Najboljši filmski skladatelji

Najboljši filmski skladatelji
Najboljši filmski skladatelji

Velik del filma je glasba. Verjetno je veliko večji del kot le velik, saj brez glasbe film ne pride do tiste prave točke, ki bi jo želeli. In tu v igro pridejo skladatelji, nekateri izmed njih se lahko dejansko kosajo s tistimi velikimi, ki so bili včasih. Pred tabo je seznam tistih najboljših vseh časov, ki so ustvarili nepozabne skladbe in soundtracke. Skupaj z glasbo! Priporočamo poslušanje glasbe med branjem.

Bernard Herrmann

Skladatelj v zlati dobi Hollywooda, ki ga marsikdo ne pozna. A vseeno poznamo filme za katere je napisal glasbo, saj so klasike po katerih se zgledujejo mnogi. Najbolj znana scena tuširanja ne bi bila tako močna, če ne bi bilo glasbe violin. Res je govorim o filmu Psiho, grozljivki Alfreda Hitchcocka iz leta 1960. Poleg filma Psiho so najbolj znane še Taksist, Dan, ko je obstala zemlja in Vertigo. Napisal je tudi glasbo za serijo Območje somraka. Njegovo glasbo je uporabil tudi Tarantino v svojem filmu Ubila bom Billa.

Bernard Herrmann - Psycho (theme)

Danny Elfman

Lahko bi se reklo osebni skladatelj režiserja Tim Burtona. Sodelovala sta pri filmih Batman, Beetlejuice, Predbožična mora, Planet opic, Edvard škarjeroki, Mrtva nevesta, Čarli in tovarna čokolade, Alica v čudežni deželi, Mars napada, Coraline in še druge. Kar se ne tiče sodelovanj z Burtonom je ustvaril glasbo za filme Dobri Will Hunting, Možje v črnem, Spider-Man, Maščevalci, Dekle na vlaku, Za dežjem posije sonce in nazadnje Dumbo ter Dollitle, ki prihaja v kina. “Soundtrack” je naredil za filme 50 odtenkov sive, ki je najboljši del teh grozot. Če vse to ni dovolj je ustvaril tudi naslovno skladbo za serijo Simpsonovi.

Danny Elfman -The Simpsons Theme

Ennio Moriccone

Italijanski skladatelj, ki je skupaj s prijateljem in režiserjem Sergiom Leonom tvoril nepozaben duo. Vestern filmi kot so Bilo je nekoč na divjem zahodu; Dober, grd, hudoben in Za vsako ceno. Filmi Stvor, Nedotakljivi in Podlih osem. Od leta 1960 že traja njegova kariera, a prvega in edinega Oskarja je prejel leta 2015 za Tarantinov film Podlih osem.

Ennio Morricone - Once upon a time in the West (Sergio Leone film)

Howard Shore

Kanadski skladatelj, ki je ustvaril glasbo za filme kot so Muha, Velik, Ko jagenjčki obmolknejo, Sedem, Zvestoba do groba, V žarišču in Hobit. Vsi odlični filmi z odlično glasbo, ampak obstaja film, ki ima verjetno najboljšo glasbo vseh časov. Gospodar prstanov. Za ta film je ustvaril glasbo enako kakovosti filmov, vrhunsko. Glasba Srednjega sveta je nekaj kar poznajo čisto vsi in so vsaka zase mojstrovina. Prstan, Hobiti, Gondor, Rohan, Mordor, Gollum imajo vsi svojo značilno glasbo, ki nam med ogledom požene kri po žilah. Tako je gospod Shore zasluženo dobitnik 3 Oskarjev.

The Lord of the Rings - Symphony Soundtrack HQ - Complete Album HQ

Hans Zimmer

Za mnoge najboljši filmski skladatelj vseh časov in temu niti ne želim oporekati. Poglejmo si samo njegovo kariero filmov. Twister, Ledene steze, LEVJI KRALJ, Škrlatna plima, Tanka rdeča črta, Gladiator, Misija nemogoče, Pearl Harbor, Krog, Poslednji samuraj, Sončeve solze, Spirit, Da Vincijeva šifra, Pirati s Karibov, Vitez teme, Kung fu panda, Madagascar, Izvor, Rango, Sherlock Holmes, Jekleni mož, 12 let suženj, Medzvezdje, Mali princ, Dunkirk, Blade Runner 2049 in mnoga nadaljevanja teh filmov. Poleg tega je ustvaril glasbeno podlago za dokumentarno serijo Planet Zemlja in računaniško igrico Call of Duty:MW2. V prihodnjih nekaj letih bomo njegovo glasbo slišali v Bondu, Top Gunu, Wonder Woman, Dune in Space Jam 2. Fantastično. Filme je s svojo glasbo potegnil iz ne tako dobrih na nivo mojstrovin.

The Lion King Soundtrack - King of pride rock (Original)

Pirates Of The Caribbean Theme Song

Pearl Harbor Soundtrack - Tennessee (Hans Zimmer)

John Williams

Ameriški zaklad skladateljstva, ki je eden najbolj nagrajenih in finančno uspešnih vseh časov. Dobitnik 5 Oskarjev in kar 41-kratni nominiranec. Ne ostane mi drugega kot, da začnem z lestvico filmov.
Žrelo, Vojna zvezd, Superman, E.T. vesoljček, Indiana Jones, Sam doma, J.F.K., Kljuka, Schindlerjev seznam, Sedem let v Tibetu, Jurski park, Reševanje vojaka Ryana, Harry Potter, Terminal, Vojna svetov, Grivasti vojak, Lincoln in zadnja trilogija Vojne zvezd. Poleg tega tudi kratki film Draga košarka (Dear basketball), ki je Kobe Bryantu prinesel Oskarja.

Jurassic Park theme song.

Star Wars Main Theme (Full)

Superman • Main Theme • John Williams

 

 

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKitajski horoskop: kaj prinaša novo leto
Naslednji članekNajbolj sexy »bad boyi« v pop kulturi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.