Nishat Khan

Cankarjev dom, 24. marca 2016, 20. uri!

Eden vodilnih mojstrov na indijskem glasbilu sitar bo v spremstvu tablista skozi svojevrstne in neponovljive rage in improvizacije pričaral neverjetno bogato zvočnost Indije. Na bogati glasbeni poti je Nishat Khan sodeloval z glasbenimi zvezdniki, kot sta John McLaughlin in Evelyn Glennie, nastopal pa je tudi z Ericom Claptonom in Carlosom Santano. Samostojno se je predstavil na slavnih prizoriščih Carnegiejeve in Kraljeve Albertove dvorane, Lincolnovega centra ter Theatra de la ville. 

Virtuoz na sitarju Nishat Khan je eden najodličnejših indijskih glasbenikov, ki občinstvo po vsem svetu navdušuje z izzivalnim izrazom in omamnim tehničnim mojstrstvom. Izhaja iz ene najslovitejših glasbenih družin klasičnoglasbene tradicije severne Indije, ki se nadaljuje že sedmo generacijo. Kot sin in učenec Ustada Imrata Khana se Nishat v prihodnost sitarja in indijske glasbe podaja s svojim edinstveno poživljajočim, sodobnim pristopom. Zajema tako iz indijske glasbene zapuščine kot tudi drugih raznolikih žanrov, kot so zahodna klasična glasba, jazz, flamenko in gregorijanski korali. Sodeluje z vidnejšimi glasbeniki in skladatelji, kot so John McLaughlin, Philip Glass, Paco Peña, Evelyn Glennie. Leta 2013 je ob odprtju festivala BBC Proms v kraljevi Albertovi dvorani z Valižanskim filharmoničnim orkestrom BBC uspešno premierno predstavil Gate of the Moon, svoj koncert za sitar in orkester.

Nishat Khan je za festival BBC Proms napisal koncert za sitar in orkester.

Leta 2013 je po naročilu indijske vlade napisal glasbo za Throw of Dice črnobeli nemi film Franza Ostena za obeležje stoletnice indijske kinematografije (Siri Fort Auditorium v New Delhiju).

Nishat Khan po vsem svetu slovi kot vodilni sitarist svoje generacije, ki glasbene meje presega s svojim prevzemajočim zvenom in tehnično odličnostjo. Rodil se je v Kalkuti, ljubitelje indijske glasbe osuplja vse od sedmega leta starosti, pri trinajstih pa je bil tudi najmlajši umetnik, ki je kdajkoli nastopil na Radiu All-India Radio.

Virtuoznega glasbenika zaradi pretanjenega, genialnega in globoko osebnega poustvarjanja bogate indijske glasbene zapuščine primerjajo z glasbenimi velikani, kot sta Jimi Hendrix (Chicago Sun Times) in J.S. Bach (Washington Times).

Ponazarjajoč človeškost in univerzalnost glasbe Nishat Khan suvereno poustvarja ne samo klasični severnoindijski glasbeni izraz temveč tudi črpa iz raznolikih žanrov, kot so gregorijanski korali, zahodna klasična glasba, jazz in flamenko. Zaradi rahločutnega fraziranja in izjemne intuicije sodeluje z vodilnimi glasbeniki in skladatelji sveta, kot so John McLaughlin, Philip Glass, Paco Pena in Evelyn Glennie.

Nishat je nedavno napisal glasbo za svoj prvi bolivudski film, izjemno uspešni Yeh Saali Zindagi priznanega režiserja Sudhirja Mishro.

Nastopa na vseh najvidnejših prizoriščih, kot so Carnegiejeva dvorana, Lincolnov center Center v New Yorku in Kraljeva Albertova dvorana v Londonu. Januarja 2004 je maestra Khana predsednik Republike Hrvaške Maestro in Zagreb sprejel v Zagrebu, kjer je izvedel skladbo “Meeting of Angels”. Istega leta je bil nastopal z Ericom Claptonom, Carlosom Santano, Jeffom Beckom, Johnom McLaughlinom in drugimi na Festivalu Crossroads v teksaškem Dallasu. Poleti 2007 je gostoval po Indiji v vročekrvni navezi z violinistko Vanesso Mae. Leta 2008 je gostoval po Evropi s svojim pionirskim projektom “Spirit & Passion” v sodelovanju z velikim flamenko kitaristom Pacom Peno in njegovim ansamblom. Leta 2008 Nishat je indijsko glasbo zapisal v zgodovinske anale z drugim nastopom v okviru Henry Wood Promenade Art Concert v Kraljevi Albertovi dvorani.

Aprila 2002 je Khanu fundacija povezana z ZN podelila nagrado za navdih in predanost človeštvu (med prejšnjimi dobitniki sta tudi Sting in Nelson Mandela). Avgusta 2002 je nastopal v japonskem parlamentu DIET v Tokiu ob obeležju 50. obletnice indijsko-japonskim diplomatskih odnosov. Oktobra 2004 mu je Muzej azijsko pacifiške regije v Los Angelesu podelil nagrado za predanost glasbi in glasbeno odličnost. Leta 2005 je prejel nagrado severnoameriškega kongresa za prispevek h kulturi in skupnosti. Poučeval je na UCLA in številnih drugih prestižnih univerzah in redno vodi mojstrske delavnice po vsem svetu.

Prepoznavni zvok sitarja Nishata Khana je nadvse liričen. To poetičnost mojstrsko prevaja na indijsko lutnjo surbahar, ki so jo v indijsko glasbo vpeljali njegovi predniki pred devetimi generacijami.

Novembra 2013 je nastopil na uvodni slovesnosti ob odprtju Mednarodnega filmskega festivala v Goi v duetu z Birjujem Maharajme, legendarnim izvajalcem indijskega plesa kathak v posebni koreografirani predstavi. 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.