Prihaja festival, ki ga ljubitelji elektronske glasbe ne smejo zamuditi

Festival SONICA 2024
Festival SONICA 2024 Foto: on sonica

Festival elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA se bo na različnih lokacijah v Ljubljani odvil med 18. in 20. aprilom. Letošnja edicija prinaša pester izbor izvajalk in izvajalcev, ki so v zadnjem času močno zaznamovali dogajanje na področju elektronske, eksperimentalne in ambientalne glasbe.

Kaj nam bo prinesel festival SONICA?

Osrednje ime festivala bo letos Nicolás Jaar, eden izmed največjih imen elektronske glasbe 21. stoletja, ki se bo predstavil z »improviziranim nastopom za bas klarinet in elektroniko«, projektom JAAR. V sklopu gostovanja bo Jaar v času festivala izvedel tudi zvočno delavnico, namenjeno ustvarjalkam in ustvarjalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana.

V znamenju »glokalizacije«

Tema letošnje edicije je Glocalisation (oziroma »glokalizacija«), ki po mnenju organizatorjev predstavlja logično nadaljevanje lanskoletne teme Translocal Underground. Izraz, ki predstavlja jezikovni hibrid med globalizacijo in lokalizacijo, osvetljuje napetosti med neusmiljenimi silami globalizacije in lokalnimi identitetami, prepričanji in tradicijami, predvsem na področju sodobne elektronske in eksperimentalne glasbene ustvarjalnosti.

Letošnji program vključuje ustvarjalke in ustvarjalce, ki v svoji praksi stavijo na hiperspecifične estetike, ki izhajajo iz lokalnih in regionalnih senzibilnosti ter tako kljubujejo globalni kulturni uravnilovki.

Kaj prinaša letošnji festival SONICA?
Kaj prinaša letošnji festival SONICA? Foto: on Sonica

Letošnja edicija prinaša štiri konceptualno zaokrožene dogodke!

Na otvoritvenem večeru v Cukrarni se bo z avdiovizualnim spektaklom ‘Jbal Rrsas’ predstavila ambasadorka sodobne arabske elektronike, tunizijska producentka in glasbenica Deena Abdelwahed. Osrednji koncert v Kinu Šiška prinaša slovensko premiero Nicolása Jaara, enega največjih imen avtorske elektronske glasbe 21. stoletja, ki bo predstavil nov projekt JAAR, »improviziran nastop za bas klarinet in elektroniko«. Jaar bo v času festivala izvedel tudi ekskluzivno 4-dnevno zvočno delavnico, ki je posvečena ambicioznim ustvarjalkam in ustvarjalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope ter Balkana.

Klubski dogodek v Channel Zeru obeta plesno vročico z didžejema re:ni in Lakso, predstavnikoma sodobne britanske techno/bass psihedelije. Za zaključek v velikem slogu in omamno masažo vseh čutil pa bo v Klubu CD poskrbel zastavonoša sodobne ambientalne glasbe, kenijski producent in zvočni umetnik KMRU.

Festival SONICA prinaša tudi nastope cenjenega vietnamskega eksperimentalnega kolektiva Rắn Cạp Đuôi, premiero novega albuma domačega multiinstrumentalista Iztoka Korena, slovenski debi poljske eksperimentalne skladateljice Martyne Baste, nastopa italijanskega zvočnega maga Nicole Rattija in francoskega transžanrskega fenomena NZE NZE ter vratolomne klubske selekcije srbskega mojstra SAUD-a in domačega talenta Fujite Pinnacla.

Sonica festival.
Foto: on Sonica

Bogat spremljevalni program

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova si lahko do 28. aprila ogledate razstavo špansko-katalonskega umetnika Marca Vilanove z naslovom Cascade (AV instalacija).
V petek, 19. aprila, se bo v MoTA LAB-u odvilo predavanje Zvok v prostoru italijanskega pedagoga in skladatelja Nicole Rattija, sledilo pa bo odprtje dveh razstav. Ogledali si boste lahko interaktivno razstavo Fohramoos, ki jo pripravljajo avstrijska umetnika Stefan Kainbacher in Robert Lang s študenti, in prisluhnili zvočni instalaciji ‘in habitus with’ kenijskega zvočnega umetnika/glasbenika KMRU-ja, ki bo v soboto tudi odgovoren za sklepni nastop letošnje edicije.

Več informacij in vstopnice lahko dobiš na povezavi.

NICOLAS JAAR "Time For Us" // EB.TV Live Classics

 

Prejšnji članekNajpogostejše napake pri nakupu kolesa
Naslednji članekBo Srbija uvedla smrtno kazen? Vučićeve želje so jasne

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.