bila najdlje predvajana predstava v njegovi zgodovini in simbol slovite newyorške gledališke četrti.

Naslov najdlje predvajanega muzikala na Broadwayu zdaj pripada muzikalu Chicago, ki je premiero doživel leta 1996, pred muzikalom Levji kralj, ki so ga na program uvrstili leto pozneje.

Tako New York, kot tudi London sta »meki« za ljubitelje plesno-glasbenih predstav, bolj znanih pod imenom muzikali. Raziskali smo kateri so najuspešnejši muzikali vseh časov! Preveri seznam in kmalu obišči spektakel katerega izmed njih.

10. Levji kralj (The Lion King)

Eden najbolj priljubljenih Disneyjevih animiranih celovečercev iz leta 1994 je leta 1997 doživel broadwayski krst v New Yorku, dve leti pozneje pa še londonsko premiero. Režiserki Julie Taymor je uspelo nepredstavljivo. Risane junake in kompleksno zgodbo iz širnih afriških savan je na inovativen način, ki prepleta igralce in ogromne votle lutke, magično prenesla na odrske deske. K uspehu so pripomogle tudi izjemne pesmi legendarnega britanskega pop pevca Eltona Johna in pisca besedil Tima Ricea.

THE LION KING MUSICAL | NEW Trailer! 2018 | Official Disney UK

9. Zlobna (Wicked)

Čarovnik iz Oza nekoliko drugače. Dogajanje je postavljeno v pravljično deželo Oz, le da vsem znano zgodbo spremljamo skozi oči dveh čarovnic, nerazumljene zelenokožne Elphabe in privlačne blondinke Glinde. Splet bizarnih okoliščin sprva dobri prijateljici pripelje do usodnega preobrata, ko Elphaba postane hudobna čarovnica z zahoda, ki pozneje ustrahuje Dorothy iz Kanzasa, Glinda pa postane dobra čarovnica s severa.

Res unikatna zgodba je samo še podkrepljena z neverjetnimi vizualnimi učinki na odru in brezkompromisno energijo pesmi Stephena Schwartza. Premiera je bila oktobra 2003 na Broadwayu in kljub prvotno mešanim kritikam je predstava postala ljubljenec občinstva. Po zgodbi so leta 2013 posneli tudi film Magični Oz z Milo Kunis, Jamesom Francom in Michelle Williams v glavnih vlogah; drugo leto pa naj bi na velika platna prišel tudi muzikal kjer bo vlogo Glinde prevzela Ariana Grande.

WICKED on Broadway Trailer (2021)

8. Fantom iz opere (The Phantom of the Opera)

Muzikal temelji na romanu Francoza Gastona Lerouxa iz leta 1911 o glasbenem geniju z iznakaženim obrazom, ki okoli leta 1870 živi v katakombah pariške opere in se zaljubi v mlado pevko. Svoj obraz skriva za masko.

Muzikal Andrewa Lloyda Webbra Fantom iz opere je občinstvo v New Yorku privabljal vse od premiere januarja 1988, še vedno pa ga lahko ujamete v Londonu.

The Phantom Of The Opera | 2021 West End Trailer

7. Chicago (Chicago)

Zgodba, postavljena v čas prohibicije v Chicago, raziskuje slavo, škandale in korupcijo. Gre za to, kako lahko zločin postane opevan, zločinec postane zvezda in kako lahko podkupljivost izvršnih oblasti v državi oziroma mestu spremeni življenja protagonistov. Leta 2002 je ameriški režiser in koreograf Rob Marshall posnel med kritiki in gledalci izjemno dobro sprejeto filmsko različico z Renee Zellweger (v vlogi Roxi), Catherine Zeta-Jones (za vlogo Velme je prejela oskarja), Richardom Gerom in Queen Latifah v glavnih vlogah.

CHICAGO on Broadway: All That Jazz

6. Mamma Mia! (Mamma Mia!)

Vsi jih poznamo, Abbine zimzelene hite: One of Us, Super Trouper, Mamma Mia, Money Money Money, The Winer Takes it All … A le kot posamezne pesmi. To, da se jih da izvrstno vplesti v zgodbo, ki se odvija na malem grškem otoku, pa so dokazali prav na britanskih tleh, ko je leta 1999 premiero v gledališču Prince Edward doživel muzikal, temelječ na Abbinih komadih. Preprosta zgodba o mladi ženski, ki želi na poroko povabiti svojega očeta, ki ga sicer ni nikoli spoznala, in na koncu pristane s kar tremi možnimi kandidati, je pritegnila že več kot 42-milijonsko občinstvo in zaslužila več kot dve milijardi dolarjev. Leta 2008 so posneli tudi filmsko različico z izvrstno Maryl Streep v vlogi Donne ter nadaljevanje zgodbe, ki se osredotoča na njeno preteklost, drugi film je prišel na platna leta 2018.

Muzikal Mamma Mia je zlasti po zaslugi producenta in bivšega smučarja Jureta Franka postal velika uspešnica tudi v Sloveniji.

 

5. Mormonska knjiga (The Book of Mormon)

Izjemno uspešen religiozno-satiričen muzikal, za katerega so scenarij, besedilo pesmi in glasbo spisali Trey Parker, Matt Stone (najbolj znana kot ustvarjalca animirane komične serije South Park) in Robert Lopez (soustvarjalec pesmi za z dvema oskarjema nagrajeno Disneyjevo animirano mojstrovino Ledeno kraljestvo). Muzikal pripoveduje zgodbo dveh mladih mormonskih misionarjev, ki ju nadrejeni pošljejo v oddaljeno vasico na zahodu afriške Ugande, kjer brutalni vojskovodja ustrahuje tamkajšnje prebivalce. Naivna in optimistična misionarja skušata med ‘lokalci’ širiti nauke iz Mormonske knjige, ene od treh mormonskih Svetih pisem. A naletita na gluha ušesa prebivalcev, ki jih bolj kot religija skrbijo vojna, lakota, revščina in aids. Newyorška premiera je bila leta 2011, dve leti pozneje pa je muzikal doživel premiero še v Londonu. Predstava je prejela devet ameriških gledaliških oskarjev, nagrad tony.

The Book of Mormon perform 'Hello' | Olivier Awards 2023 with Mastercard

4. Fantje iz Jerseya (Jersey Boys)

Muzikal je predstavljen v formatu dokumentarnega sloga, ki portretira nastanek, uspeh in končni razpad rock’n’roll skupine The Four Seasons iz šestdesetih let. Strukturiran je kot štirje “letni časi”, od katerih vsakega pripoveduje drug član skupine, ki poda svoj pogled na njeno zgodovino in glasbo.

Muzikal je bil premierno uprizorjen v La Jolla Playhouse leta 2004 in je bil predvajan na Broadwayu od leta 2005 do 2017. Jersey Boys so leta 2006 osvojili štiri nagrade tony, vključno z najboljšim muzikalom, in nagrado Laurence Olivier leta 2009 za najboljši novi muzikal.

Jersey Boys | New 2021 West End Trailer

3. Hamilton (Hamilton)

Politično zgodovino prepleta s hiphopom. Muzikal Hamilton postavlja v središče Alexandra Hamiltona, ameriškega državnika in enega od ustanovnih očetov ZDA, velja za enega najodmevnejših broadwayskih muzikalov vseh časov. Muzikal o prvem finančnem ministru ZDA, ki je deloval v vladi prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, je na odrskih deskah premiero doživel leta 2015. Leta 2016 je dobil kar enajst nagrad tony, med njimi tudi tisto za najboljši muzikal. Muzikal Hamilton je v New Yorku prinesel v blagajno 633 milijonov dolarjev, od premiere avgusta 2015 na Broadwayu si ga je ogledalo 2,5 milijona gledalcev. Od leta 2017 je na ogled tudi občinstvu na londonskem West Endu. Leta 2020 so po njem posneli tudi film.

Hamilton | Official Trailer | Disney+

2. Mačke (Cats)

Je eden najbolj znanih muzikalov, ki je na odrih West Enda in Broadwaya redno na repertoarju od začetka 80. let. Večkrat nagrajeni muzikal je bil doslej uprizorjen več kot 9.000-krat. Zgodba poteka na velikem smetišču, na katerem se v noči s polno luno zbirajo mačke, da bi izbrale tisto, ki bo odšla v “mačja nebesa” in se vrnila z novim življenjem. Vsaka pripoveduje svojo zgodbo, da bi se stari vodja mačje družbe lahko odločil, katero bo izbral.

Najbolj znana zimzelena pesem iz muzikala, Memory (Spomini) je zaživela tudi mimo predstave. Pesem je prepevalo več kot 150 glasbenikov, vključno z Barbaro Streisand in Barryjem Manilowom. Leta 2019 je izšel tudi istoimenski film, ki je s svojo bizarnostjo požel zelo slabe kritike.

Jellicle Songs (Part 1) | Cats the Musical

1. Lepotica in zver (The Beaty and the Beast)

Ko je animirani film Lepotica in zver  po izidu žel vsesplošna priznanja, so kritiki takoj opazili njegov broadwayski potencial. Postal je Disneyjev prvi animirani film, ki je bil prilagojen v broadwayski muzikal. Lepotica in zver  je slavna ljubezenska zgodba o Lepotici, samosvojem dekletu iz provincialnega mesta, in Zveri, arogantnem princu, ki je za kazen čarobno spremenjen v pošast ter prisiljen, da se nauči ljubiti in biti ljubljen. Leta 2017 so posneli tudi film z Emmo Watson v vlogi Lepotice.

Beauty and the Beast Live- Beauty and the Beast

 

Prejšnji članekSanje vseh slabih kuharjev, zakaj je nemogoče razkuhati to živilo?
Naslednji članekZakaj so predniki sodobnih ptic preživeli asteroid, dinozavri pa ne?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.