Prihaja že 10. edicija festivala MENT! Vse, kar moraš vedeti

Ment Ljubljana 2024, vse o festivalu
Ment Ljubljana 2024, vse o festivalu Foto: on MENT

V prestolnico se vrača večkrat nagrajeni glasbeni festival MENT, ki velja za enega izmed vodilnih predstavitvenih festivalov in glasbenih konferenc v Srednji in Vzhodni Evropi. Potekal bo med 21. in 24. februarjem na različnih lokacijah v Ljubljani. Letošnja izvedba festivala bo še posebej slovesna in bo potekala pod sloganom »10 let glasbenih odkritij«. Odkrivanje glasbenih novitet ali pa pletenje vezi z glasbenimi profesionalci, dogodek, ki ga ne gre zamuditi.

Katera so letošnja glasbena odkritja?

Glavnina dogodka bo tudi v jubilejni ediciji namenjena neuveljavljenim talentom, ki bodo zaznamovali prihodnost evropske glasbe. Predstavili se bodo najvznemirljivejši predstavniki sodobne srbske in britanske scene, nekatera najbolj obetavna imena iz držav Srednje, Vzhodne in Zahodne Evrope ter podmladek slovenske elektronske scene.

MENT bo letos ponudil nastope kar 88 zasedb, solo ustvarjalcev, producentov in didžejev.
MENT bo letos ponudil nastope kar 88 zasedb, solo ustvarjalcev, producentov in didžejev. Foto: on MENT

Specialiteta bodo tudi posebej kurirani odri v sodelovanju z Valom 202 (Masayah, Dora Tomori, Carson Coma in drugi), promotorskim kolektivom Dirty Skunks (Kamra, Hei’An, Hexis in drugi), neodvisno založbo Moonlee Records (Analena, Seine, ŽEN in drugi) in srbsko platformo Hali Gali (KOIKOI, Vizelj, NADYA in drugi).

MRFY band.
Na otvoritvi bodo med drugim nastopili novomeški indie rock pop fenomen MRFY, ki bodo premierno predstavili svoj prvi album v angleškem jeziku, ter energična londonska zasedba Los Bitchos. Foto: Urša Premik on MENT

Pester konferenčni program

MENT konferenca, ki velja za največjo v balkanski regiji, vsako leto privabi pisano množico glasbenih profesionalcev s celega sveta. Ljubljana jih privabi z bogato koncertno ponudbo, mreženjem, odličnim regijskim obiskom in marsikaterim novim uvidom. Ob 10. jubileju bo konferenčni program gostil preko preko 120 konferenčnih govorcev in govork, 33 konferenčnih panelov (intervjuji, okrogle mize, predstavitve in delavnice), 7 MENTorstev in 6 hitrih mreženj.

Izpostaviti gre intervjuje z Ivanom Novakom, alias Ivom Saligerjem, enim glavnih ustvarjalcev kultne zasedbe Laibach; Keithom Millerjem, ustanoviteljem londonskega festivala Wide Awake in kolektiva Bad Vibrations; Shawnom Reynaldom, enim vplivnejših piscev o sodobni elektronski glasbi in avtorjem odmevnega novičnika First Floor; Lauren Sohikian, vodjo butične PR agencije Modern Matters; ter Nikolino Finsko, veteranko na področju industrije videoiger.

MENT konferenca.
MENTova stalnica ostajajo hitra mreženja z glasbenimi profesionalci, dodajajo pa tudi MENTorstvo, serijo enournih srečanj, kjer bodo lahko obiskovalci v manjših skupinah povprašali strokovnjake o vsem, kar jih s področja glasbe zanima. Foto: on MENT

Odstirali bodo najrazličnejše teme:

  • nastopanje po Balkanu in v Vzhodni Evropi,
  • trendi na področju platform za pretakanje glasbe
  • uporabne strategije za družbena omrežja
  • delovanje neodvisnih založb in booking agencij za elektronsko glasbo
  • nemški kulturni fenomen Fusion Festival
  • izzivi organizacije glasbenih festivalov in koncertnih turnej
  • glasba in umetna inteligenca
  • pridobivanje evropskih sredstev …

Nov segment namenjen elektronski glasbi

Prvič se bo odvil CE/MENT, poseben festivalski segment, ki bo posvečen elektronski glasbi in klubski sceni. Poleg pestrega konferenčnega programa in nastopov še neuveljavljenih regionalnih ter evropskih imen CE/MENT obeta debitantski nastop francoske techno mojstrice u.r.trax v klubu K4.

Blawan.
Za epski zaključek festivala se bo v soboto v Kinu Šiška odvil celonočni rejv z britanskim techno vizionarjem Blawanom v živo. Foto: Kasia Zacharko on MENT

Kako do vstopnic?

Festival ponuja raznolike tipe vstopnic, ki so namenjene različnim glasbenim okusom. Najbolj obsežna PRO PASS ponuja tako festivalski kot konferenčni vstop za vse dni trajanja festivala, dostop do delegatske baze in MENT torbo. Festivalska vstopnica je namenjena vstopu na vse koncerte v okviru festivala, njena alternativa dnevna pa samo za koncerte izbranega dne. Ljubiteljem elektronike je na voljo tudi CE/MENT vstopnica s petkovo konferenco in celotnim glasbenim programom, ki se bo odvil v petek in soboto.

MENT festival.
Foto: on MENT

Več informacij o celotnem programu in vstopnicah najdete na povezavi. Za ogrevanje je pripravljena tudi MENT plajlista.

Prejšnji članekUla Bratkovič je zmagovalka natečaja Mladi pisatelj leta 2023
Naslednji članekKaj skriva Saturnova luna? Astronomi navdušeni nad odkritjem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.